Program začal už ve čtvrtek tančírnou na Náměstí Dr. E. Beneše. Před radnicí se srocovaly páry v ne příliš vlídném počasí a pod vedením Elišky Jansové se tančilo do rytmu společenských tanců. V pátek už naplno vypuklo divadelní dění šikovně spojené s letošním majálesem. V odpoledních hodinách před radnicí zaujali show s chůdami členové Long Vehicle Circus. Pouliční divadlo bylo nejlepší pozvánkou na cestu do Malého divadla, kde jako otvírák zvolili pořadatelé z F. X. Kalby žitavské divadlo Gerhart-Hauptmann-Theater s představením Sextet aneb Romana a Julian.

PŘEKVAPIVÍ SLOVÁCI A DIVADLO LETÍ

Hned po sousedech z Německa přišli na scénu slovenští herci z nitranského Nového divadla. Hra Kúpalisko zajímavým lehce stylizovaným podáním řešila odvěké touhy žen v kontrastu k silně patriarchální realitě zosobněné jakýmsi mužským polobohem omamujícím přítomné plážové ženy. Groteskní charakter mužské postavy a typizovaných ženských postav navodil atmosféru snové frašky, která se v závěru nečekaně drsně zvrátila v pojednání o manipulaci a submisivitě. Divadlo z Nitry bylo jedním z překvapení festivalu. Jako zábavné intermezzo působila rozpustilá fraška Uhni hraju herců Jakuba Albrechta a Petra Štěpánka aka Hombres. Závěr prvního dne festivalu obstaralo divadlo Letí s tématem homosexuality. Inscenace Small Town Boy představila svéráznou a působivou party na pomezí koncertu, intimní zpovědi, manifestu a kýčovité romance.

SOBOTNÍ NÁŠUP DIVADLA

Jako otvírák rozjelo sobotní odpoledne Divadlo pod Palmovkou. Tomáš Dianiška uvedl v Liberci inscenaci známého knižního bestselleru v kolektivní režii F. X. Kalby. Milostné vztahy a stereotypy s tím spojené si o neuctivé divadelní zpracování jen říkaly. Ne vše mohl autor těchto řádků vidět, takže přišla řada až na hru Nevim Studia Rubín. Herečky Kristýna Leichtová s Annou Stropnickou rozehrály duet vztahu matky a dcery a obecně žen a mužů. Vtipné přestřelky dialogů občas působily sice trochu rozjíveně, což ne každému sedlo. Jestli si někdo skutečně ochočil diváky, tak to byl Pavol Seriš se svojí one man show Chutilo vám, páni? Skvěle vypracované etudy na téma restaurace s podivnými zaměstnanci daly talentu Serišova typu neskutečný rozlet. Tohle byl úder napřímo, absurdní humor, fyzické divadlo, jeden z překvapivých vrcholů večera. Opět bylo zajímavé srovnání s pražskou „Vostopětkou“. Stand´artní kabaret jejich pověstné improvizace byl standardně dobrý, byť se občas zasekl, ale to právě k poetice pražské partičky patří. Milovníkům jejich humoru se tohle jen tak neochodí.

WTF?! VÍC DIVADLA!

Neděle byla bonusem pro unavené rodiče a jejich dítka. Většina ocenila lehce ulítlé a absurdní představení Anička a letadýlko. Za celý povedený festival můžeme poděkovat jeho organizátorům z okruhu F. X. Kalby a Divadlu F. X. Šaldy za to, že tomuhle festivalu divadla dává zelenou. Do studeného Liberce je potřeba takových akcí jako sůl. Už se těšíme na příští rok.