Mladý herec a autor Tomáš Dianiška je v angažmá Divadla F. X. Šaldy od roku 2009. Do povědomí Liberečanů se dostal nejenom jako herec činoherního souboru Šaldova divadla, ale také jako člen mladého souboru F. X. Kalby, pro který píše hry a také v něm hraje.

Tento mladý muž už má na kontě tři úspěšné autorské hry Googling and Fucking, Pipinky z plakátu a Přísně tajné: Hrubá nemravnost, které přilákaly do divadla i mladší publikum, jež je z jeho inscenací nadšené. Nyní mladí herci chystají novinku s názvem Mickey Mouse je mrtvý, kterou veřejnosti představí v sobotu 31. března od 22 hodin. Více v rozhovoru.

Divadlo F. X. Kalby chystá novou hru s názvem Mickey Mouse je mrtvý, je to tvoje autorská hra?
Ano, ale není to pouze moje hra. Za prvé jsem tuto hru napsal hrozně rychle. Asi během pěti nebo šesti hodin. Během dvou dnů jsem si vymezil tříhodinové bloky, kdy jsem neměl co dělat a skládal jsem volné asociace, věci, nad kterými jsem dlouho přemýšlel a nikam se nehodily.

Všechny ty myšlenky nejsou moje. Z části se to odehrává i v antikvariátu. Jsou tam odkazy na různé knížky, třeba na básně Charlese Bukovského, je tam také zmíněný Milan Kundera a různé větičky a hlášky. Takže ta hra není pouze moje.

Jak bys tuto hru krátce shrnul?
Je to trošku halucinace. Jednoduše lze říct, že je to o snech. Tím, že jsem to napsal hodně rychle, tak je to takové neuspořádané, ale schválně, tak to může být o čemkoliv.

Najdeme tam nějaký základní příběh?
Ano, ten tam je. Vypráví o čtveřici lidí a o jejich láskách.

V anotaci hry zmiňujete, že jsou tam surrealistické prvky. Jaké?
Je to trošku kamufláž. Text není zase tak důležitý. Spíš to bude celé jako podivné divadlo. Ani jsem to nikomu nedával číst dopředu. Jsou tam hororové prvky, také prvky detektivek. Inscenace je doprovázená i zvláštní hudbou. Bude to celé takové pokroucené.

Říkal jsi, že tam ale hlavní dějovou linii nalezneme. Je patrná nebo je spíš skrytá?
Příběh se tam dá najít, ale není to přesně ten typ hry, které jsme dělali doposud. Tahle hra je experiment. Dokonce to nebudeme hrát na sále Malého divadla. Budeme to hrát v garáži.

Je to nakládací prostor, který jsme využili při festivalu současného divadla WTF?! v říjnu 2010. Je to tzv. rampa Malého divadla. Bude to celé industriální. Na festivalu se tam hrálo až poslední představení Plyšové porno.

Kolik se na tu rampu vejde lidí? Nemáte strach, že se na všechny diváky nedostane?
Je to prostor asi pro osmdesát lidí. Jeviště má asi čtyři metry. Chtěl jsem, abychom byli divákům opravdu blízko.

Můžeš představit herce, na které se diváci mohou těšit? Bude to vaše tradiční parta?
Hraje tam Karolína Baranová, já, Barbora Kubátová, která se představila i v Googling and Fucking, a také Tomáš Váhala, který je náš kolega z činoherního souboru Divadla F. X. Šaldy. Všichni hrajeme spolubydlící.

Jakou roli hraje ve hře Mickey?
To nebudeme prozrazovat. Ten název možná může evokovat parodii na kreslené filmy, a tak to není. Je to jenom takový sexy název, ale je to o něčem jiném. Mickey Mouse se tam vyskytne, má tam roli, ale není stěžejní.

Nakousl jsi, že se ve hře objevují hororové prvky. Chtěla bych moc pochválit váš propagační plakát. Máte tam i krev u pusy. Mohou se diváci těšit i na krvavé scény?
Bude to drsné. Bude to depresivní. Snažíme se to podtrhnout i tím prostorem, kde budeme hrát. I ten samotný prostor udělá atmosféru.

Premiéru jste odložili na sobotu 31. března a hrát se bude opravdu až ve 22 hodin?

Odsunuli jsme to, protože jsme to nestíhali. Nejdříve jsme chtěli, aby hra začínala kolem půlnoci, ale pak jsme si řekli, že by asi všichni, co tu hru chtějí vidět, nepřišli a nebo by byli přiopilí. Slyšel jsem o filmech, které jsou schválně promítané o půlnoci a mají kouzelnou atmosféru, ale nevím, jestli by to tady v divadle prošlo.

Zároveň je to i technicky nutné, protože před tím probíhá klasické představení na sále Malého divadla – Kabaret R.I.P. Takže by to ani dříve být nemohlo a zároveň nám vyhovuje, že to bude strašidelnější.

Kdy začne předprodej vstupenek?
Termín se určitě objeví na stránkách. Tím, že je to mimo programové představení, tak to ještě není domluvené. Takže to bude na poslední chvíli, „punkáčsky“ řešené. Ale ten sál má výrazně omezenou kapacitu, takže asi bude nutné si koupit vstupenky dopředu.

Budete Mickey Mouse reprízovat?
Chtěli bychom. Nejdříve jsme to měli hrát v klubu Azyl, který je takový punkový. Mysleli jsme si, že to bude dobrý, zasadit tam divadlo, že by to samo udělalo tu atmošku. Nakonec to ale nevyšlo, protože jsme se nedomluvili na termínu, protože tam jsou pořád koncerty.

Šéf činohry Michal Lang navrhoval, že by se to hrálo jednou za měsíc. Uvidíme, jak to dopadne.

Chcete tuhle hru hrát jenom na rampě Malého divadla nebo budete s představením objíždět i jiné kluby a kulturní zařízení, jako tomu bylo třeba s Pipinkami z plakátu a Googlingem?
Mohli bychom. Bude to jednoduché představení. Původní nápad byl, že to bude ještě jednodušší, nakonec se to trošku zkomplikovalo. Původně jsem tu hru chtěl jen na jedno světlo.

Nabízel jsi své hry nějakému jinému divadlu? Hrají se někde jinde než v Liberci?
Nenabízel jsem hry. Spíš jsem psal hru na zakázku jinému divadlu. Ta hra je napsaná, je v šuplíčku a čekám, co s ní bude. Psal jsem ji hrozně dlouho a když jsem ji dopsal, tak jsem si říkal, co teď budu dělat. Věnoval jsem tomu psaní veškerý svůj volný čas. Jmenuje se to Atomová kočička. Když jsem ji dopsal, začal jsem se nudit a vznikl najednou Mickey Mouse je mrtvý.

Pipinky z plakátu hrají jiní herci v Divadle Rubín. Pro tohle divadlo jsem Pipinky původně napsal. O Přísně tajném se jedná s divadlem MeetFactory, které by hru odkoupilo i s herci.

V Přísně tajném hraje Jakub Albrecht, který je momentálně na Novém Zélandu. Kdy se vrátí? Vím, že bez něj tuto hru hrát nechcete, protože jeho role je hodně obtížná.
Bude se vracet někdy před velkými prázdninami, takže budeme moct Hrubou nemravnost znovu hrát i tady.

Máš nějakou rozpracovanou hru, na které teď makáš?
V květnu bude ve Vratislavicích nad Nisou velký festival DrinkART, tak na ten bychom měli vytvořit další hru. Nevím tedy, jestli ji budu dělat já. Teď je toho hrozně moc. Už dávno jsme se domlouvali, že uděláme novou hru. Snad to stihneme, budeme na to mít jen měsíc. Tak uvidíme.

No a jelikož jsi taky herec, můžeš nás pozvat do divadla na představení, ve kterých hraješ?
Takže nejbližší je repríza úspěšné inscenace Rodina je základ státu, kterou hrajeme v neděli 11. března od 17 hodin v Divadle F. X. Šaldy. Ve středu 14. března hrajeme na Malém divadle se souborem F. X. Kalby Googling and Fucking od 19 hodin.

Hned ve čtvrtek 15. března novější shakespearovská hra Zkrocení zlé ženy od 19 hodin také ve velkém divadle. Potom v pátek 16. března od 19 hodin hraji v gangsterské detektivce Z tajností žižkovského podsvětí. Tuto hru hrajeme naposledy, je to derniéra.

Dále mě mohou diváci vidět třeba v Lakomci, Penzionu pro svobodné pány nebo v premiérovém titulu Její pastorkyňa, který uvede Šaldovo divadlo v pátek 23. března.

 

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube