V říjnu Tata Bojs představili novou desku A/B v sousedním Jablonci nad Nisou. Tentokrát ji přivezou do libereckých Lidových sadů, a to 25. března. Koncert začne ve 20 hodin.

Tata Bojs - A/BCelkově deváté řadové a první v druhém čtvrtstoletí existence Tata Bojs to je zbrusu nové album s mnohoznačným názvem A / B, jímž kapela navazuje na loňský dvojsingl Strana A. Novinka, na kterou si fanoušci museli počkat dlouhé čtyři roky, vyšla 9. října a jak už napovídá samotný obal můžeme se těšit na hodně barevné hudební chutě, které skýtají nejedno překvapení včetně mnoha zajímavých hostů nebo třeba Mardošova hlavního „pěveckého partu" v jedné z písní a pro Tata Bojs možná až nečekaně „přístupného" zvuku!
Vydáno: 9. 10. 2015
Celkový čas: 53:39
Vydavatelství: Supraphon
Písně: Nadčasová, Gastronaut, Sonda, Radioamatér, Rubik a Kubrick, S ní, Kamarádky, Moderní lidi, Hrana, Antikvariát (nová verze 2015), Bežec, Noční linky, Národní

Deváté album je považované za nejpopovější v historii kapely.

Přístupnější deska

„Fanoušci říkají, že je deska přístupnější. Ale, nemysleli jsme to jako ústupek nebo úkrok stranou. Děláme vždy písničky tak, jak máme pocit, že si to zaslouží. Při skládání nastane magický okamžik, kdy text přikryje hudbu… S Mardošou máme rozdělané texty. Pořád to jsou jen básničky, úryvky, třeba jen čtyři řádky… Je to takový malý zázrak, když atmosféra písně souzní s textem. V ten moment se píseň ubírá svou vlastní cestou a my se jí snažíme naslouchat," řekl v rozhovoru pro Deník frontman Milan Cais.

Nepříjemné zvuky

Na desce A/B také chybí pro ucho prvoplánově nepříjemné zvuky, na které byli posluchači u této kapely zvyklí.

„Když máme pocit, že je třeba do textu nebo do hudby dát něco zneklidňujícího, tak to tak uděláme. Myslím, že i na této desce taková místa jsou, ale je jich méně," přiznal zpěvák a bubeník.

I když v první písni Nadčasová takovou část najdeme. „Je v ní místo, kdy jsme zvuky vybrali záměrně uchu méně příjemné, a pak se to celé zase vypne. To jsou ty momenty, které mě v hudbě baví a zajímají, když hudebník nenechá posluchače v klidu," dodal Cais.

Netradiční skladbou je vokální chorus Národní. Refrén této vlastenecké písně skupina nahrávala na festivalu Colours of Ostrava.

Dvacet tisíc lidí

„Ten večer nás tam slyšelo dvacet tisíc lidí. Nahráli jsme tam s davem, jak řvou: „Praha ha ha!" a „Čechy chi chi". Takže to skutečně řvou naši fanoušci…" vysvětlil Milan Cais.

Píseň si ale zároveň z toho vlastenectví maličko střílí…

„Chtěli jsme do ní dostat takový ten pocit národního semknutí, ze kterého si zároveň ta písnička trochu utahuje. My Češi se umíme semknout, ale hlavně v těch okamžicích, když o něco jde, třeba když hrajeme finále mistrovství světa v hokeji… V 89 se nám to podařilo, tam opravdu o něco šlo. Pak už to bylo horší… třeba se Zemanem. Ale do politické debaty se pouštět nechci," ukončil Cais.

Největší hity kapely Tata Bojs: Opakování, Filmařská, Pěšáci, Papírovka, Růžová armáda, Geometrická, Sonda, S ní, Antikvariát, Attention Aux Hommes!, Homo Demo, Šťastnější, Tanečnice, Virtuální duet, Usínací, Vítací, Běžec, Noční linka