Myslíte si, že znáte svoje město? Desítky fotografií nabídnou podívanou na všední místa, po kterých se obyvatelé každý den procházejí a přitom je na starších fotografiích nepoznají. Vidět je mohou na Dni otevřených dveří ve Státním okresním archivu Liberec ve čtvrtek 7. června. Tradiční akce otevře od 9 do 18 hodin veřejnosti běžně nepřístupná místa. Výstava potrvá až do konce června.

Letošní ročník se koná ve znamení prolínání starého s novým a nese heslo „Archiv: Křižovatka mezi přítomností a minulostí".

Ve Státním okresním archivu Liberec se rozhodli porovnat současný a historický Liberec.

„Návštěvníkům představíme několik desítek fotografií. Uvidí místa, kterými možná denně procházejí, a přitom je nemusí poznat," prozradil ředitel archivu Robert Filip. Ke srovnávání starého s novým podle něho inspirují publikace, které zachycují zmizelé město nebo jeho proměny.

„Proto jsme také my vytipovali asi třicítku míst na starých fotografiích a pořídili k nim současné záběry," dodal ředitel.

Archivářky Mgr. Marie Míčová a Mgr. Jana Pažoutová vyrazily srdnatě do ulic Liberce. Na starých záběrech hledaly místa, ze kterých jejich předchůdci před desítkami let zachytili město svým fotoaparátem.

Mnohdy nezbylo než zvonit na zvonky soukromých bytů s prosbou o možnost vyhlédnout s aparátem právě z jejich okna. Jen tak se dal záběr s odstupem let zopakovat.

Jak obě archivářky prozradily, ochota lidí je příjemně překvapila. „Pravda, naše historka, proč chceme fotit právě od nich z okna, mohla znít dost neuvěřitelně. Ale svazek starých fotografií v našich rukou asi mluvil za vše," dodaly s úsměvem fotografky. Výstava bude přístupná do konce června. Jen jediný den 7. června bude k vidění unikátní památka. Archiv vystaví originál pergamenové listiny z července 1758. V ní císařovna Marie Terezie jako česká královna povoluje městečku Liberci konání dvou trhů s vlnou ročně.

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

Státního okresního archivu Liberec

Kdy: čtvrtek 7. června od 9 do 18 hodin

Kde: Státní okresní archiv Liberec, Vilová 339/24, Liberec 10

Výstava fotografií historického a současného Liberce do 30. června.