„Pro nás je to komedie o nebezpečí srážky s blbcem. Všichni hledají blbce, který za všechno může, a nakonec zjistíme, že tím blbcem, kterému se nikdy nevyhneme, jsme my sami,“ přiblížila dramaturgyně Lenka Chválová inscenační klíč, s nímž k McDonaghovu nejednoznačnému textu tvůrci přistupovali.

Velikonoční trhy v centru Liberce.
Tip deníku: Pomlázky, kraslice, hudba... Chystají se Velikonoční trhy

„Jeho svérázná poetika roste z vybydlených periférií dnešního světa, ať už je to irské pobřeží, kam situoval své nejslavnější hry, zapadákov někde v Arizoně nebo výběžky severních Čech,“ vysvětlila Chválová, proč si myslí, že má úspěšný autor možnost zaujmout i liberecké diváky. Kromě toho je podle tvůrců zjevné, že se autor inspiroval řadou populárních filmových režisérů, jako je Quentin Tarantino nebo David Lynch.

Režisérem inscenace je Jiří Š. Hájek, který v současnosti působí jako herec a režisér v Městském divadle Kladno a pro kterého to není první setkání s McDonaghem. Dosud se například hraje jeho inscenace Pan Polštář, kterou před jedenácti lety nastudoval v brněnském kultovním BuranTeatru. „Ujetá ruka je McDonaghova první hra, která se odehrává v Americe a patří neoprávněně k jeho lehce podceňovaným kusům,“ vyjádřil se režisér, podle kterého může představení zaujmout specifickým, nekompromisním humorem.

Doposud největší Tatrhy proběhnou v neděli 14. dubna od 10.00 v parku Clam-Gallasů a zahradách libereckého zámku.
TIP NA VÍKEND: Na Tatrzích oslavíte i Den Země

„Těším se, až přistihneme diváky, že se třeba smějí rasistickým vtípkům,“ doplnil režisérova slova Petr Hanák, jeden ze čtyř herců, kteří se v představení objeví. V dalších rolích se mohou diváci těšit na „bezrukého“ Jana Jedlinského, Tomáše Váhalu, který kvůli inscenaci dokonce změnil barvu kůže, a mladou posilu libereckého ansámblu Elišku Jansovou.

Liberecké publikum mělo od McDonagha možnost vidět zatím pouze Poručíka z Inishmoru, kterého zde před šesti lety inscenoval režisér Michal Lang. Komedii Ujetá ruka uvedl do Čech režisér Ondřej Sokol a v Činoherním klubu se s úspěchem hraje už osm let.

Na fotbalovém stadionu v Jablonci nad Nisou proběhlo cvičení policistů, které simulovalo řádění fanoušků a následné vyklízení fanouškovského kotle.
FOTO: Pořádková jednotka cvičila v Jablonci na ostrý zásah při fotbale

Martin McDonagh se proslavil takzvanou Leenanskou trilogií situovanou do vesničky na irském pobřeží. Jeho jméno ale už dobře znají i filmoví fanoušci, naposledy sklízel velké úspěchy krimi dramatem Tři billboardy kousek za Ebbingem, který byl v sedmi kategoriích nominován na Oscara.