Poslední červencová akce v rámci hudebního a divadelního festivalu Sedmihorské léto 2013 proběhne dnes od 20 hodin pod taktovkou známého houslového virtuose Jaroslava Svěceného v neobvyklém spojení se slovenskou kapelou Cigánski Diabli.

Všem věkovým kategoriím

"Snažíme se, aby festival byl nejen pro všechny věkové skupiny, ale také  pro fanoušky různých hudebních žánrů. Proto jsme letos vybrali skvělého houslového virtuose Jaroslava Svěceného. Ovšem neobvykle ve spojení se slovenskou skupinou Cigánski Diabli. Jejich společné koncerty jsou popisovány jako výbuch energie, kdy mohou  diváci na vlastní oči vidět, jak vypadá setkání houslových interpretací  klasické a cikánské hudby. Kromě jiných budou ke slyšení takové klasiky - ovšem v naprosto netradičním rozměru - jako Schindlerův seznam, Cigánské husle či třeba Montiho Čardáš," láká na koncert za organizátory Jitka Maděrová.

Český houslista Jaroslav Svěcený začal svou uměleckou dráhu na pražské konzervatoři, AMU a u slavných světových virtuosů. Vystupoval v USA, Brazílii, Izraeli, Libanonu, Indii, na Kubě a na mnoha dalších místech po celém světě. Během své kariéry stihl natočit čtyři desítky alb. Za jeho činnost mu byla udělena prestižní cena Masarykovy akademie umění.

Vyhrajte vstupenky na koncert Svěceného a Cigánských Diablů

Soutěžte s Deníkem a vyhrajte vstupenky na vystoupení Jaroslava Svěceného a Cigánských Diablů.

Jaký další koncert proběhne v rámci Sedmihorského léta?

Správné odpovědi posílejte dnes do 15 hodin na emailovou adresu hana.langrova@denik.cz. Nezapomeňte uvést celé jméno a telefon.

Kapela Cigánski Diabli za svou téměř dvacetiletou kariéru získala tisíce oddaných fanoušků a na svou stranu si naklonila také odbornou veřejnost. Houslový virtuóz Štefan Banyák, cimbálový kouzelník Ernest Šarközi a klarinetový mistr Zoltán Grunza se zbytkem hudebníků získali v roce 2000 hned tři ceny Grammy a jejich alba byla oceněna dvěma zlatými a dvěma platinovými deskami.

Se svými koncerty objeli již nespočet států celého světa. Zahráli publiku například v USA, Austrálii, Kanadě, Japonsku, Číně, Taiwanu, Mexiku, Španělsku, Řecku a v mnoha dalších zemích. Slovenský, řecký, cikánský nebo židovský folklór střídají s klasickými, filmovými a jazzovými skladbami, což je řadí mezi nejlepší orchestry v kategorii Etno a World Music. Spojení těchto dvou hudebních těles, z počátku zdánlivě nespojitelných, znamená téměř dvouhodinový, energií nabitý koncert, kdy mohou diváci na vlastní uši slyšet, jak může znít setkání houslových interpretací klasické a cikánské hudby.

Ještě další kultura

Sedmihorské léto kromě čtvrtečního koncertu čekají ještě další tři akce. Druhé letošní divadelní představení, tentokráte v režii Divadla Bez zábradlí a českých hereckých špiček, jakými jsou Veronika Freimanová, Jaroslav Carda, Václav Vydra, Rudolf Hrušínský, Jana Švandová a další. Na programu bude slavná francouzská komedieBlbec k večeři,odehraje se 8. srpna. Následuje nejočekávanější koncert sezony, kdy 15. srpna v Sedmihorkách vystoupí německá legenda Alphaville.Závěr léta i festivalu pak bude patřitJanku Ledeckémus doprovodnou kapelou. Koncert plný hitů odehraje ve čtvrtek 22. srpna.