Co nebo kdo je Mirror Man? Jde o multimediální výtvarný projekt Stanislava Mullera. Zrcadlový oblek obsahuje 2600 kusů zrcadel o síle 2 milimetry a váží 25 kg. Mirror Man je skutečný, pravý, skleněný, zrcadlový obrázek vytvořený pro účely asimilace – zahrnutí virtuálních znaků, které odrážejí životní prostředí do života. Netřeba říkat, že Mirror Man neimituje žádné komiksové postavy.

Zdarma si lidé mohli prohlédnout celé muzeum, tedy i stálou expozici muzea. Ve výtvarném ateliéru vznikala unikátní skleněná mozaika s vizuálními motivy a logem Trienále, která bude po dokončení instalována mezi okna v budově muzea. Zájemci si mohli ale vyrobit i svou malou vlastní mozaiku na památku.

Lenka Morávková na Colors of Ostrava

Ve foyer se konala beseda s významným českým designérem a pedagogem. Maxim Velčovský vystavoval v Česku i ve světě a jeho práce jsou zařazeny ve sbírkách Viktoriina a Albertova muzea v Londýně, v Nové Pinakotéce v Mnichově, v Muzeu designu a užitého umění Mudac v Lausanne, v Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, ale také v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou ve stálé expozici.

Je také pedagogem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Věnuje se především tvorbě ze skla a porcelánu. Mimo jiné navrhuje i nábytek a vytváří oceňované instalace. Besedu vedl hlavní kurátor muzea Petr Nový.

Lenka Morávková předvádí 26. června na Malé Skále hru na skleněný nástroj Bohemian Cristal Instrument. Bohemian Cristal Instrument je unikátní kus, jediný svého druhu na světě. Jedná se o après Baschet sochu, kterou konstruktéři a zvukoví experimentátoři
Jsem obrovský dříč, hudbě se věnuji denně

Všechny lákal vystavený netradiční hudební nástroj z 21 skleněných tyčí v modré a žluté barvě skla, který rozeznívala pětatřicetiletá umělkyně Lenka Morávková. Cristal Baschet je jediný artefakt svého druhu na světě, který má tyče umístěné vertikálně. Váží 50 kilogramů a bylo potřeba zvláštní povolení šéfa letecké společnosti, aby se s ním Lenka Morávková dostala do Evropy z Kalifornie, kde převážně žije.

Při koncertních zkázkách s českým křišťálovým nástrojem muzikantka kombinuje zvuk nástroje společně s étérickým hlasem. Výsledkem je hypnotický audiovizuální zážitek na hranici futuristického rituálu, ve kterém se mísí filmová a pulzující taneční hudba.