Radost a nadšení mám vždy z rozhovoru se zakládajícím členem skupiny Olympic Petrem Jandou (76). Mimo Benátskou 2018, kterou bude zahajovat na Večírku pro nedočkavé, si jeho kapelu užije publikum na severu Čech 15. září na Městských slavnostech v Jirkově.

Benátská! 2017 v plném proudu.
Při Benátské! naběhám 25 kilometrů, říká jeden z pořadatelů

Petr Janda se těší, jak si zahraje na repríze úspěšného koncertu z loňského roku v rozšířené sestavě s dávnými členy Pavlem Chrastinou, Ladislavem Kleinem a Františkem Ringo Čechem. „Neplánovali jsme, že bychom někdy výroční koncert opakovali. Ale přišla nabídka Benátské! s Impulsem, my si dali dohromady nadšené ohlasy fanoušků dožadujících se ještě jedné takové show. Tak jsme kývli a zahájíme letošní ročník nejlepšího hudebního festivalu u nás. Bude to jízda!,“ těší se Janda. Ten den festival na stejné scéně pobaví Jelen, Turbo a Veteráni studené války.

Petře, jak je na tom s Fanklubem skupina Olympic? Dnes je neoficiální, že? Bylo to tak vždy?
V 80. letech byl oficiální. Při klubu Svazarmu v Mimoni ho vedl nějaký Franta Kaiser. I když už je dnes starostou obce, přesto spolu komunikujeme. Má spousty materiálů, pořád se na něj obracejí naši fandové, když něco potřebují. Jeho fanklub kdysi vydával Maratónský oběžník, takový fanzin, to už je dnes naprostý unikát. Dokonce mi někteří lidé občas přinesou na koncert legitimaci. Náš klub předběhl dobu, měl 4 tisíce lidí.

Spíš pro pořádek, můžete představit současný Olympic?
Jistě. Martin Vajgl na bicí, to je náš nejmladší člen kolem čtyřicítky. Jinak už tam jsou starší kmeti. Jirka Valenta na klávesy a Milan Broum, to je basa, nádhera. To je taková radost, já ho na těch koncertech hltám. To jsou tak krásný protimelodie a ještě to pokaždý vymyslí jinak. Je neuvěřitelnej basista. Já jsem tam nejstarší, my už jsme s Milanem důchodci. Chodí taky na nás důchodci, ale málo. Bejvají doma v bačkorách, já bývám v sále nejstarší. Ale většinou na nás chodí střední generace…

Benátská! 2017 v plném proudu.
FOTO, VIDEO: Benátská má letos nabito. Konkurence se nebojí

Byl pro vás zajímavý koncert v Americe na škole v Berklee, který vyšel i na DVD?
Byl a hodně. Byl jsem tam týden, připravovali jsme se, pak hráli v sále Red Room ve škole. Ta má dvacet domů, je to obrovský komplex zkušeben a tříd. Celý jsem ho prošel, mají tam skvostný studia s obrovskými pulty, kde se studenti učili natáčet… Je tu nádherná škola, být mladší, hned bych tam šel… Jen je to trošku drahý, ale muzikanti jsou tam náramně vybavení. Letos na jaře byli za námi v Česku a točili jsme tu s nimi nové album Olympicu, mělo by vyjít v Česku už v září. 

Jak jste natáčeli ve Státech?
Náš koncert se v Berklee točil na malé video kamery, ty byly v sále všude. Pak to v Americe někdo nastříhal, záznam nám poslali, ale my zjistili, že mají jiné řádkování pro video. Tak jsme to museli celé předělat a nadabovat. Udělat k filmu titulky, aby mu čeští diváci rozuměli. Kluci ze školy na DVD mluví o mně a o Olympicu, je to plné nadšení i konvencí, ale myslím, že to od nich bylo upřímné…

Když se vaše nejmladší dcery Anežka a Rozárka sejdou na jedné akci s vaší vnučkou Maruškou, jsou to pro vás chvíle velkého štěstí?
Maruška a Rozárka jsou od sebe věkově o rok, mají čtyři a pět let a neuvěřitelně se milujou. Bez sebe jsou vyřízené, takže se musíme často navštěvovat. Ty holčičky se mají moc rády a my si to užíváme s nimi.

Zpěvačka Bonnie Tyler.
Benátská! láká na zahraniční hvězdy. Vystoupí Bonnie Tyler a Guano Apes