Dva herce liberecké činohry Barboru Mottlovou a Jakuba Albrechta můžete vidět v hostující inscenaci. S Divadlem Popojedem přivezou v úterý 23. dubna od 19 hodin na prkna Malého divadla naturalistickou tragikomedii Schovanka, kterou s nimi nastudoval ruský dnes už legendární režisér Lev Borisovič Erenburg z petěrburského Nevelkého činoherního divadla a moskevského MCHATu.

„Hru jsme zkoušeli čistého času asi pět měsíců, deset hodin denně. Na měsíc se zkoušky přesunuly i do Moskvy," vzpomíná na vznik Schovanky herec Jakub Albrecht.

Zkouší i dva roky

Proslulý ruský režisér je známý svou zálibou v reálných situacích. Se svými herci hraje různé scény v tzv. etudách, která znázorňují určitý vztah postav nebo situaci. Z těch pak slepí celou inscenaci. V Rusku byl nejdříve považován za podivína a sektáře, protože mu zkoušení jedné hry trvalo třeba i dva roky, jelikož s herci zkoušel třeba 150 etud, přestože se pak hra skládala jen z deseti až dvaceti.

SCHOVANKA

tragická komedie

Kdy: úterý 23. dubna od 19 hodin

Kde: Malé divadlo, Liberec

Hrají: Barbora Mottlová, Jakub Albrecht, Teresa Trnková, Michala Břízová,, Barbora Kolářová, Věra Vodičková, Pavel Kryl, Filip Trojovský, Štěpán Coufal

„My jsme nazkoušeli asi tak pětadvacet etud a využili jsme pak asi deset. Je to velmi netradiční a originální pojetí. Ostrovského Schovanka byl pouze námět, jen inspirace, kdyby se odmyslela jména, tak ani divák nepozná, že jde o tuto hru," řekla herečka Barbora Mottlová.

Pro Erenburga je nejdůležitější pravdivý herec v maximálně vyhrocené okolnosti. „Když jsme třeba hráli opilce, tak jsme je museli několik hodin pozorovat. Podle tohoto režiséra nestačí vycházet jen sám ze sebe, ale herec se musí naučit okoukat roli v reálném prostředí," vysvětlil Albrecht.

Překvapí tragédií

Schovanka Divadla Popojedem je velmi naturalistická, řada situací je velmi dobře uvěřitelná, ovšem překvapivá. Vypráví příběh adoptované Nadi, která žije na statku a zamilovala se do syna statkářky, která se jí ujala. Ta chce schovanku provdat za ženicha, kterého jí vybrala. Děj je z velké části humorný, až konec překvapí tragédií.

„Já hraju služebnou Lízu, jsem kamarádkou schovanky a pomáhám jí v její lásce k vlastnímu synovi statkářky," popisuje svou roli Mottlová.

Jakub Albrecht hraje zmiňovaného prominentního synáčka. „Moje postava je ještě velmi mladý kluk, který se rozhoduje spíše podle pudů a je dost nestálý. Takové přelétavé srdce. Nejdřív miluje jednu slečnu, pak druhou. Může mu být tak šestnáct let, je mnohem mladší než já," směje se Jakub Albrecht.