Snad každá malá slečna chtěla být princeznou, zpěvačkou, herečkou nebo právě baletkou. Tento sen se může malým dívkám, ale i chlapcům, splnit. Liberecké Divadlo F. X. Šaldy má již téměř rok svou Baletní školičku. Vyučit se profesionální baletkou nebo baleťákem má právo každý. Jen to musí vyzkoušet. Více v rozhovoru prozradila tanečnice a vyučující Nikola Bohuňovská, členka libereckého baletu.

Jak dlouho vaše školička funguje?

Baletní školička funguje od října 2012. Založily jsme ji s Janou Schweitzerovou, též členkou baletu Šaldova divadla, protože během těch našich tanečních let nejen u divadla, jsme nasbíraly nějaké zkušenosti a rády bychom je předaly dalším generacím. Navíc, co já si pamatuji, z baletního kroužku mám nejkrásnější vzpomínky.

Za jakým účelem jste ji založila?

V neposlední řadě byla školička založena také proto, že je o taneční kroužky u dětí stále větší zájem, což je skvělé, ale liberecká Základní umělecká škola musí ročně několik dětí odmítat, protože malé baletky se jen hrnou. (Smích) Byla by škoda, kdyby to nemohly alespoň zkusit.

Zahrají si malí tanečníci i v některých představeních baletního souboru Šaldova divadla? Třeba doprovodné, vedlejší role?

Ano, to je jedna ze zajímavostí Baletní školičky při Divadle F. X. Šaldy. Žáci budou dle potřeby divadla vybíráni do svých inscenací pro dětské role, samozřejmě se souhlasem rodičů. Budou si moci vyzkoušet jaké to je stát na opravdových divadelních prknech a navíc třeba i s významnými osobnostmi libereckého divadla. Například již v září tohoto roku budou žáci Baletní školičky tančit v nově připravovaném baletu Gustav Klimt choreografky Aleny Peškové, šéfky baletu F. X. Šaldy.

Od kolika let se do ní mohou děti hlásit?

Přijímáme děti nejdříve od čtyř let. Ale samozřejmě mohou přijít i starší děti. Maminky se vždy ptají, jestli jejich dítě už není na balet moc odrostlé, ale myslím, že začít s tancem, na to není nikdy pozdě. Důležitější je, zda má dítě to správné nadšení. (Smích)

Baletní školička

Telefonní číslo: 734 344 648

Email: baletniskolicka@seznam.cz

Web: baletni-skolicka.webnode.cz

Balet je asi hodně fyzicky náročný, je lepší, když se přihlásí dítko, které už má nějaké taneční zkušenosti nebo třeba i jiné sportovní?

Školička je rozdělena na nejen věkové skupiny, ale právě také podle pokročilosti. Takže není problém, když přijde i dítě bez zkušeností z jiných pohybových kroužků. Někteří žáci dokonce dokáží překvapit nečekaným talentem, aniž by o balet kdy dříve zavadili.

Chodíte se s dětmi ze školičky dívat na představení libereckého baletu?

Žáci Baletní školičky mají možnost získat lístky do divadla se slevou. Snažíme se podporovat mladé diváky a je to pro ně jistě inspirací. Jinak plánujeme brát děti hlavně do zákulisí příprav inscenací, například na různé zkoušky. Takovou možnost dítě většinou nemá a je to zas úplně jiný zážitek, než sedět v hledišti s rodiči během představení.

Jaká inscenace se jim nejvíce líbila?

Myslím, že nejoblíbenější je u dětí obecně náš Louskáček. Na příští sezonu se připravuje Pohádka o Raškovi a snad bude minimálně stejně oblíbeným představením.

Čím se v baletní školičce začíná?

Žáci se nejprve učí různé kroky, skoky a poskoky z lidového tance a také taneční gymnastiky. Obojí skvěle rozvíjí u dětí motoriku a rytmiku.

Postupně se začínají přidávat baletní pozice a pohyby, děti se učí baletní terminologii a stejně tak důležitou součástí baletu jsou různá protahování a rozvíjení flexibility.

Mají vaši svěřenci třeba i nějaká vystoupení?

Na příští konec školního roku bych ráda uspořádala nějaké dětské vystoupení v Malém divadle. S těmi nejšikovnějšími bych se časem ráda zúčastnila nějaké dětské baletní soutěže.