I když na BJF se představuje „pouze“ v roli vtipného a originálního moderátora, Liberečané ho však znají z jeho pravidelných podzimních koncertů i jazzových podvečerů na Vltavě.

Kdo se představí v Liberci letos a proč ze všech účinkujících padl los právě na tyto interprety?
Tak v Liberci zahrají tři skvělé kapely - Pablo Held Trio z Německa , Maciej Fortuna Trio z Polska, ovšem s bubeníkem z Chicaga a dnes už legendární americké trio Bad Plus, které se proslavilo hlavně tím, že jako první začali hrát kromě svých kompozic i skladby od Nirvany, Black Sabbath, či Michala Jacksona.

Co se během roku změnilo v souvislosti s pořádáním BJF, všimla jsem si , že v některých městech už se nekoná. Proč?
Organizování tak obrovského projektu, jakým je BJF, představuje opravdu hodně plánování a my už koncem prosince musíme vědět, že nám festivalová města mohou potvrdit spolupráci. V polovině ledna už podepisujeme smlouvy s hlavními kapelami a platíme deposit. Jestliže v březnu čeká město na dubnové zasedání rady, které proběhne někdy i začátkem května, tak bohužel čekat nemůžeme. To se dá možná u akcí lokálního charakteru, ale ne u tak velkého projektu. (koncerty se konají během jednoho týdne na několika místech v ČR, přičemž celkem vystoupí přes 10 formací z celého světa, které se navíc na jednotlivých místech kombinují a střídají, pozn. redakce).

Američtí The Bad Plus budou hlavní hvězdou čtvrtečního večera v Liberci.
Rudy Linka představí ve čtvrtek 13. 7. v Liberci současné jazzové špičky

Co se během roku změnilo u Rudyho Linky, kromě toho, že ho můžeme slýchat v podvečerním jazzovém pořadu na Vltavě?
Můj pořad Přímá linka vysílá Vltava už dva roky, ale možná se teď přesune na neděli nebo na Dvojku. Teď právě se o tom jedná. Je úžasné, kolik lidí mi o pořadu píše přes mé webové stránky a opravdu mě těší, že se jim líbí hudba, kterou pouštím. Hosté jsou vždycky skvělí hudebníci a natáčení jsem si vždycky moc užíval, dává mi hodně nové tvůrčí energie. Snad to dá také něco i posluchačům. No a asi ta největší novinka z mého soukromí, je že se bude vdávat naše dcera Stephanie. Přípravy jsou už v plném proudu. Já mám zakázáno do toho mluvit, ale vím, že mám být připravený ve smokingu 26. srpna.

A na poli hudebním?
V lednu jsem natočil nové album, které se jmenuje "American trailer" a vyjde letos na podzim. Napsal jsme plno nových skladeb a dvě z nich jsou věnovány mým kytarovým idolům a inspiracím JH a JH (Jim Hall a Jimi Hendrix), kteří spolu zdánlivě nesouvisí, ale já si myslím, že pravý opak je pravdou. Ob mě ovlivnili a oba mám rád nejen jako muzikanty, ale i jako lidi. K tomu stále hraju mou „one man show“ Tu kytaru jsem koupil kvůli … A dokonce s ním zavítám i na Slovensko, na festival, který není vůbec hudební, ale čistě divadelní. A taky se těším na další koncerty s Miroslavem Vitoušem, s nímž jsem vystoupil na úvodním koncertu BJF v Praze. Je to takový hudební dialog, který už děláme několik let a stále si máme o čem „povídat“.