Kdo tvrdí, že Smokie bez Chrise Normana a jeho nezaměnitelného hlasu nejsou to pravé ořechové, má z části pravdu.

Během koncertu v Sedmihorkách ovšem basák 
a současný hlavní zpěvák - Terry Uttley a jeho aktuální parťáci, dokázali, že to, co je na této kapele největší devizou, stále šlape.

Vokály prostě znějí bezchybně, 
i když ten hlavní už není, co býval.

Například v písních Oh Carol nebo Needles and Pins zněly vícehlasy výtečně.

UTTLEY SMOKIE ZAKLÁDAL

Uttley je ve skupině jediný zakládající člen. Ostatní se přidali během poloviny osmdesátých i v devadesátých letech.

Kapela v Sedmihorkách několikrát hrála na strunu patriotů, což balancovalo na hranici kýče. Do textu vkládali Českou republiku a zmiňovali, že se zde cítí jako doma, což je klišé. Ale je pravda, že bez takových momentů se neobejde každý druhý koncert zahraniční kapely. Nicméně vyvěšení české vlajky při přídavcích na bicí soupravu působilo mile.

V první části koncertu čtyři písně zkrátili v medley. Dá se ale říci, že dohromady během hodiny a půl odehráli dvacet songů.

Největšího ohlasu publika se dočkaly samozřejmě největší hity: Lay Back in the Arms of Someone, Don't Play Your Rock 'n' Roll to Me, I'll Meet You at Midnight a již zmiňované Oh Carol a Needles and Pins, o níž málo lidí ví, že si ji Smokie vypůjčili z repertoáru zpěvačky Jackie DeShannon.

Před začátkem koncertu se nebe začalo mračit a během celého vystoupení pár kapek spadlo, ale publikum to ve zdraví přežilo. Už při písni Take Good Care of My Baby zpěvák ukazoval na nebe, když zpíval milencovo přání „Make a rainbow all around her. Don't let her see cloudy sky.".

ACH TY COVER VERZE

Předposlední přídavek se zase točil kolem počasí. Hit Have You Ever Seen The Rain si kapela vypůjčila od Creedence Clearwater Revival. Možná je škoda, že kapela místo cover verzí nezařadila více svých písní ze sedmdesátých let.

Jako poslední píseň nemohla přijít jiná než největší hitovka Living Next Door to Alice, kterou si se Smokie zpívalo tisícové publikum. Bohužel jde také 
o cover verzi, originál nazpívalo trio New World.

Z POHLEDU HANY LANGROVÉ

Proč covery? V 70' to Smokie nejvíce šlapalo

Kulturní redaktorka Hana Langrová.Smokie nejsou úplná srdcovka, ale mají pár sedmdesátkových skvostů, u kterých se mi podlamují kolena skoro stejně jako u Beatles. O to víc mě mrzí, že na koncertech nezaznělo víc těchto kusů. Trošku jsem se bála, že bez zpěváka Chrise Normana bude znít kapela jako stárnoucí revival, ale to hlavní – vokály, pánové zachovali! A až na pár drobných mini přešlapů zněly skvěle.

Trošku mě překvapuje a zároveň zklamává, že řada velkých hitů této kapely je převzatých. Hlavně tedy Needles and Pins a Living Next Door to Alice. Myslela jsem, že v tomhle „kradení" jsme přeborníci hlavně my Češi (nebo spíše Čechoslováci) a vždycky jsem na britské muzice oceňovala, že je autorská.

Přesto jsem si na koncertu  nejvíce užila píseň Take Good Care of My Baby, která je také předělávkou, ale od Smokie se mi líbí mnohem více než v originále z padesátých let od Bobbyho Vee.

Musím říct, že už mi připadá úsměvné, jak kapely vždycky tvrdí, že se někde cítí jako doma a hrozně publiku podlézají. Asi je to úděl hudebníků, ale když chodíte na koncerty několikrát týdně a slyšíte toto klišé stále dokola, už se vám trošku otevírá kudla v kapse. Ale rozvinutí české vlajky u posledních dvou přídavku mě potěšilo. Je to zajímavá změna, kterou jsem viděla zatím jen u Paula McCartneyho a doufám, že ji dnes exBeatle rozbalí i v Praze.

Překvapil mě výběr country předkapely The Cell, ale později jsem pochopila. Smokie totiž v pozdějším období do tohoto žánru také občas zabrousí. No, sečteno podtrženo, zůstanu u svých oblíbených desek, které vycházely do roku 1979, kdy tato legenda hrála ještě poctivý rock. A těším se, jestli se mi někdy podaří zavítat na sólový koncert Chrise Normana, protože jeho nezaměnitelný hlas potřebuji slyšet naživo.