Dvacátý ročník Benátské noci už je minulostí. Poslední den nabídl multižánrovou podívanou složenou z českých interpretů. Neděli vévodili Václav Neckář, Tomáš Klus a samozřejmě Daniel Landa.

Václava Neckáře a kapelu Bacily uvedla moderátorka pouze jako skupinu Bacily. Bratr Václava Neckáře Jan si ještě přisadil. „Na plakátech jsme byli pouze jako další, takže vám představuju dalšího, dalšího," smál se klávesista.

To jste ještě nebyli na světě

Kapela zahájila koncert písní Šalalalali, pokračovala známými hity Massachusetts, Stín katedrál nebo písničkou z Pelíšků Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. Zpěvák byl překvapený, jak dobře publikum jeho texty zná.

„Píseň Stín katedrál jsme s Helenkou zpívali v roce 1966 v divadle Rokoko. To jste ještě nebyli na světě, ani vaše maminky. Možná ani babičky," zavtipkoval.

Přítomné celý koncert bavila nejenom muzika, ale také projekce vedle pódia, na které každou chvíli kameraman zabíral Neckářovy dvojníky, kteří měli na obličejích jeho fotku. V publiku potom každou chvíli někdo pobaveně ukazoval prstem na obrazovku. Následovaly kusy Čaroděj Dobroděj, Dr. Dam di dam, Planetárium, Časy se mění a další. V závěru přidal ještě tradiční zakončovací skladbu Odejdu a už to vypadalo, že publiku zlomí srdce a odkráčí bez Půlnoční.

Několik fanoušků už mu stihlo emigrovat k vedlejšímu pódiu, kde už ladil svoji akustickou kytaru písničkář Tomáš Klus s kolegou Jirkou Kučerovským.

Překvapil svými improvizacemi

Nakonec se ale vrátil, i když se potom při zmínkách o Vánocích v písni mírně šklebil.

Písničkář Tomáš Klus pozdravil své publikum roztomile a vtipně. Nebylo fanynky, která se pod pódiem neusmála a srdce se jí nezatetelilo. Mezi prvními zahrál kousky jako Přičichnutí alergikovo nebo Ve smíru. Na její melodii potom pobavil přítomné pohotovou improvizací na aktuální věci, které na festivalu vypozoroval. „Tady slečna má kytaru nafukovací, pochybuju však, že je hrací…" nebo „Dneska vůbec nemám formu, závidím sekuriťákům jejich uniformu." Ve své komediální show si dobíral třeba i VIP návštěvníky.

Během koncertu všemožně blbnul a bavil publikum, ale i připomněl svůj vzor písničkáře Karla Kryla, kterému věnoval písničku Malčik.

Čtěte také reporty z dalších dní Benátské noci 2012:

REPORT: Nejromantičtější požádání o ruku? Na Benátské

REPORT: Češi hrdinové! Kabáty si užili i v bahně a promoklí.

REPORT: Landa zdravil z fronty a tančil valčík