„Ahoj Česko. Jak se máte?" Zdravil Brian May publikum po našem v polovině vystoupení a vzápětí nadešel nejsilnější moment pražského koncertu Queen.

Setlist QueenOne Vision
Stone Cold Crazy
Another One Bites the Dust
Fat Bottomed Girls
In the Lap of the Gods… Revisited
Seven Seas of Rhye
Killer Queen
I Want to Break Free
Somebody to Love
Love of My Life
'39
These Are the Days of Our Lives
A Kind of Magic
Bass Solo
Drum Battle
Under Pressure
Save Me
Who Wants to Live Forever
Last Horizon , Guitar Solo
Tie Your Mother Down
Vocal Solo
I Want It All
Radio Ga Ga
Crazy Little Thing Called Love
Bohemian Rhapsody
Přídavky:
We Will Rock You
We Are the Champions

Akustická verze Love of My Life! S kytaristou zpívala vyprodaná O2 arena. „Pojďme, budeme zpívat a zkusíme udělat kouzlo," vyzval už anglicky publikum. Oním zázrakem bylo „přivolání" Mercuryho na obří obrazovku ve tvaru Q, která dominovala celé scéně a vystoupení přenášela ve velice dobré kvalitě i divákům, kteří seděli či stáli v zadní části areny.

Koncert skupiny Queen a Adama Lamberta v pražské O2 Areně.Slzu dojetí otřel z oka i ostřílený kytarista. Aby zabránil patosu, udělal si s fanoušky selfie, které prý považuje za „fakt hustou věc".

Polovina legendárních Queen zavítala do Prahy již potřetí. Tentokrát ale s novým vokalistou Adamem Lambertem.

Skalní fanoušci nového člena nepřijali zrovna s nadšením, ale většina se nechala překvapit až osobně naživo. Protože z videí na Youtube bez atmosféry se těžko hodnotí.

Vyplatilo se na tomto koncertu nesrovnávat. Freddie Mercury je prostě nenahraditelný… Na pražské show byl ale často přítomný alespoň ze záznamu.

Teatrálnější Lambert

Koncert skupiny Queen a Adama Lamberta v O2 Areně.Lambert je oproti Paulu Rodgersovi Mercurymu blíž hlasovým rozsahem i teatrálností. Ta byla místy až přehnaná. Přesto mu atmosféra dodala na zajímavosti a v některých momentech publikum i překvapil.

K nejsilnějším místům vystoupení ale přesto patřily okamžiky, kdy nového frontmana vystřídali zakládající členové, tedy akustický vstup Briana Maye s písněmi Love of My Life a ´39 a These are the days of our lives a Kind of Magic v podání bubeníka Rogera Taylora.

Ten také nahradil v duetu Under Pressure Davida Bowieho a tato verze byla rozhodně povedenější než ta na tributu Mercuryho v roce 1992 s Annie Lennox a právě Bowiem.

Osmiminutové sólo

Koncert skupiny Queen a Adama Lamberta v pražské O2 Areně.Nechybělo ani tradiční osmiminutové kytarové sólo, kde May nevynechal fenomenální instrumentálku Last Horizon. Při jeho exhibici protínaly celou arénu lasery a na plátně běžel vesmír, který měl zřejmě připomenout, že není pouze kytarový mág. Zabývá se také astronomií a napsal knihu o zrodu vesmíru.
Fousatý Taylor si to zase „rozdal" v souboji bicích se svým synem Rufusem, který ho při koncertu několikrát vystřídal, aby si odpočinul.

Na Adama Lamberta zbyly pěvecky spíše svižnější kusy, ale paradoxně se nejvíce předvedl v baladách – Save Me, In the Lap of the Gods… Revisited a Who wants to live forever. Nevynechal ani mercuryovské rozezpívávání publika.

Queen dokázali, že jim to šlape i v pokročilém věku. Nový zpěvák kapele dobil energii a zpřístupnil ji i mladšímu publiku. Během celého koncertu hudebníci Mercuryho připomínali a oslavovali.

Poznámka Hany Langrové

NAŠÍ REDAKTORCE HANĚ LANGROVÉ se podařilo setkat se na letišti s kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Taylorem.Kdo se umí nadchnout, má vyhráno

Dnešní doba je občas poznamenaná nedostatkem zájmu a nadšení. Lidé jsou nespokojení, protože je málo co baví a neumí se nadchnout a věci si užít. Hudba byla vždy jednou z nejzásadnějších věcí v mém životě. Když si oblíbím nějakou kapelu, vždy udělám vše pro to, abych se dostala na její koncert, případně se i osobně setkala s muzikanty. Na pomyslném trůnu u mě vždy budou sedět Queen. Za největší vítězství jsem považovala setkání s kytaristou Brianem Mayem před pražským hotelem Mandarin Oriental po koncertu v roce 2008. To jsem ovšem ještě netušila, že se mi o šest let později podaří setkat se s ním znovu a navrch i s bubeníkem Rogerem Taylorem. Tentokrát na letišti. Vsadím se, že mě určitě někdo považuje za fetišistu, tak ať. Ale každému bych přála ten úžasný pocit, když stojíte s očekáváním na koncertu kapely, kterou posloucháte mnoho let, a opona spadne dolů nebo ještě větší vzrušení, když si stoupnete po boku těchto hudebníků, pozdravíte je nebo jim potřesete rukou… Je to taková euforie a štěstí, že se tomu málo co vyrovná.

NAŠÍ REDAKTORCE HANĚ LANGROVÉ se podařilo setkat se na letišti s kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Taylorem.Bohužel musím konstatovat, že čím je člověk starší, schopnost nadchnout se se ztrácí, a je to velká škoda. Kdo si dokáže uchovat svůj zájem, ten má v životě vyhráno. Na třetí, můj druhý, koncert Queen v Česku jsem se rozhodně netěšila tolik jako v minulých letech. Ať už je to způsobené mým stárnutím nebo menším nadšením z nového zpěváka. První živák v roce 2008 vlastně odstartoval moji šňůru velkých koncertů, takže byl opravdu srdcový.

Tenkrát hráli kytarista Brian a bubeník Roger s bluesmanem Paulem Rodgersem. S ním se ale rozešli a do svých řad přibrali mladšího, teatrálnějšího a kontroverznějšího vokalistu – výherce americké obdoby SuperStar Adama Lamberta. Možná někomu připadá, že se tento moderní exhibicionista do kapely nehodí, ale je pravdou, že Queen šli vždy s dobou. Začínali jako hardrock a nakonec se přes jazz, funky a disco zase vrátili k rocku, možná pop rocku. Takže já tento vývoj chápu jako přirozený. Nejvíce jsem si užila části koncertu, kde se naplno předvedli zakládající členové kapely, ať už zpěvem nebo sóly. Nechápu, jak jeden nejmenovaný kritik mohl přirovnat jejich vystoupení ke karaoke v domově důchodců… Přestože mě Lambertova barva hlasu tolik nebaví, nelíbí se mi jeho zmalovaný obličej, napomádované vlasy, síťované a krajkované oblečky a ostny a některé jeho pohyby mi připadají laciné až nechutné, jsem mu vděčná, že do Prahy přivezl polovinu legendární kapely. I on měl při koncertu světlá místa jako například skladby Killer Queen, Crazy Little Thing Called Love nebo Save Me. Show na pódiu také dokázal udělat, takže díky Adame, svůj účel jsi splnil.

Přečtěte si také

Reportáž z výletu v Londýně a Liverpoolu: REPORTÁŽ: Po stopách Beatles a Queen v Liverpoolu a Londýně

Report z koncertu Rolling Stones ve Vídni: REPORT: Vídeň v ohni! Rolling Stones řádili jako za mlada

A také sloupek o kupování lístku na tento koncert: SLOUPEK: Fanoušek Stounů, ten tvrdej chleba má

Reportáž z koncertu v Londýně, kde vystoupil i Brian May: Jak jsem podruhé viděla Briana Maye z kapely Queen