Jubilejní desátý a poslední ročník letního hudebního festivalu Reggae Area hostí 18.- 21. srpna letiště Podhoří v Ústí.

„Dali jsme si na něm záležet," říká hlavní organizátor David Maha. „Připravili jsme nejnabitější program ze všech ročníků s umělci z Česka, Slovenska, Německa, Polska a dokonce i z Jamajky. Ale v nejlepším se prý má přestat. Reggae Area je naše velká láska, ale já i další z MAHA týmu jsme z organizovaní tak velké akce unaveni. Dál chceme pořádat jen komornější akce v našem hudebním klubu Store 04 v Ústí."

ŽÁDNÝ DEN NAVÍC

Davide, festival vám začne už ve čtvrtek 18. srpna. To bude jen takový „den navíc"?

To ani náhodou, čtvrtek 18. srpna bude regulérní festivalový den s kapelami jako Sto zvířat, Švihadlo nebo Fast Food Orchestra. Až do nedělního rána bude program na třech pódiích s kapelami, live acty, selektory i DJi. Jmenujme Jayharno (Jamajka), Medial Banana (SK), Pub Animals, Smola a hrušky (SK), Karavana (SK), Babalet, MessenJah, MikkiM, Colectiv, Michala Šepse, AfaRastafa, Orly w blocie Europy, Uraggan Andrew & Reggae Orthodox, Selector Boldrik a další a další…

SOUTĚŽTE o lístky Můžete vyhrát 2 lístky na 3 dny open air festivalu Reggae Area, víte-li, který rok Ostrov u Tisé hostil 1. ročník báječného festivalu. Na radek.strnad@denik.cz pište ještě dnes, výherce upozorníme po telefonu. Jeho číslo připište ke své adrese do těla zprávy.

Pobavíte opět i děti?

Na tom si dlouhodobě zakládáme, že je Reggae Area vhodná pro rodiny s malými dětmi. V rámci doprovodného programu bude k dispozici velká trampolína, nafukovací hrad, ping pong, pétanque i badminton, vyzkoušet si mohou návštěvníci i lukostřelbu.

A co malá kopaná? Loni měla úspěch, řekl bych…

Měla. Po loňském úspěšném debutu chystáme 2. ročník Kuba Cupu, Kubikova memoriálu v malé kopané. K dispozici budou i stolní fotbálky typu Bonzini i ty španělské…

Řeč byla také o létání, že?

Přesně, i na to se těšíme. Protože má letiště zpět licenci, dostanou návštěvníci Reggae Area zase šanci využít vyhlídkové lety za speciální festivalovou cenu.

Synek je vegetarián, já naopak maso můžu. Nakrmíte nás na festivalu oba?

Nakrmíme. Bohatá možnost občerstvení bude jak pro masožravce, tak pro vegetariány. Těšit se můžete i na stylové stánky s oblečením a jinými reggae nezbytnostmi.

PĚKNĚ OSTRÝ ZAČÁTEK

Přesto mi to nedá a zeptám se ještě jednou. Opravdu už příští rok Area nebude?

Začínáme pěkně zostra, ale jo, neplánuju to. Jestli to přijde, tak možná. Uvidíme.

Dva roky nic velkého, když tak pozveme do svého klubu Na Nivy kapely, které máme rádi a uděláme jednodenní mejdan. Jen poctivé reggae, rozhodně ne disko, což je letos naše Yellow Stage. Mladší generace se už odklání od klasického reggae, jak my ho máme rádi, kapel Švihadlo a Babalet. Frčí dancehally, třeba Cocoman a Collective… Ti si budou hrát „svoje diskotéky" o 200 metrů dál od zelené scény, kde bude naše reggae. Naposledy po deváté jsme v Ústí na letišti.

Kdo je podle vás ten nej z celé Reggae Arey 2016?

Všichni, je to letos nabitý. Vytrhnu třeba Medial Banana v sobotu, slovenskou kapelu, opravdové hvězdy této scény…

Ale to už budeme spíš na žluté scéně, u dancehalových Pražáků, ne?

To bude jediná taková parta, která zahraje na zelené scéně, a to proto, že hrají živě. Hrají na nástroje, ne na samply. Není to pro mě diskotéka. Největší pecky už jsou ale ve čtvrtek, Švihadlo a Fast Food Orchestra, ti jsou u nás vůbec poprvé. A reggae a ska noc uzavře Sto zvířat.

KVALITNÍ ČESKÉ REGGAE

Být to festival jen z toho, co máte rád, a vím, že kvůli tomu vznikl, kdo by na něm byl z dnes již zmíněných kapel?

Zástupci kvalitního českého reggae, Babalet, Švihadlo, Fast Food, Home Boy Rasta, Uraggan Andrew, Orly v Blocie Europy, Ganja Band Ivana Štráfka… Všechny tyto domácí kapely máme rádi.

Co navíc Reggae Area nabídne oproti jindy?

Prakticky nabízí stále to samé: Hezké počasí, krásné lidi, báječnou muziku a letos jsme to maličko natáhli na tři hrací dny. A k už zmíněné zábavě pro děti i sportům jsme ještě přizvali také lukostřelce…

PROČ JE AREA DRAŽŠÍ?

Festival taky oproti minulým ročníkům maličko podražil. Proč?

My jsme prakticky každý rok dopláceli. Ale lidi se nemusejí strachovat, že budou o něco ochuzení, stačí si jen pročíst pestrý program, nabídku kapel a interpretů. Dostanou hrací den navíc, v ceně vstupenky je přitom jak stanování, tak i parkování přímo v areálu festivalu Reggae Arey.

Před pár lety zažilo letiště také atraktivní fotbálek ve vodě. Vrátí se opět?

Ne, fotbálek ve vodě neděláme. Dostat na letiště tolik litrů vody je dost těžký, po tragickém roce 2013 děláme Kuba Cup. Je to malý fotbalový turnájek, prakticky jsme na letišti hráli každý rok od roku 2008, kdy nám předlická ZŠ půjčovala branky a lidi hráli. Po smrti mého bráchy jsme vytvořili memoriál Kuba Cup, přihlásit se může každý, je to takovej sranda mač.

KUBA CUP? I NA LOUCE!

Bavíme-li se o tom, že by Reggae Area už příští rok neměla být, jak to jde dohromady s tím, že Kuba Cup jako pocta bráškovi bude druhý ročník a pak už ne?

To už bude samostatná akce. My se přestěhujeme jen někam na louku, protože 19. srpna, což je prostředek naší Reggae Arey, by se tento borec dožil 42 let. 19. srpna my budeme pokračovat vždycky v malém fotbalovém turnájku na počest tohoto týpka.

Jak moc řídil vaše kroky? Co by bylo jiné, kdyby tu byl?

Asi by byla vyplněná ta velká prázdná díra v mém životě. Byl to můj brácha…

Reggae Area 2016 - PROGRAM

Čtvrtek 18.8.

18.30 VYSMÁTEJ KOUŘ

20.00 ŠVIHADLO

21.30 FAST FOOD ORCH.

23.00 STO ZVÍŘAT

YELLOW STAGE

20.00 YOUNG SELEKTAZZ

00.00 LADIA RASTA & Flint

01.00 NEXEN

02.00 HUNDREAD

03.00 SHOTTA

04.00 WNC

Pátek 19.8.

GREEN STAGE

17.00 ALBERTHAIN /DE/

18.30 URAGGAN ANDREW & REGGAE ORTHODOX

20.00 PUB ANIMALS

21.30 MICHAL ŠEPS

23.00 SMOLA a HRUŠKY /SK/

00.30 DUBRISING /PL/

YELLOW STAGE

19.00 MISTA DECK & RAS CYRDAMAN

21.00 JAYHARNO /JAM/ or YOUNG PITOLS /PL/

22.00 SELECTOR BOLDRIK

23.00 MESSENJAH

00.00 MIKKIM

01.30 FREDDY HIGH

03.00 NTO & UŠIŠ & SHAMANITOO

RED STAGE

16.00 LOS PELOTUDOS

18.00 Banda de Contedor

21.00 VYLOUČENÁ LOKALITA

Sobota 20.8.

GREEN STAGE

16.00 SOMNAKUNE ČHAVE & GIPSY TRIO & ROMA BAND

17.00 CHÁSKA

18.30 COTTONBUTS

20.00 KARAVANA /SK/

21.30 BABALET

23.00 MEDIAL BANANA /SK/

00.30 ORLY W BLOCIE E.

YELLOW STAGE

16.00 LAZZY KOKOS

18.00 MAGADREAD

19.20 SKANDYMAN /SK/

21.00 KING S. STEPAZZ

22.30 COLECTIV & F.I.L.

00.00 AFARASTAFA

01.00 PEENI WALLI

02.00 DRAMA JACQUA

03.30 RICH & MC ZACHY

RED STAGE

16.30 GIRRAFE SOUND ELECTRO SWING

18.00 TYDLE VIDLE

19.30 OUIM KIM BEAT

600/den, 1000 Kč festival

V ceně parkovaní, stanování

Více: www.reggaearea.cz>

www.ticketportal.cz/