Celý život hrajeme nějaké role, protože je hrát chceme nebo si myslíme, že je hrát máme, někdy jsme do nich tlačeni samotnou situací. Napadlo vás někdy, že jste na konkurzu a popletená sekretářka vám jen podala špatný scénář?

Tak o podobné situaci vypráví nová inscenace Divadla F. X. Šaldy, kterou můžete vidět v Malém divadle. Nejbližší reprízu divadlo uvede ve středu 23. května od 19 hodin.

Režie se ujal bývalý šéf činohry Vít Vencl, který naposledy nastudoval Albeeho Kozu aneb Kdo je Sylvie?, která je divácky velmi úspěšná.

Tajemná komedie Konkurz je jako vystřižená ze života. Vlastně celý náš život je konkurz. Snažíme se, abychom si vybojovali své místo na světě, a čekáme na příležitost, která nám umožní, že se budeme mít lépe než doposud. Všichni jsme tak trochu herci ve svých vlastních životech a každou chvíli se na konkurzu ucházíme o lepší roli, než jakou hrajeme právě nyní.

Bohatá na myšlenky, ne však na kulisy

Carrièrova komedie není bohatá na kulisy, ani není pastvou pro oči, o to víc ale zasáhne lidskou duši a probudí diváka k přemýšlení. Dokazuje, jak tenká je hranice mezi hrou, snem a skutečností.

Samotná hra začíná velmi neformálně. Do hlediště se trousili ještě poslední diváci a mladý muž, kterého hraje Tomáš Váhala, už ostýchavě vstoupil celý nervózní na scénu, která byla velmi jednoduchá. V prázdné čekárně stálo jen pár židlí. Zanedlouho přišel druhý muž (Martin Stránský), který byl o něco starší. Na hlavě měl rezavou přehazovačku, která působila komicky. Oba pánové působili značně nervózně a zpočátku se spolu ani nebavili. Bylo jim jasné, že jsou si konkurencí. Nakonec to ale nevydrželi a prohodili pár formálních frází.

Poslední čekatelka (Štěpánka Prýmková) přišla na scénu s prknem na kolečkách, které později rozevřela v židli. Vysvětlila, že nemá ráda místní židle, na konkurzu tedy nebyla poprvé. Žena působila lehce zmateným dojmem, každou chvíli si ze své kabelky vzala žvýkací bonbón.

V Carrièrově hře si zahraje i divák, se kterým postavy neustále počítají, ať už jen gesty, které do publika herci posílají, nebo úvahami o tom, zda tam opravdu nějací diváci jsou nebo je to jen projekce, která má účastníky konkurzu vybičovat k výkonům.

Podívané se dočkají pánové i dámy

Na své si přijdou pánové i dámy. Muži se mohou kochat dlouhýma nohama Barbory Mottlové, která se v pozadí objeví i ve svůdném prádle. Dámy zase potěší zmatený a stydlivý mladík Tomáš Váhala v trenkách se Spidermanem a každou ponožkou jinou.

Zajímavou a démonickou postavou je ďábel neďábel, kterého hraje Ladislav Dušek. Je na divákovi, zda se rozhodne, že herec ďábla pouze předstírá či je opravdu zmocněnec pekla. Povětšinou působí zmateně, někdy i komicky. Například jeho hláška „Pitomé efekty. Podělaná pochva." by se mohla stát kultovní. Stále je tu ale fakt, že vždy, když se objeví, přestanou fungovat počítače. I on může být klíčovou postavou, která nakonec vše rozsekne. Záleží na divákovi, jak se rozhodne.

Záhadně působí i ředitel divadla Tomáš Dianiška, který hovoří s účastníky konkurzu jako s chovanci z ústavu. Jeho gesta a smích jsou komické.

Každý účastník konkurzu má menší úchylku. Druhý muž tolik touží po úspěchu, že slyší potlesk, který nikdo jiný neslyší. Mladík si tajně myslí na atraktivní sekretářku. Jeho touha vyvrcholí v momentě, kdy ze sebe strhá skoro všechno oblečení. Starší dáma urputně chrání svou kabelku. Nová komedie v Malém divadle nabídne řadu vtipných momentů, ale i podivných scén,u kterých mrazí.

Pozvánka

KONKURZ

tajemná komedie Jean-Claude Carrièra

Kdy: středa 23. května od 19 hodin

Kde: Malé divadlo, Liberec

Herci: Tomáš Váhala, Martin Stránský, Štěpánka Prýmková, Barbora Mottlová, Tomáš Dianiška, Ladislav Dušek