Pokud někdo od nové hry Divadla F. X. Kalby Mickey Mouse je mrtvý očekával parodii na kreslené seriály, dost se sekl. Čtvrtá hra této divadelní partičky byla docela drsná. Místy to byl horor a pěkná deprese, ale z hlediště se často ozýval i smích.MICKEY MOUSE JE MRTVÝ. Již čtvrtá hra Divadla F. X. Kalby.

Tentokrát tihle mladí herci nazkoušeli tragikomedii s hororovými prvky, která byla nasáklá drogami, krví, alkoholem, duševními poruchami a hororovými sny. Ve hře se objevují i parodující postavy, třeba Barbie s Kenem, Mickey Mouse s obřím křížem nebo živá laboratorní myška.

Hra je zajímavá už jen samotným prostorem, ve kterém se odehrává. Mladí divadelníci pro svou novinku zvolili netradičně jiná prkna než ta divadelní. Inscenaci odehráli na nakládací rampě Malého divadla. Přestože se diváci obávali, že tam bude zima, nakonec se malý útulný prostor zahřál pouhou přítomností diváků. Celou industriální místnost zaplnili lidé sedící na polštářcích a všichni se výborně bavili. Inscenace začínala netradičně v deset hodin večer, což výborně dokreslilo strašidelnou atmosféru.

Kromě osvědčené dvojice Karolína Baranová a Tomáš Dianiška se na pódiu představil Tomáš Váhala, člen činoherního souboru Divadla F. X. Šaldy, kterého diváci mohli vidět také v Pipinkách z plakátu, a herečka Barbora Kubátová, kterou publikum zná z první hry Divadla F. X. Kalby Googling and Fucking. Na jevišti bohužel chyběl Jakub Albrecht, který cestuje na Novém Zélandu.

Autorem textu je Tomáš Dianiška, využil ovšem i texty z knih. Hudbu pro inscenaci dal dohromady Matěj Ošanec z oblíbených nahrávek herců.

Divadelníci byli zmalovaní jako v klipu Marilyna Mansona, „ohákli“ se do kožených, metalově gotických kostýmů. Představení doprovázely i zajímavé světelné efekty, o které se postaral Zdeněk Úlehla.MICKEY MOUSE JE MRTVÝ. Již čtvrtá hra Divadla F. X. Kalby.

Příběh vypráví o trojici přátel a jejich snech a vztazích. V inscenaci se objevují drobné vulgarismy, sexuální scény i provokativní momenty, jako nechutný chuchvalec vlasů v polévce nebo čůrání na jídelní stůl.

Celou inscenaci provází parádní hlášky a vtípky, ať už z knih nebo vymyšlené, které depresivní, místy dekadentní hru, posouvají i do humorné polohy. Například příručka hlavní postavy, kterou ztvárnil Tomáš Dianiška, radí mužům, jak na dámy. „Nikdy se ženě neomlouvejte, že ji balíte. To ona by se měla omlouvat vám, že už s vámi nespí,“ nebo „Sny jsou bez hranic jako EU.“

Hra má děj, který není ovšem patrný na první pohled. V hodinové inscenaci se prolínají děje – knižní příběhy, sny, představy, minulost i přítomnost. Příběh končí tragicky, a i když se zprvu zdálo, že Mickey Mouse se ve hře objevil pouze na začátku jako laboratorní myška, kreslená postava dovrší tragickou scénu.

Mladí herci opět přišli s odlišným tématem, které zaujme nejenom mladé publikum. Divadelní trip o zlých snech donutí diváka k přemýšlení a v závěru překvapí nečekanou pointou.

Pozvánka

Divadlo F. X. Kalby
MICKEY MOUSE JE MRTVÝ
Divadelní trip o zlých snech

Reprízy:
Pátek 27. dubna od 21 hodin
Úterý 22. května od 21 hodin

Kde: Rampa Malého divadla, Liberec

Obsazení, režie: Karolína Baranová, Barbora Kubátová, Tomáš Váhala, Tomáš Dianiška

Text: Tomáš Dianiška + kolektiv autorů

Hudba: Matěj Ošanec, a.k.a. DJ DYSKO + MP3 přehrávače herců

Scéna: Martin Loučka

Inspice: Eliška Hamplová

Zvuk: Petr Čermák

Světla: Zdeněk Úlehla

Čtěte také

V Hrubé nemravnosti se herci svlékají donaha

S Pipinkami v Desítce ožijí Lunetic i Jackson

Tomáš Dianiška: Mickey Mouse bude horor, deprese i detektivka

Karolína Baranová: Texty se učím doma v houpací síti

Herci posedlí baletem rozesmáli Malé divadlo

Kokkola - jen pro otrlé diváky

Jakub Albrecht: Dobrý herec jde proti, bojuje