Vyprodali pražský klub Roxy, koncertují v zahraničí, vydali první elektroswingovou desku v České republice. Mydy Rabycad vznikli v roce 2012 jako první elektroswingová parta u nás. V pátek 18. dubna je mohou fanoušci slyšet v jabloneckém Klubu Na Rampě již potřetí. „Myslím, že z našeho pohledu je ten posun neskutečně velikej a doufáme, že to tak vnímají i naši fanoušci. Vydáním desky se odstartoval pomyslnej kolotoč, kterej pořád nabírá obrátky. Objevili jsme se v rádiu, několika televizích, což nám samozřejmě pomáhá. Snažíme se o co největší profesionalizaci, a proto se kolem naší kapely pomalu formuje tým, který zajišťuje vše potřebné, aby každý koncert byl opravdu zážitek se vším všudy," nastínil posun kapely saxofonista Mikuláš Pejcha z Liberce.

Kapela se za necelé dva roky rozrostla o manažera, zvukaře a technika. Na větších pódiích je také můžete vídat 
v rozšířené sestavě, kterou doplnili bubeník Tomáš Konůpka (kapely Android Asteroid, Navigators) a kytarista Matěj Belko (Android Asteroid, Adam Mišík).

Syntezátory

Posunula se i ve skládání písniček. „Určitě jsme postoupili 
i v tom, jak nové věci skládáme. Za tu dobu, co fungujeme, jsme se naučili pracovat s analogovými syntezátory, čímž se nám zvuk mnoha písniček dost probarvil, pořád se učíme využívat bezedné možnosti našich počítačů, takže naše skladby jsou čím dál více sofistikovanější," pochlubil se baskytarista Honza.

Zdroj: Youtube

V říjnu loňského roku kapela vydala debutové EP s názvem Let Your Body Move. Nejde o klasickou desku, protože obsahuje sedm skladeb. Cover kapele vytvořil světoznámý grafik Pavel Fuksa. Minimalisticky na něm zobrazil pražské dominanty.

Dominanty Prahy

„Podtitul naší kapely je Electro swing de Prague, rozhodli jsme se, že by na naší první desce neměly chybět dominanty matičky Prahy. Naleznete tam Karlův most, Vltavu, Hradčany, kostel Sv. Mikuláše a Vyšehrad," vysvětlil Mikuláš Pejcha.

Jde o první elektroswingovou desku v Česku. Kapela na ní makala téměř půl roku. Ve studiu strávila týden a půl. měla na ní jednoho hosta.
„Dosud v naší zemi nevyšla žádná elektroswingová deska, krom té naší. Na albu jsme měli jednoho hosta, a to Jardu Svobodu z kapely Traband. Ten nám nahrál většinu kytarových partů," popsal Nero, který zajišťuje synťáky a samply.

DESKA  Let Your Body Move vyšla v říjnu loňského roku a obsahuje sedm skladeb v elektroswingovém kabátě.

A jak takový elektroswing zní a jak vznikl? Doba se zrychluje a staré hudební styly dostávají nový kabát. I to potkalo oblíbený styl z 20. až 40. let minulého století, swing. Elektroswing si zakládá na klasickém swingovém rytmu nebo melodii s chorusy doplněnou o elektronické prvky – syntetizéry a beat. „Kombinujeme současné žánry taneční hudby a elektroniky s postupy swingu, jazzu nebo také popu," doplnil saxofonista.

Jádro kapely tvoří trojice mužů: saxofonista Mikuláš, baskytarista Honza a klávesista Nero, který se stará 
o syntezátory a samply. Pánský trojlístek doplňuje kráska s kudrnatými rezavými vlasy, která kraluje za mikrofonem. „Co se týče stylu kapely, tak kluky i sebe oblékám převážně já. Vymýšlím i pódiovou show," dodala zpěvačka Žofie Dařbujánová, která je zároveň i herečka, jak divadelní, tak filmová.

MYDY RABYCAD
koncert
Kdy: pátek 18. dubna
od 21 hodin

Kde: Klub Na Rampě,
Jablonec nad Nisou

Vstupné: 
80/100 Kč