Celostátní politika, od nástupu Dubčeka až k Husákově normalizaci. Jádrem knihy je, jak se tehdejší změny projevovaly na Liberecku, Jablonecku, Turnovsku a Českolipsku.

Vedle toho zachycuje tehdejší všední život, makový rohlík stál 30 haléřů, textilačky braly 800 až 1000 Kč měsíčně, kolik bylo žádostí o poukaz na auto, první striptýz byl v Jablonci, ale také zachycuje kulturní dění, popisuje Liberecké výstavní trhy, Jablonecké výstavy bižuterie, sbírku na Poklad republiky a další události.

Vlastní srpnové události, kdy 21. srpna projížděla středem Liberce sovětská armáda a u radnice zahynulo 9 občanů, popisuje autor v druhé polovině publikace. Text doplňují dobové fotografie, obrázky a karikatury, odkazy na srpnový Svobodný Vpřed.

Zajímavé je citované zpětné hodnocení libereckého 21. srpna v Poučení z krizového vývoje, které vyšlo v roce 1971, srpnoví „kontrarevolucionáři“ byli posláni k lopatě. Publikace má 192 stran, vydal ji Kruh autorů Liberecka.

Luboš Příhoda (1934), liberecký překladatel, básník a novinář, byl vůdčí postavou libereckého protiokupačního Svobodného Vpředu, většinu libereckých protagonistů znal osobně, někteří se po roce 1989 vrátili do veřejného života. Německé básně a prózy přeložil pod cizím jménem, když pracoval v JZD Harcov.

Po listopadu 1989 se vrátil do Vpředu jako šéfredaktor a přetvořil ho na obdeník Region. Vydal básnický cyklus Promluvy do zdi (2004) a přeložil knihy I. Engelmanové Návrat pod zelenou střechu a Židé v Liberci. Příhodova knížka A potom přijely tanky je jakási reportážní kronika.

Jak povolila cenzura, přestalo jít jen o vnitrostranický boj uvnitř KSČ, obnovil se Sokol a Junák, vznikl KAN a K 231, sdružující politické vězně, aktivizovaly se společenské organizace.

Nejednoznačnost Pražského jara dokumentuje například článek Příslušníci Lidových milic podporují prof. Goldstückera. Hlavním tématem je tragický 21. srpen a jeho následky, viděný očima přímých aktérů.

Příhoda po 41 letech objevil řidiče sanitky ze známého snímku, kdy sovětský tank bourá podloubí, podrobně je popsáno ilegální televizní vysílání z Ještědu, na kterém se podíleli Václav Havel a Jan Tříska.

Kniha A potom přijely tanky asi nejvíce zaujme pamětníky. Doufám, že osloví i generaci, která tehdejší časy zažít nemohla a připomene jí, že v Československu se za svobodu bojovalo již v roce 1968.

autor Otto Hejnic