Její dvě  autorské choreografie Parade (světová premiéra) a Frontier se z různých úhlů zabývají tématem hranic – hranic lidské mysli a vesmíru, hranic známého a neznámého.

V jabloneckém kině Radnice přenos diváci uvidí ve čtvrtek 7. února v 19.45.

Oba balety ve složeném večeru jsou pracemi na téma hranice – hranice známého a neznámého. Choreografie Frontiers/Hranice se dívá na zvenčí na hranice vesmíru a inspiruje se fenoménem „temné hmoty" a neviditelnými silami, které formují vesmír. Na druhou stranu první část večera Parade zkoumá hranice lidské mysli.

Crystal Pite

Je rezidentní choreografkou NDT a zároveň zakladatelkou vlastního tanečního souboru Kidd Pivot v kanadském Vancouveru. Je výjimečná plynulým organickým stylem choreografií s výstředním humorem a odvážnou technikou. Neustále překvapivým a inovativním přístupem získala široké divácké obecenstvo. Její choreografie kombinují rigorózní preciznost s lehkostí a vytváří dramatické, silně emotivní lightmotivy.

Nederlands Dans Theater

Dnes jeden z nejúspěšnějších souborů současného tance na světě z holandského Haagu, vznikl odtržením skupiny tanečníků z Holandského národního baletu (1959) s touhou věnovat se tanečním experimentům.  Soubor na cestu k neutuchající světové slávě přivedl český emigrant, geniální choreograf Jiří Kylián a jeho mistrovský kus Sinfonietta v roce 1978.

Během téměř 40 let působení Jiřího Kyliána se NDT trvale udrželo na špičce současného tance. Za více než 50 let své existence souborem prošli choreografičtí mágové jako Hans van Manen, Ohad Naharin, William Forsythe, Nacho Duato, Mats Ek a řada dalších géniů.

NDT má dva soubory: Hlavní soubor špičkových tanečníků v nejlepších letech a Juniorský soubor mladých talentů do 22 let. Současným uměleckým ředitelem souboru je choreograf Paul Lightfoot.

Další přenos z tohoto divadla v letošní sezoně je na programu 30. května v 19:45 a to v záznamu: Večer s Ekmanem, Eyal & Beharem, Len & Lightfootem, Ingerem.