Dívka v kšiltovce Mandrage, kteří ale letos ve Vesci nehráli, tahá z batůžku artefakty a vzpomínky. Na světlo boží se tak na chvíli dostane zálohovaný kelímek od kofoly a indiánský plašič špatných snů. Slečna s kamarádkou jsou evidentně unavené, ale ono i na mě toho ve finále Bernátské! bylo moc. Užili jsme si britské legendy Status Quo, pro mne zatím po všech metalových či pop hvězdách z minulých ročníků největší zahraniční srdcovka z mládí. Když spustili své džínové nekonečné boogie, bylo to – po vzoru jejich velkého hitu, na který též došlo – Again and Again and Again. Znovu a zase pořád dokola. Pěkné vzpomínky…

Benátská! 2017. Den druhý, pátek 28. července 2017.
Pátek na Benátské! 2017: Frajeři, šoumeni a romantika VOL. 1

JELEN S BERLEMI A SÁDROU

Dívky, černovlásku i zrzečku, cesta vlakem zmohla. „Vytuhly“.  A já se vracím o skoro dvacet hodin zpátky, kdy hlavní scéna ve Vesci patřila kapele Jelen. „Zabil jsem v lese Jelena,“ končil právě Jindra a spol. svůj festivalový set. „Bylo to moc hezký, zpívali suprově, je to skvělá kapela, mám je moc ráda. Nejradši mám písničku Co bude dál,“ přiznává po koncertě pod pódiem Zuzana Bílková (37) z Prahy. „Je prima, jak se tenhle festival stará o nás vozíčkáře. A co mě tu překvapilo? Asi jen berle zpěváka Jelena, ale to se vždycky něco přihodí. Já to mám bohužel trvalý, on jen chvilkový,“ dodala. „Dnes mi tu ještě udělají radost No Name a Čechomor,“ těšila se.

Benátská! 2017. Den druhý, pátek 28. července 2017.
Pátek na Benátské! 2017: Frajeři, šoumeni a romantika VOL. 2

MÍSTO MUZIKÁLŮ AUTOGRAMY

Zatímco ve stanu Rádia Impuls jela pohodová Muzikálová show Divadla Kalich, a své koncerty už na Benátské! odehráli drsní Hentai Corporation, Škwor, Jiří Schmitzer a po iQLANDII Science Show pod hlavní scénou zůstala desítka pingpongových míčků, v Merch stanu se podpisoval Jelen. Ale také se ještě ohlížela u pódia slečna z Prahy. „Byla jsem tu i včera, úplně úžasnej a perfektní byl Habera. Zpívala jsem si s ním Je to vo hviezdách a samozřejmě Reklamu na ticho. Jen čtvrtek jsem si nechala ujít. Bavili by mě Patejdl i Nagy, ale na vozíčku to v dešti máme těžký. Tak jsem to radši vzdala,“ dodala slečna z Prahy.

Ilustrační foto
Připravit pivo, aby chutnalo jak má, je věda i umění

Na podpisové akci Jelena ve stanu s tričky a vinyly se Jindřich s chlapci podepisoval jako o život. A fotil se s fanoušky. „Fotka s Jindrou je pro mě cenná. Mám je ráda už čtyři roky, jsou moje srdcovka. Koncert tu pro mě dnes nebyl povinný, ale radostný. Na Facebooku nejsem, snímek půjde do rodinného alba,“ přiznala Petra, maminka čtyřleté Kačenky z Liberce. S Jelenem se fotila i dcerka.

 LENNY: V LIBERCI JE VŽDYCKY DOBŘE

„Nevím, čím to je, ale v Liberci se mi vždycky dobře vystupuje. Letos jsem tu na Benátské! potřetí,“ hlásila publiku Lenny, dcera Lenky Filipové a originální zpěvačka. Překvapila, už než začala zpívat, scénu totiž zahalila černá plachta, jak to dělají třeba Monkey Business. „Tahle písmička se jmenuje Opuštěná, ale já se tu s vámi tak rozhodně necítím,“ tvrdila Lenny svému publiku. A byla jak z divokých vajec, nepostála, ploužáků bylo stejně jako věcí rychlejších. Ale pořád to byly hity. A jako bonus jsme dostali song od Kings of Leon v originále.

zpěvačka Lenny
ROZHOVOR: Vždycky jsem chtěla dělat muziku a cestovat, říká Lenny

NEBE, PADÁKY, PLÁŠTĚNKY A SLIB

Charismatický zpěvák kapely Nebe, Petr Harazin, sázel do publika hit za hitem. V planetárním plášti zpíval Pláštěnky i Padáky, nechal soutěžit vybrané návštěvníky, slečnu z Havířova, svého města, a vousatého kluka z Liberce. Slunce se naplno opíralo do Československé stage, když Petr tvrdil „Jsem Daniel v jámě lvové“, a Liberci slíbil na jaro velkou show. „Jsme jediná kapela na světě, která bude mít mobilní planetárium. A když následující písničku zazpíváte s námi naplno, přivezeme ho i vám.“ A fanoušci i fanynky se snažili.

Jubilejní 25. ročník hudebního festivalu Benátská! začal 27. července v Liberecké části Vesec. Na snímku je Gambrinus stage.
FOTO: První den Benátská! 2017 bavili Nagy, Wohnouti a Těla

UHLÍŘ MI HRÁL TU MOU. BOHUŽEL

Davy, nezřídka i rodiče s hodně malými dětmi, přilákal písničkář Jaroslav Uhlíř se svou kapelou. Začínal písní, kterou napsal přímo pro mě. Severní vítr totiž začíná „sám s bolavou patou“, a to je právě můj případ. Benátskou jsem probelhal v bejsbolce Loser neboli Lůzr, a jen málo kdo tuší, že je to čepice z báječného divadelně-artistického představení pražského nového cirkusu Losers Cirque Company. Uhlíř zpíval a hrál Hlupáku najdu tě, zmíněný Severní vítr z filmu Vrchní prchni, svou první filmovou píseň – jak se chlubil - a Tesaři, skřítkové… Všichni zpívali s ním, spoustu radosti nám přivezl.