S velkou klouzačkou, efektní moderátorskou show z libereckého vědeckého i zábavního centra iQLANDIA, hvězdami popu Hrůzou a Kollerem, frajerem Haberou, vtipálkem Mládkem, romantikem Stypkou, pop romantikem Ztraceným a vděčnými hosty v čele s Martou Jandovou. Jen málokdo si nevybral, i fanoušci pop metalových Kreyson Ládi Křížka v mezinárodní sestavě si to užili. A když už, pánové, vaše madam krásně trpěly u pódia se svým idolem, ještě vždy bylo možné odreagovat se a čerpat inspiraci u pípy s pivem či kofolou. Každému co jeho jest.

Jubilejní 25. ročník hudebního festivalu Benátská! začal 27. července v Liberecké části Vesec. Na snímku je Gambrinus stage.
Deník doporučuje aneb Co byste rozhodně neměli na letošní Benátské! propásnout

JE POKÁČ NOVÝ PLÍHAL?

Trocha nudy na odpolední úvod neškodila, postarala se o ni pop rocková kapela Leon. „Jsi nahá, tvé tělo posnídám,“ těšila se pánská čtyřka. Ale zapomeňme na ni a hurá na to, co jsem propásl. V pátek mi utekl mladý písničkář Pokáč, jehož první album Vlasy je opravdu výborné. Poetické, nápadité, svěží, plné melodií a dalších nápadů. Narostl nám v něm nový Plíhal, a snad i Nohavica, možná, časem. Na hlavní scéně jsem propásl v pátek odpoledne Doktora P.P. „Koncert jsme si užili. Včera už tu část naší kapely byla, tak jsme to oslavili a měli velmi dobrou náladu. Vždycky se snažíme hrát mimo hlavní čas, abych se pak mohl věnovat večernímu programu jako organizátor,“ řekl Deníku doktor Petr Pečený, rocker, právník a spolupořadatel Benátské!

KDYŽ ZAVLÁDNE HRŮZA

Na koncertě Michala Hrůzy se mi „podařilo“ skočit rovnýma nohama do bláta pod pódiem, asi posledního bahnitého rybníčku v areálu.  Zítra tě mám, Asi se mi zdálo, 1 + 1, Namaluj svítání – to byly jasné hity, na které sázel Hrůza s Kapelou Hrůzy. A Michal sliboval i intimnosti z dodávky kapely, ale pak se z toho nějak vymluvil.

Status Quo
STATUS QUO se vyšvihli na mezinárodní seznam nejžádanějších kapel na světě

Koncert posledního českého romantika Davida Stypky, nováčka naší hudební scény, byl lehce potemnělý, trochu nervózní, fajn tvrdý. „Je příjemně, možná bude pršet,“ komunikoval zpěvák s vousy a brýlemi s publikem. Mrzela mě malá účast, nadšených slečen bych ve stanu Rádia Impuls čekal mnohem víc. Totiž Davidovy hity Neboj nebo Kříž či Já už tě nemiluju si to zaslouží.  Dejte na mě, jednou to bude hvězda! Však i Marek Ztracený později tvrdil: „Když jsme hráli na Benátské poprvé, přišlo asi dvacet pět lidí, podruhé už to bylo lepší a dnes vás tu, páni, už je. Děkujeme.“

STŘIHAVKA: MÁ DVACÁTÁ BENÁTSKÁ!

Kamile, zdravíme tě, Varnsdorf, vítal teplického rockového a muzikálového zpěváka Kamila Střihavku s kapelou Leaders plakát nadšených fanynek. Zpíval písničky z rockové opery Jesus Christ Superstar, kde zazářil, dal hit Tvou vinou ze své poslední desky 365, pěkně bluesová byla  Když se snáší déšť. „Je to moje asi dvacátá Benátská, tenhle festival málokdy vynechám. Je má srdcová záležitost, vrchol sezony. Rád vzpomínám i na starý areál na Malé Skále, ale vrátit už bych se tam nechtěl,“ řekl Deníku. „Mít s Kamilem fotku pro mě znamená dost. Jsem z Teplic jako on, miluju ho odmalička, i dnes si ho nechám podepsat na prsa,“ těšila se Petruška Benová. „Podpis mi tam dá, vždycky ho dal,“ smála se.

Jubilejní 25. ročník hudebního festivalu Benátská! začal 27. července v Liberecké části Vesec. Na snímku je Gambrinus stage.
FOTO: První den Benátská! 2017 bavili Nagy, Wohnouti a Těla

Trochu zvláštní byla soutěž u stánku Dechová zkouška, kdo nadýchá nejvíc. Mohl se vyhrát soudek piva, vše samozřejmě byla propagace, aby lidé nesedali za volant opilí.  Rekord byl prý zatím 2,318 promile. Kdo dokáže víc, ptal se plakát.

Marek Ztracený, vedle svých hitů s kytarou i u klavíru, dal i novou písničku o létě 1995. Vzpomínal na Kelly Family, pořad Čágo belo, šílenci a ptal se, jestli má song nasadit do rádií, zda to bude nový hit. A publikum ho ohlasem přesvědčilo, že písnička, která měla premiéru na Benátské, se bude líbit i jinde. Nakonec přidal Marek i pár písniček s Martou Jandovou, zvláštním hostem. Napsal je jen pro ni… „Byla skvělá, užila jsem si je oba,“ řekla Radka z Machnína, části Liberce.