Deset tisíc piv a deset tisíc slaných krekrů pro vítěznou kolej roku 2012. To jsou hlavní ceny soutěže, která loni poprvé zvedla velkou vlnu vzrušení mezi vysokoškolskými studenty.

V letošním boji jsou opět jednoznačně nejrozporuplnější a nejdiskutovanější harcovské koleje, které minulý rok klání vyhrály. Přestože soutěž začala teprve v pondělí 5. března, získaly již přes 1300 „lajků“, ale mají i své odpůrce, kteří je ohodnotili více jak sedmi stovkami „nelíbí se mi“.

Závist nebo rozdílné názory

Těžko říci, zda záporné hlasy dávají závistivci z jiných vysokoškolských ubytoven, nebo se tak moc liší názory samotných Harcováků.
Liberecké studentské ubytovny prošly díky MS v klasickém lyžování v roce 2009 rozsáhlou rekonstrukcí. Jsou tedy mnohem pohodlnější a modernější. I to jistě přispělo k oblíbenosti u jejich obyvatel, ale i k závisti u studentů z jiných vysokých škol.

Nespornou výhodou jsou jistě i střešní terasy na budovách A, B a C, které studenti mohou využít k večernímu popíjení pod širým nebem či k romantickým schůzkám. Areál kolejí také skýtá pestré kulturní a sportovní vyžití. Hospody, restaurace, diskotéky, rockové kluby, fotbalové hřiště, sportovní hala, příroda hned „za rohem“. Každý si tu najde to své. Ředitelství kolejí a menz dokonce zrušilo na pokojích přístýlky, na kterých většinou spali prváci a které byly velmi nepohodlné. Měly ovšem i své skryté poselství. Vedení se nejspíš snažilo prvákům názorně předvést, že na univerzitě nebudou mít na růžích ustláno.

Prváci, které univerzita přijala na tento školní rok, už ale bydlí v pohodlí. „Na harcovské přistýlce jsem měla tu čest spát pouze několikrát po akci u kamarádek, ale dosud je to pro mě nezapomenutelný zážitek. Osobně si neumím představit, že spím na posteli, která se pode mnou třikrát za noc rozjede. To bych radši celou noc někde kalila,“ popsala svou zkušenost Monika Hájková, absolventka TUL.

Hlasovat může každý

„Kdokoliv má možnost ovlivnit finální výsledek a zvolit kolej, která na oslavu dostane hlavní cenu – deset tisíc piv a deset tisíc slaných krekrů,“ dodal Rašner.

Kolejní svačinka navíc není jedinou novinkou letošního ročníku. „Kolej roku 2012 opepříme i speciální kategorií Kolejní jízda. V ní soutěží videa, která byla natočena samotnými studenty na kolejních a studentských akcích. Autora vítězného videa oceníme třemi In-kartami IN 100 od Českých drah, díky kterým bude se svými kamarády moci cestovat zadarmo celý rok vlaky 1. třídy!“

O přízeň hlasujících budou moci soutěžící bojovat ještě v kategorii Kolejní pokoj. Do této soutěže stačí zaslat fotku zajímavého studentského pokoje a získat co nejvíce hlasů. Vítěz a jeho spolubydlící se mohou těšit na dva iPad2 a dva iPod. Organizátoři soutěže v hlasování upravují poměr hodnoty kladných a záporných hlasů. Hlasující má v kategorii k dispozici vždy 3 kladné a 3 záporné hlasy, díky kterým může vybrané koleje hodnotit. Hodnota kladného hlasu je jeden bod a hodnota záporného je půl bodu. Výsledek určí rozdíl mezi kladnými a zápornými hlasy.

„V loňském roce hlasovalo více než 10 000 studentů ze 106 kolejí po celé ČR. Přesně 2 197 hlasů pomohlo získat titul Nejlepší kolej roku Harcovu, jehož vysokoškolské koleje spadají pod Technickou univerzitu v Liberci. Spolu s cenným titulem vyhráli studenti také hlavní cenu 10 000 piv,“ informovala Martina Čmielová za organizátory.

Podpořte koleje Harcov

Jak hlasovat v soutěži Kolej roku?

Každý, kdo chce hlasovat, musí mít profil na facebooku. Hlasuje se na webových stránkách www.kolejroku.cz.

Další krok je kliknutí na „líbí se mi“ u facebookové stránky Kolejroku.cz, jinak není možné hlasovat.

Každý hlasující má tři kladné a tři záporné hlasy, tzv. lajky a dislajky, které rozdělí mezi své favoritky a neoblíbenkyně.