Soutěž o lístky Vyhrajte dvě vstupenky na koncert zahraniční kapely VARGAS BLUES BAND. S jakým známým hudebníkem spolupracoval kytarista Javier Vargas? Správnou odpověď pošlete na email Hana.Langrova@denik.cz s celým jménem a telefonem.

Krajské město má další hudební klub. Výhodou nového kulturního stánku by mohlo být strategické umístnění v centru města naproti Krajskému úřadu. Od podzimu najíždí na plný provoz. Do konce roku se Liberečané mohou těšit na koncerty místních kapel, Michala Pavlíčka, Lenky Dusilové, Květů, Vladimíra 518, ale i taneční večírky s pole dance či salsou nebo stand up comedy Na stojáka a vědomostní kvízy. S novou sezónou přichází klub i s novým názvem. Ze Zebry je Bedna. Provozovatel Ladislav Kreiner v rozhovoru nastínil, jak si představuje koncepci programu, na jaké návštěvníky cílí. Vyzdvihl také výjimečné akce do konce roku. Deník připravuje s Bednou soutěže o vstupenky.

Vize klubu Bedna není klasická. Všimla jsem si, že některé koncerty máte koncipované i na sezení. Bedna asi tedy nebude typický rockový „pajzl", kde se pod pódiem cpou zpocení skákající fanoušci…

Chceme být převážně hudební klub pro široké spektrum žánrů a mimo živé hudby se i věnovat tanečním projektům, soutěžím i divadlu. Program do konce roku je poměrně bohatý. Budou u nás hrát hlavně kapely laděné do blues a rocku. U některých interpretů se dost často hodí sezení u stolků. Takový ten kavárenský styl v rámci klubu. Kapacita je zhruba sto padesát lidí. Někdo tančí, někdo sedí. Líbí se mi příjemná atmosféra, kde se lidé cítí pohodlně. Nechci z Bedny dělat žádnou masovku, kde po sobě lidé šlapou. Cílím na klientelu od dvaceti do… no, dokud lidé mají chuť někam jít, třeba do devadesáti.

Do českých klubů se začíná dostávat trend, že se na koncerty chodí i v týdnu.

Přesně tak, chtěl bych se věnovat kultuře i ve všední dny a v pátek a v sobotu zařadit akce, kam přijde větší množství návštěvníků.

Myslím, že pro Liberec je důležité, aby měly kde hrát místní kapely… několik koncertů regionálních kapel už v programu máte, chcete je tedy určitě podporovat?

Jednou za měsíc jsme vymysleli pořad Rockstream, kde se snažíme vybírat dvě až tři kapely… Někdy začátečníci, někdy zkušenější, co si udělali nové těleso.

Ještě časem plánuji ve středu nebo ve čtvrtek živou muziku jakéhokoliv žánru. Klidně zkombinuji jazz, blues, rock, aby se vědělo, že ve čtvrtek je v Bedně živá muzika. Právě tady dostanou prostor „místňáci".

V prosinci chystáte jazzový večer. Takže i taková muzika u vás dostane prostor?

Ano, program dělá Honza Kořínek, původem Liberečák. Jeho otec zakládal Ypsilonku. Je to výborný hráč na hammondy. Co se týče jazzu, tak chystáme třeba koncert Laca Decziho, jazzové legendy. Čím dál více se mi ozývají i místní jazzové projekty, které teď prý nemají kde hrát.

Mají třeba místní kapely možnost si zahrát jako předskokan těch celostátním?

Ano, to bych rád zavedl. Ale chci se vyvarovat toho, aby posluchači čekali na hlavní kapelu, takže nejprve zahraje ta avizovaná velká a o after party se postará nějaká blízkého žánru z Liberce a okolí. Třeba po Michalu Pavlíčkovi zahraje liberecký Joe Satriani Revival. Po Pumpě, která hraje jižanský rock, třeba ZZ Top Revival.

Naopak už potřetí si ve vašem klubu zahraje zahraniční projekt. I tímto směrem chcete jít?

Ano. I na takové hudbě se chceme věnovat. První vlaštovka byla Sharon Lewis s Honzou Kořínkem, vynikající jazz rocková záležitost. Potom Tim Mitchell, člověk, který spolupracoval třeba s Princem. Krásná věc vokálně i kytarově. Teď v pondělí očekáváme kytaristu Javiera Vargase s kapelou, který hraje například se Santanou. Od ledna už bych chtěl najet na režim dva zahraniční projekty do měsíce.

Kromě koncertů pořádáte v týdnu i řadu doprovodných akcí, třeba vědomostní kvíz či stand up komedy.

Hospodský kvíz je vědomostní záležitost. Otázka je, jestli ho můžeme považovat za kulturu. Chodí nám tam docela zajímavá skupina lidí, koná se to v týdnu a řeší otázky z hodně širokého spektra.

Na stojáka přijedou pánové Karel Hynek, Dominik Heřman Lev a Pepa Polášek.

Ani tanec vám není cizí. Každý měsíc máte noc Salsy a už u vás byl i několikrát Pole dance večírek.

Salsa Night se mi zdá jako kombinace výborné muziky a pohybu. Pole Dance je i víc do sportu. Jde o večerní akci. S takovým typem zábavy nemám problém. Naopak chci, aby program klubu byl pestrý. Rockový klub už tu je, takže chci přijít zase s něčím jiným. Ale slibuji, že si budu hlídat, abychom zvali na kvalitní program.

Napadá mě ještě, že kluby mívají svoje party s reprodukovanou muzikou, třeba rockotéky nebo tematicky laděný večer na nějaké hudební období. Něco obdobného plánujete?

To spíše ne. Chceme ale pronajímat prostor na různé večírky. Chtěl bych se zaměřit hlavně na živou hudbu, a aby měli návštěvníci záruku, že bude vždy kvalitní.

Spíše si pohrávám s myšlenkou živého karaoke, kdyby se našla kapela, která by do toho šla.

Máte nějaký program i pro mladší publikum?

Ano. Každý úterý a čtvrtek od čtyř hodin u nás probíhá Muzikálová škola. Učíme děti tancovat, hrát divadlo a zpívat. Aby měli kompletní průpravu na muzikálové hvězdy. Hlásí se děti od pěti let. Kdokoliv se může přijít podívat. První kurz potrvá do konce roku a pak od ledna zase plánujeme uspořádat talentovou soutěž. Hlavní cena bude lákavá, třeba zájezd.

A jak vás vůbec napadlo otevřít si klub? Není to letos riskantní?

Už dvacet let v létě žiji v Chorvatsku, kde provozuji potápění, sledování delfínů, lovení ryb… Do nápadu provozovat klub jsem šel s kamarádem, se kterým jsem hrál v kapele. Často spolupracuji s muzikanty a herci, kteří se ke mně jezdí rekreovat Václav Kopta, Jaroslav Dušek, Ondřej Havelka, Michal Pavlíček… Odpočívají u nás, ale zároveň se večer sedí a hraje. Je to sezonní záležitost… V létě se stejně kultura uvnitř nepořádá. Klub tedy funguje ekonomičtější formou nebo jako zahrádka a já si můžu dělat svou letní práci. Tímto způsobem jsem si ty dva světy propojil.

Akce v Bedně

Sobota 24. října od 20 hodin

HALLOWEEN POLE DANCE PARTY studia POLECHICAS

Pondělí 26. října od 20 hodin

VARGAS BLUES BAND

koncert španělskoargentinské blues rockové skupiny

Pátek 30. října od 20 hodin

PŘEHMAT, BARRAGE, BACK TO STONE

Rock And Roll, Rockabilly

Úterý 3. listopadu od 19 hodin

CAFE FRANCAISE LISTOPAD

večer o francouzské kultuře

Sobota 7. listopadu od 19 hodin

SALSA NIGHT LISTOPAD

Středa 11. listopadu od 19 hodin

MICHAL PAVLÍČEK A TRIO

koncert kytarového mága

Pátek 13. listopadu od 20 hodin

PANDA DIPLOMACY

liberecká kapela

Sobota 14. listopadu od 20 hodin

NA STOJÁKA

Karel Hynek, Dominik Heřman Lev a Pepa Polášek

Pondělí 16. listopadu

LACO DECZI

SVĚTOVÝ TRUMPETISTA Laco Deczi v Liberci na přehradě 2015.

Sobota 21. listopadu od 20 hodin

KVĚTY

koncert

Pátek 27. listopadu od 20 hodin

LENKA DUSILOVÁ A BAROMANTIKA

Sobota 28. listopadu od 20 hodin

PUMPA

Úterý 1. prosince od 19 hodin

CAFE FRANCAISE PROSINEC

Čtvrtek 3. prosince od 17 hodin

ZELENÁ STRAVA

Přednáška o zdravém způsobu života se zelenou stravou.

Sobota 5. prosince od 20 hodin

MUCHA

Pátek 11. prosince od 21 hodin

VLADIMIR 518 a DJ Mike Trafik

Sobota 19. prosince od 18 hodin

JAZZOVÉ VÁNOCE