„Díky, že jste dorazili i v tomhle počasí. Je to takový český Woodstock,“ okomentoval frontman skupiny Rybičky 48 Jakub Ryba páteční vytrvalý déšť, který provázel začátek hudebního festivalu Hrady CZ na Bezdězu. Parkoviště se proměnilo v bahenní lázně, ale tisíce lidí vyzbrojených holinkami a pláštěnkami se nedaly odradit. A dobře udělaly. Festival opět nabídl skvělé hudební zážitky.

Déšť jako mávnutím proutku ustal už v pátek v podvečer a nevrátil se. Velkým lákadlem úvodního dne byl koncert kapely Olympic, která nabídla osvědčené hity. Želvu nebo Dej mi víc své lásky si zpíval doslova každý.

Olympic.
OBRAZEM: Večírek pod Bezdězem rozjel Olympic i Rybičky 48

To samé platilo i o sobotním vystoupení Xindla X nebo Mandrage, kteří ač hráli mezi prvními, přilákali početný kotel. Ten se dočkal všech známých pecek. „Vzala jsem dceru na Mandrage, miluje je a nedala jinak,“ říká Pavlína Hrubešová z Liberce.

ANNA K.: SKÁKEJTE, JÁ BUDU ZA ROK

Úžasnou atmosféru měl také sobotní koncert zpěvačky Anny K., která i přes svůj boj s rakovinou dál koncertuje. A evidentně si to užívá stejně jako její fanoušci. „Skákejte, já budu skákat za rok,“ vyzývala publikum, kterému nabídla hity i písně z nového alba Světlo.

Skoro nekonečné focení s fanoušky si po koncertu střihl slovenský rapper Majk Spirit a ještě ve větším obležení byl i Tomáš Klus, který přivezl to nejlepší ze svého Recyklus turné.

Hudební festival Hrady CZ zakončil své putování pod Bezdězem.
Bezděz opět roztančí obří mejdan

Největším tahákem celého festivalu bylo bezesporu společné vystoupení kapely Arakain a Lucie Bílé. Frontmanovi kapely Janu Toužimskému to se zlatou Slavicí náramně ladí a jejich Zimní královna patřila k vrcholům večera. Došlo i na Slečnu závist nebo hitovku Láska je láska, i když v hutnější verzi.

I když je tradičně během posledního prázdninového víkendu ve vesničce Bezděz pořádně rušno, místní už vzali akci za svou. „Neslyšel jsem vyloženě stížnosti od občanů. V současné době se festival koná prakticky mimo obec a s nárazovými dopravními problémy se počítá. Celkově občané hodnotí konání festivalu u nás kladně. Je to jediná akce tohoto druhu, která se u nás koná,“ říká starosta Bezdězu Jaroslav Cinkl.

TEPLOTY KLESALY, HUDBA ROZEHŘÍVALA

Obec z akce profituje díky poplatku z výběru vstupného a větší návštěvnosti se těší i místní podnikatelé s občerstvením a majitelé restaurací. „Se zajištěním festivalu pomáhají i místní hasiči,“ dodává starosta.

PRVŇÁČCI. Ilustrační foto.
Do škol v kraji nastoupí méně prvňáků než v loňském roce

Zatím co v minulých letech se hasiči starali mimo jiné i o svlažení návštěvníků v horkém počasí, letos tyto služby potřeba nebylo. „Sháním svařák nebo tak něco,“ poptávala se u stánku Martina z České Lípy. A nebyla jediná, teploty k večeru klesaly k deseti stupňům. Všechny ale rozehřál nejeden skvělý koncert.