Jedna z nejoriginálnějších kapel české hudební scény po deseti letech vydává novou desku Komedianti se vracejí domů. Vltava si koncertně dala sedm let pauzu, ale teď je zpátky v plné síle a opět vyráží na další vlnu koncertů.

V sobotu 22. října zahrála v libereckých Lidových sadech společně se zdejší kapelou Jarret a revivalovými Professors.

Co je u Vltavy nového a co chystá, prozradil kytarista a zpěvák Robert Nebřenský.

V květnu minulého roku jste ohlásili návrat. Jak vás fanoušci přijali? Máte vysokou návštěvnost koncertů i teď, když jedete druhé turné?

My nejsme a nikdy jsme nebyli na žádném turné. Jsme fungující kapela, která vystupuje tam, kde je zájem a podmínky pro naše hraní. Naším velkým štěstím je , že máme všude příznivce z doby minulé a nové fanoušky současné, kteří objevili naši skupinu buď v mezidobí, kdy jsme nevystupovali nebo až teď, to je jedno, ale že můžeme jednak zúrodňovat lány dříve oseté, jakož i sít na pole nově rozestřená.

Vydali jste novou desku a pokřtili ji 10. října, prodává se dobře?

Na takové otázky je ještě brzo. Ale jsem si jistý, že deska „Komedianti se vracejí domů“ si vydobyde, co jí náleží.

Kdo navrhl obal? Kreslilo ten obrázek nějaké dítě?

Výtvarné řešení obalu stojí na mých kresbách, z doby, kdy mi bylo šest let. Tak se sklenul oblouk návratu komedianta i v tom designu. Dětské kresby jsem doplnil takovým pastelkovým sněním, kdy jsem se snažil počínat si jako dítě a nepřemýšlet u toho, jen tvořit a chovat se intuitivně.

Vaši fanoušci už novou desku ochutnali na podzimním turné minulý rok. Hráli jste v Liberci spíš novinky nebo i nějaké starší osvědčené písničky?

V Liberci jsme se dělili o čas s jinou kapelou. Naším zájmem bylo tedy představit nové album. S potěšením můžu dodat, že právě nové písničky jsou současně už velmi osvědčené.

Jaký je asi největší hit na albu? Tipovala bych Prodává se kytara. Ta mě dostala, je skvělá.

Těší mě, že Vám připadá skvělá. Také ji mám moc rád, ale nejinak je tomu u dalších dvanácti. Stojím si vyrovnaně za všemi písněmi a za celou deskou jako celkem.

Ke které písni chystáte videoklip?

Zatím jsme zvědavi, kterou píseň si vybere jedna mladá výtvarnice, po té, co nás oslovila s přáním natočit videoklip jako svou magisterskou práci.

Dříve jste hodně zpívali o zvířátkách - Prasátko, Kapitán pejsek, Zajíc a koza. Má někdo z vás zvíře?

Ano, Tomáš Uhlík má psa a já mám psa i kočku. Jinak žijeme všichni v neuvěřitelné symbióze s mnoha zvířátky, stačí malý mikroskop…naše písničky ale nejsou tolik o zvířátkách jako o lidech

Vltava je spíš klubová kapela, chtěli byste se s novou deskou dostat do rádií?

Víte, já si myslím, že Vltava je vlastně rádiová kapela. V klubech funguje zajímavá energie a živě provozovaná hudba je magické fludium, ale zvuková stránka koncertů umožňuje jen zřídka plné vyznění písniček, které hrajeme.

Hrajete raději na velkých koncertech třeba na fesťácích nebo máte raději malé koncerty v klubu?

V tomto ohledu nemáme preference. Vždy jde o setkání s publikem a to se může vydařit úplně nezávisle na velikosti nebo ex či in teriérovosti akce. Máme ale každopádně rádi, když je tam ten „teriér“.

Pane Nebřenský, o vás je známé, že jste muž mnoha řemesel. Mohli jsme vás vidět ve filmu Tobruk, v reklamě na jogurty, v pořadu Na stojáka i v Divadle Sklep? Co teď děláte? Věnujete se jen kapele?

Já dělám to, co je na stole. Teď odpovídám na vaše otázky, včera jsem točil komedii a zítra hrajeme s kapelou v Liberci.Kapela je moje nejvlastnější dítě a hereckou profesi mám rád, protože někde souzní s mojí podstatou. Mých řemesel jsou tedy ve skutečnosti dvě a vlastně jenom jedno - komediant.

Často jste označováni za nejoriginálnější kapelu? Čím myslíte, že jste si takovou nálepku získali?

Tím, že jsme nevymyšlení a neodvození a že si na tom dokážeme trvat. Každý může být takový.

Máte nějaký hudební vzor?

Mnoho vzorů, hudebníkova smrt. Beatles, Django Reinhardt, Jimmy Hendrix.

Jak vlastně vznikla Vltava?

Ten už si nepamatuji. Snad jen, že můj odchod z Krásných nových strojů byl spojen s představou vzniku úžasné kapely, která tady nikdy nebyla a nebude a kterou můžu založit a držet při životě jen já sám.

Jak se vydařil váš první koncert? Pamatujete si ho?

Pamatuji a vydařil se zejména tím, že se uskutečnil. To bylo totiž ještě v jiném světě. Ten už dnes neplatí. Co platí, je hudba a písničky, které jsou jako kočár plný andělů.

Čtěte také: reportáž z koncertu Vltavy v Liberci: Vltavě nový kabát sluší, komedianti měli úspěch .