Před více než dvaceti lety si uznávaný písničkář Karel Kryl vybral v ateliéru sochaře Karla Frona sochu anděla, kterou mu umělec opatruje.Krylovy neteře se rozhodly, že pomník svému strýci dopřejí a uspořádaly veřejnou sbírku. „Vždycky jsme s Karlem vtipkovali, že mu ji později národ nechá postavit," vzpomínala mladší neteř Karla Štruncová.

Model anděla s mečem v ruce procházejícího železnou oponou je hotový. Nyní je třeba odlít ho z bronzu, dát ho na kamenné stupně a zhotovit i železnou oponu. Sochař chce konečný vzhled pomníku přizpůsobit místu, které vybere. Celková cena se pohybuje kolem sedmi set tisíc korun.

Poutní místo

„Karel Fron by rád pomník postavil jako místo setkávání, kde si lidé mohou na stupně pomníku sednout a třeba si zahrát na kytaru. Tato myšlenka se nám líbí," přitakala hlavní iniciátorka sbírky.

Konkrétní přispěvatele uvádí členové sdružení Nadačního fondu Karla Kryla na našich stránkách www.nfkk.cz vždy, jakmile přijde výpis z účtu.

Anděla pro Kryla

veřejná sbírka

Sbírkový účet: 19-329 329 389/0800

Více informací a seznam dárců na stránkách www.nfkk.cz

cena pomníku: cca 700.000 Kč

autor: sochař Karel Fron

Krylovo dílo je stále živé a dotýká se každého jedince. Mnohá témata jeho písní i básní jsou nadčasová, stále aktuální. Karel Kryl přispěl ke svobodě.

„Teprve se vším začínáme, zabýváme se tím ve volném čase, kterého je poskrovnu a zkušenosti získáváme „za pochodu", ale každý den se ozývají další lidé a tak věříme, že se nám to celé podaří. Ideální by byl příští rok, kdy uplyne dvacet let od Krylovy smrti a nedožitých sedmdesátých narozenin," doufá ve zhotovení pomníku Karla Štruncová.