Zpívám. Celý život. Ve sprše. Když řídím auto. Když se k ránu vracím domů z vydařené party. Dokonce i na své Vespě. Uklidňuje mě to při jízdě. Že se ale jednoho dne probudím a rozhodnu se zúčastnit pěvecké soutěže pro popové zpěváky, to mě nenapadlo až do středečního rána 16. září 2015.

Hodnocení porotce Jana Prchala„Hana Langrová měla ten handicap, že zpívala bez doprovodu – a capella. Musím říci, že intonačně se udržela. To bylo báječné. Prošla, jak se říká, bez ztráty květinky. Trošičku bych měl výhradu, ale to je věc názoru, k otevřeným vokálům, ale po chvíli už se to srovnalo. Frázování bych řekl, že bylo v pořádku. Tam jde spíš o fakt, že soutěžící neměla doprovod, takže jak pracovala tréma a emoce, nebylo to úplně přesné. Ovšem to je normální. Nestalo by se to, kdyby měla základ nebo klavír. Teoreticky, kdyby byla soutěžící, mohla by i postoupit ve vyšší kategorii do finále. Myslím si, že ano, ale rozhodující slovo má pan ředitel."

Událo se to takto. Když jsem přemýšlela, jak napsat pozvánku na další finálový večer již 6. ročníku soutěže Hvězdy nad Ještědem, řekla jsem si dost.

Dost bylo suchopárných článků, které vám řeknou jen, co se koná, kde se to koná a kdo tam bude zpívat.
Prožiju si to se vším všudy. Prožiju si ten strach a trému účastníků soutěže a stoupnu si na „prkna, co znamenají svět". Jasně, jasně, o nic vlastně nejde, ale když jsem naposledy vystupovala na pěvecké soutěži, bylo mi 14 let a chodila jsem na základní školu a jezdila na dětský tábor.

Táborová SuperStar

Je pravda, že jsem tam s písní Já půjdu dál od Heleny Vondráčkové vyhrála českodubskou SuperStar, ale to už je hodně zašlá sláva.
Pak si ještě vzpomenu na krajské kolo soutěže lidových písní, kde jsem mohla navštěvovat tak čtvrtou třídu, a s kamarádkou Markétou jsme před porotou vystřihly parádním dvojhlasem Ó, hřebíčku zahradnický… Máte pravdu, Walda si to dává mnohem líp.

Zkrátka a dobře, snažím se vám naznačit, že nejsem žádná velká zpěvačka a nemám vůbec žádné hudební ani pěvecké ambice.

Traxler: Jedu nocí

Když na mě tedy na Facebooku vyskočily fotografie budoucích Hvězd nad Ještědem, vyvstal mi na mysli legrační nápad a co čert nechtěl, ten den běžel druhý castingový den. Zavolala jsem tedy do divadla a v rychlosti se přihlásila. Kupodivu souhlasili.

Ve foyer jsem vyplnila přihlášku, nahlásila dvě písně, jež budu zpívat, a nafasovala soutěžní číslo 55.

Když jsem přemýšlela, co na oné slávě zapěju, byla to jasná volba. Ve svém repertoáru jsem vylovila dvě české písně, protože se říká, že ty jsou prý intonačně mnohem složitější než ty anglické a taky jsme přeci v Čechách a já jsem vlastenec.

První skladbu jsem si vypůjčila z playlistu Havelkova orchestru Melody Makers. Jmenuje se Jedu nocí a složil ji, dle mého názoru, jeden z nejlepších swingových skladatelů Jiří Traxler.

Uhlíř & Svěrák

Druhou píseň považuji za nejzdařilejší personifikaci v české hudbě – Semišku od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka, nejlepší české skladatelské dvojice. Ač mě fotograf zrazoval, že mu píseň připadá infantilní, myslím si, že je výborná a ráda si ji prozpěvuji.

Jak to začalo?

Šestý ročník plejády amatérských popových zpěváků přivítal téměř sedmdesát soutěžících. Nejmladší účastnici bylo 9 let, nejstarší 43. Přijeli pěvci z Milešova pod Milešovkou, Raspenavy, Českého Dubu, Seče, Třebechovic, České Lípy, Stráže pod Ralskem, ale i Jičína.
Soutěž do Jablonce před šesti lety přivezl muzikant Petr Hostinský, který hraje na klávesy v kapele Sto zvířat a je také známým varhaníkem. Ten také některé účastníky doprovázel na piáno.

„Jednoho dne povídám Pavlu Žurovi, co kdybychom v Jablonci udělali regionální SuperStar. Tenkrát to v televizi frčelo a ne každý se tam samozřejmě dostane. Co udělat dvoukolovou soutěž – výběrové kolo a finále. S kapelou v tom nádherném stánku, co tu máte, aby to bylo spíše pro lidi z regionu, kteří se dokáží chytnout a dokáže je to nakopnout k dalším výkonům. Někteří zpěváci se opakují, ale chodí i noví. Sám jsem překvapený z pestrosti repertoáru, který jednotliví soutěžící přivážejí," vyprávěl Hostinský.

A jak dopadlo mých zhruba osm minut slávy?

Bohužel jsem doplatila na výběr poměrně neznámých skladeb a na pozdní přihlášení do soutěže. Zatímco většina mých kolegů měla reprodukovaný doprovod nebo dokonce živý – v podání klavíristy a porotce v jedné osobě. Mě nic nevedlo.

Hvězdy nad Ještědem 2015Finálový večer soutěže o nejlepšího zpěváka regionu za doprovodu členů kapely Sto Zvířat.
sobota 24. října od 17 hodin
Městské divadlo 
Jablonec nad Nisou
V porotě zasedne mimo jiné i zpěvačka Jitka Zelenková.

Jsem ale zvyklá si zpívat bez doprovodu, na mikrofon už jsem si zvykala hůře, ale nakonec vše dopadlo dobře. Zazpívala jsem vcelku čistě, intonačně správně, jen když jsem se poté viděla na nahrávce, zjistila jsem, že naprosto neumím pracovat s publikem a koukám kamsi do blba, takže na mě není moc příjemný pohled. A navíc to vypadá, že někde čtu text, což není pravda.

Pamatuji si, že někde vprostřed druhé písničky jsem si teprve plně uvědomila, co dělám a spletla jsem jedno slovo, což neznalý textu nepozná.

Myslím, že kdybych se do soutěže přihlásila třeba týden předem, nervozita a strach by mi nakonec nedovolily se zúčastnit. Jelikož ale šlo o „hurá akci" na poslední chvíli, nestačila jsem si ani uvědomit, do čeho se to řítím a už jsem stála s mikrofonem na jevišti Městského divadla v Jablonci nad Nisou.

ANKETA

Natálie Paurová
14 let, Pardubice
Přihlásila mě paní učitelka na zpěv. Zpívala jsem píseň Andělská od Zuzany Navarové a L.O.V.E. od Nat King Cola. Byla to jedna z mnoha soutěží, kterých jsem se zúčastnila. Na každé jsem ale trošku nervózní. Nechci si nějak věřit, takže nebudu říkat, jestli postoupím.

Vítek Černý
17 let, Liberec
Zpíval jsem písničku Me And Mrs. Jones od Michael Bublé a Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě od Václava Neckáře. Zpívám skoro pět let. První dva roky jen sám doma a pak jsem začal chodit na hodiny zpěvu. Rozhodně bych se chtěl zpíváním jednou živit, pokud tedy budu tak dobrý a dostanu se někam. Je to takový můj sen. Ze začátku jsem byl nejistý, ale pak se to srovnalo 
a mám z toho dobrý pocit.

Adéla Šrámková
16 let, Pardubice
Zpívala jsem písničku Titanium od Davida Guetty a Boží mlejny od Ewy Farné. Přihlásila mě paní učitelka ze základní umělecké školy. Není to moje první soutěž. Jezdíme na více takových akcí. Docela jsem to zkazila. Měla jsem chrapot a moc mi to nešlo. První polovina prý dobré, ale pak mi došel hlas. Vidím to tak padesát na padesát.

Vladislava Černohorská
42 let, Semily
Byla to moje první zkušenost. Pocity smíšené. Tréma obrovská. Zpívání se věnuji. 
V minulosti jsem měla amatérskou kapelu. Zpívali jsme po svatbách a zábavách. Vzhledem k tomu, že jsem byla velmi nervózní, tak si s postupem věřím tak padesát na padesát.