Očekávaný muzikál My Fair Lady vstupuje na prkna Šaldova divadla. A ne poprvé. Naposledy ho nastudovala činohra a premiéru měl v říjnu 1996.

Tentokrát muzikál představí operní soubor. Již dnes diváky čeká veřejná generálka, o den později pak oficiální premiéra. Generálka i obě premiéry jsou již dávno beznadějně vyprodané.

Vyměnili se

Autorská dvojice otec a syn Křížové se pro tentokrát prohodili. Režie se chopil Jan. Oldřich hraje. V Liberci mají na svědomí už tři muzikály Sugar (Někdo to rád horké), Zpívání v dešti a She Loves Me.

V hlavní roli Lízy Doolittleové budou alternovat Alžběta Bartošová a Kateřina Šildová. Obě zkultivuje jediný představitel pánské role profesora Higginse Pavel Nečas.

„Nikdy mě nenapadlo, že budu hrát tuto roli. Je to krásné, ale je toho hrozně moc. Takže se drtím, drtím, drtím. Holky se na mně střídají (Smích). Každá je jiná, každá to hraje jinak, ale šikovné jsou obě dvě. Já z toho nemám žádný stres. Kdybych měl alternaci, bylo by to ještě horší. Měl bych polovinu času… Dostal bych se na jeviště při zkouškách méně," vtipkoval v rozhovoru pro Liberecký deník Pavel Nečas, kterého diváci znají z televizních obrazovek ze seriálu Ulice, Ordinace v růžové zahradě nebo nově z Vinařů a Policie Modrava. Více ovšem hraje v divadlech.

Zvýšila se úroveň

Hudební nastudování drží pod svou taktovkou šéf opery, Martin Doubravský, který má s muzikálem již bezpočet zkušeností. „Velkým potěšením je pro mne sledovat neboť jsem měl tu čest nastudovat v Liberci i minulou inscenaci tohoto muzikálu jak se za ten čas zvýšila obecná úroveň orchestru. Co bývalo hráno s potížemi, je nyní radost z hudby a doufám, že to bude slyšitelné především pro diváky samotné," dodává dirigent představení.

Další jména z inscenačního týmu jsou již taktéž libereckému divákovi známá. Jako výtvarnice kostýmů se opět vrací Veronika Hindle, choreografkou představení je Petra Parvoničová.

Pod libretem k muzikálu je podepsaný Alan Jay Lerner, pod hudební kompozicí Frederick Loewe. Muzikál vychází ze slavné divadelní hry Pygmalion, z pera spisovatele Georga Bernarda Shawa (1856 1950), která byla psána pro slavnou anglickou herečku Patrick Campbellovou inspirací se dramatikovi stává pověst o bohyni lásky, Afroditě a o starořeckém králi a sochaři Pygmalionovi, který je do ní nešťastně zamilován.