Že jsou mravenci pracovití, není žádná novinka. Stačí se jen na chvíli zastavit u lesního mraveniště a pozorovat jejich nasazení. Pracovní doba neexistuje, pracují doslova od rána do večera.

Koníčkem Vítězslava Fischera z Neštědic u Ústí nad Labem je výroba dřevěných mravenců. Má jich desítky a nejsou ledajací. Jeho mravenci jsou pracovití, ani jeden z nich nelenoší. Většina z nich staví obrovskou loď a podobně. Vyučený truhlář Vítězslav Fischer zdědil šikovnost po předcích a svého koníčka bere jako vzpruhu na duši. Jsou prý pro něho i symbolem činorodé práce, kterou obdivuje. Pracuje doma sám, nestresuje se a místo sledování televize se věnuje svému koníčku.

Svět fantazie přibližuje dětem Vítězslav Fischer se svými mravenci.Zdroj: Miroslav Vlach

„Ondřej Sekora by se divil, ale určitě by souhlasil. Děti potřebují své vzory, tak proč to nemůže být ten malý tvoreček, který dovede stavět v lese velká sídliště pro své potomky,“ říká svérázný muž.

Tito jeho dřevění mravenci při různorodé práci budou od soboty k vidění v Městském muzeu v Mimoni. Na výstavě bude i veliká herna, kde si budou moci malí i velcí návštěvníci s dřevěnými mravenci a kostkami stavět. Součástí bude naučná část, kterou připravuje mimoňské muzeum ve spolupráci s Vlastivědným muzeem a galerií v České Lípě a ve které se návštěvníci dozvědí o skutečném životě mravenců.

Výstava bude slavnostně zahájena v sobotu 29. dubna v 15.00 hodin.