Nedávno otevřený hudební podnik Viadukt chystá předvánoční nadílku pro liberecké posluchače. Hity jako Hodinový hotel, Nejlíp jim bylo, Spaste svoje duše, I cesta může být cíl, Made in Valmez, Nagasaki Hirošima, Ne teď ne, Písnička pro tebe nebo Měsíc uslyší fanoušci na koncertu party z Valmezu ve čtvrtek 12. prosince v libereckém Klubu Viadukt ve Švermově ulici. Koncert začne v půl deváté večer.„Kapela loni oslavila pětadvacet let od svého založení a narozeninové turné ještě neskončilo. Jednou ze zastávek na šňůře je i náš klub. Skupina pro posluchače připravila průřez svojí velmi úspěšnou tvorbou, ale i některé dlouho nehrané písničky," slibuje provozní Viaduktu Marek Igorek Jiran, který, než si otevřel vlastní klub, šéfoval kolejnímu Klubu Vlak, který před prázdninami ukončil svou činnost.

Dlouho nehrané

Skupina rozhodně nezahálí a nestagnuje. „Jedeme stále v bílé dodávce po rozkopaném Česku a jsme spokojeni," vtipkuje frontman Mňágy Petr Fiala. To, že se mohou fanoušci těšit na nové písničky potvrdil v rozhovoru pro Deník.

„Poněkud jsme od té doby pozměnili playlist, do něhož jsme zařadili patnáct staronových písniček, které jsme dlouho nehráli, Hezká holka, Nejvíc se Klára těší na neděli, Speedy Gonzales a tak. Přece jen jsme repertoár z narozeninových oslav hráli už dva roky v podstatě pořád dokola. Koncerty jsou teď zase jiné, tři čtyři písničky zahraju sám, občas i něco z chystané nové desky."

Novou desku by měl kapele produkovat Roman Holý. Zatím si prý muzikanti jen dopisují, jak co bude vypadat.

Slavné osmdesátky

Kapela vznikla v roce 1984 a pochází z Valašského meziříčí. Na vrcholku slávy se Mňága a Žďorp slunila v polovině devadesátých let. V tu dobu byla kapela velmi žádaná. Vyprodávala sály, hrála na velkých stadionech a v halách a její písničky hrála i rádia.

I díky tomu jsou některé songy jako Spaste svoje duše, Hodinový hotel, Nejlíp jim bylo nebo Písnička pro tebe tak oblíbené a fanoušci si je žádají na každém koncertě. Později sláva moravské party trošku opadla a dnes už jejich hity z rádia nezní.

„Ještě žijeme!"

„Byl bych rád, aby nehráli jen starý Hodinový hotel, Nejlíp jim bylo, Spaste svoje duše nebo Měsíc, aby lidi aspoň slyšeli, že žijeme. Ale uvědomuji si, kde jsme, a až tak se tím netrápím. Jsme v situaci, ve které jsme byli dejme tomu před první deskou. Divili jsme se, že už druhým rokem hrajeme měsíčně dvacet vyprodaných koncertů a ještě si toho nikdo nevšiml," říká zpěvák.

Člověk si ale nevybere. „Pak jsme měli období, kdy o nás pořád psali a všichni ostatní hudebníci nás pak nesnášeli. Teď zase točíme dobré desky, ale vcelku si toho všimnou jen naši fanoušci, pro média už moc neexistujeme. Ale byl bych blázen, kdybych si stěžoval. Po letech se všichni můžeme relativně slušně živit hudbou, kterou si sami vymýšlíme a děláme si ji, jak chceme," dodává Fiala.

VIDEO

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube