Ateliér Petra Urbana ve Smržovce, říjnový podvečer, gulášek a lidi, co si vždycky mají co říct. Tak nějak probíhal křest v pořadí už páté knihy libereckého novináře s tuhými plavskými kořeny, Míly Lubase. „Hele, Mílo, přestaň psát a vař radši guláše,“ častovali přítomní autora přátelskými žďuchanci, kterými chtěli říct, že tomuhle chlápkovi s pěti křížky na krku a zhruba stejným počtem knížek, se daří na všech frontách. I když se to snaží maskovat svým suchým humorem.

„Knížky píšu, jen když mám čas. To znamená, když mě vyhodí z práce nebo když mám dovolenou,“ pronesl při křtu, který se odehrál v režii jeho dvou malých vnuček a lahve dvanáctileté Metaxy.

Výstava Čestmíra Krátkého v liberecké galerii.
Liberecký fotograf Čestmír Krátký se dočkal po letech výstavy

KDE SE VZAL PEPOUCH?

Ale zpátky k Pepouchovi. Ani poslední román Míly Lubase nepostrádá kromě humoru autobiografické prvky i značnou dávku autorské nadsázky. „Je to o jedné téměř katastrofické dovolené v Řecku. Příhody jsem ale tentokrát nechal vyprávět očima desetiletého syna, kterému přezdíváme Pepouch, který tam s námi ovšem vůbec nebyl,“ popsal autor.

Příběh, který se čte jedním dechem, vypráví o tatínkovi, co se chce za každou cenu vždycky zachovat jako správný chlap, ale všechny jeho dobré úmysly neodvratně směřují ke katastrofě. Excesy hlavy rodiny se snaží napravovat vždy realistická maminka, i ta ale občas šlápne vedle.

Sebastian vyráží na Vesmírná tour 2017.
Je to konečně koncert, který jsem si vždycky přál, říká zpěvák Sebastian

Pokud se tedy chcete odpočinout od každodenních starostí, pak se s Pepouchem a jeho povedenou rodinkou vydejte k Jónskému moři. Pokud jste se už dlouho nesmáli u knížky nahlas, s Pepouchem se vám to určitě podaří. Novou Lubasovu knížku vydali ve svém rodinném nakladatelství Inka a Petr Urbanovi. Spolužáci z tanvaldského gymnázia a přátelé. Petr Urban ji navíc vybavil barevnou obálkou a černobílými kresbami uvnitř. „Mílovy knížky se dělají asi takhle: on si vybere, co mám nakreslit, a já to nakreslím. U jiných autorů ale vybere určité pasáže, které se nejlépe dají doprovodit obrázkem, moje žena Inka. Takže já ty knížky vlastně vůbec nečtu,“ tvrdí Urban.

Na křest přišli i plavská starostka Věra Mužíčková a starosta nedalekých Albrechtic, majitel známé továrny na hračky a senátor Jaroslav Zeman. „Já bych chtěla Mílovi poděkovat hlavně za to, jak ve svých knížkách propaguje Plavy i celý zdejší region,“ vzdala mu zdravici a připomněla, že právě v Plavech chystají na sobotu 11. listopadu besedu s ním a další místní autorkou, „kozí doktorkou“ zvěrolékařkou Klárou Hoffmanovou.

Moderátorka Marcela Augustová při fotografování pro Deník 7. července v Praze.
Moderátorka Marcela Augustová provází na vlnách rozhlasu krajem, kde žije

PODIVÍN Z HNOJOVÉHO DOMU V NOVÉM

Křtu byl přítomen i někdejší Lubasův redakční kolega a osvědčený autor Jan Šebelka, který shodou okolností vydal právě nedávno svou novou detektivku. Odehrává se opět v libereckých reáliích a fikce se tu snoubí s realitou, až vám mrazí v zádech. Styl a jazyk autora vás ani minutu nenechá na pochybách, že jde o jednoho z nejlepších autorů současné české literární scény a že jeho knížky nepostrádají to, co bychom občas marně hledali u děl oceněných kritikou, ale čemu dávají punc kvality sami čtenáři: čtivost, napětí, nečekané zápletky, sebereflexe i nadhled, který pomáhá člověku najít znovu půdu pod nohama.

Jan Šebelka je znám i jako autor rozhovorů s lidmi, kteří pomalu odcházejí nejen ze světa, ale i vzpomínek. Ať už jde o herce Vojtěcha Róna a Františka Peterku, či nejslavnějšího obyvatele osady Jizerka, světoběžníka Gustava Ginzela. Zatímco ostatní životní příběhy shrnul do knihy rozhovorů, Gustavu Ginzelovi věnoval celou knihu s výstižným názvem Podivín z Hnojového domu, jejíž rozšířené vydání je další novinkou. Rozšířená verze obsahuje i rozhovor s Evou Novotnou, vdovou po jednom z horolezců, jež zahynuli pod Huascaranem.

Chinaski.
ROZHOVOR: „Jezdíme do Liberce často a rádi!,“ říká Michal Malátný

Osudné výpravy se měl zúčastnit i sám Gustav Ginzel, nedostal ale od státu povolení. „V knize je i moc pěkné vyprávění Ginzelova synovce Martina. To se moc líbilo i Miloslavu Nevrlému, který je supervizorem knihy,“ doplnil Jan Šebelka, který teď shání peníze na německou verzi.

K možnému rozšíření knihy rozhovorů je ale skeptický. „Možná to mělo vyjít dřív. Současníci vymírají a bojím se, že dnes už lidi téměř nezajímá, kdo byli třeba Marta Kottová, Stanislav Hnělička nebo Svatopluk Technik. Svět jde strašně rychle dopředu a nikdo se nechce ohlížet zpátky. Je to velká škoda, protože to jsou dobré lidské příběhy,“ dodává Šebelka.