Potřetí se Kabát Česku představuje na kulaté scéně. Show staví spíš na hře světel, má jich 460. „Pyrotechnických efektů ubylo, mají je všichni,“ ví Milan Špalek, baskytarista, autor textů i kapelník teplického Kabátu. Technický personál kapely má pro aktuální turné 80 lidí, kvalitní zvuk dělá víc než 160 reprobeden o celkovém výkonu 300kW. „Programování světel zabralo půl roku. Když dnes chceme změnit pořadí písniček, potřebujeme na to den,“ prozrazuje kapelník. Techniku kapely přiveze 12 kamionů do Liberce tuto sobotu a do Ústí pak v úterý…

Písničky Kabátu by vyšly na několik koncertů. Milane řekněte, kolik jich umíte – a kolik v Liberci uslyšíme?
Máme jich připravených 28, umíme jich asi třikrát tolik. Jen bysme si ty starší museli oživit.

Skalním fanouškům Kabátu se stýská po vašem dávném hitu Za trest. Je naděje, že ho někdy živě od Kabátu uslyší?
Dlouho plánujeme šňůru po menších klubech a kulturních domech, kde zazní průřez naší tvorbou ze začátků. Nebudeme tam muset mít naprogramovaný světla, budeme si hrát svobodně. Tam může přijít i dávná písnička Za trest.

Dostane se třeba i na album? Před pětadvaceti, třiceti lety na něm nevyšly.
To je pravdu, tehdy byly jen na výběru, který vydal Petr Janda.

Stýská se vám po těchto dávných kouscích?
Jak po kterých, ty ultrarychlý pecky už není snadný zahrát. Naše klouby prodělaly různý revmatický změny, takže aby si člověk takovou písničku zahrál, to už je dřina pro kytaristy i pro bubeníky. Ty skladby byly docela rychlý. Za trest nebo Má ji motorovou jsou docela šrumce. Ale dalo by se to, stačilo by potrénovat.

Musíte-li mít dnes všechno kvůli počítačům secvičené po vteřinách, jak moc si můžete dovolit vtipy a improvizace?
To může jen Pepa Vojtek, když ohlašuje co zahrajeme. Ale v písničkách na improvizaci není čas, není to jazz.

Necítíte se tak trochu jako oběti moderní techniky?
Někdy to tak vypadá. Loni před Vánocemi jsme odjeli hrát do Brna do klubu. Tam byl člověk na pódiu klidnější, odehrál si svoje jiným stylem, dalo by se říct, že byl volnej. To dnes při velké show nejde. Máme v uších sluchátka, kde slyšíme kapelu, ale už ne to, co se děje venku. Když lidi křičí, máme to utlumený, proto si sluchátka občas vyndávám, abych si užil atmosféru. Poslouchám, jak lidi fandí.

Letos je to bez pyrotechniky, stavíte na světlech. Nebude se fanoušek Kabátu cítit ochuzený?
To ne, my si efekty trochu přidali, i nám chyběly. Máme výbuchy a zlatý deště, ale už ne ohně, se kterýma jsme před deseti, dvanácti lety začínali. Dnes už je má každej, my stavíme na něčem jiným. Chceme si nechat pyrotechnickou show na příští rok na letní festivaly, pojedeme je s vlastním pódiem.

Hrajete tolik let ve stejné sestavě, copak to nikdy nezaskřípalo?
Lidsky nikdy, drobné hádky nepočítám. Funguje nám to a to je základ, kvůli drobnostem se rozejít – to by udělal jenom blbec.

Tentokrát si publikum pustíte blízko k tělu v mini prostorech u pódia, jak se to osvědčilo?
Je dobrý, že si můžete s člověkem plácnout, je to docela osobní. Lidi na ploše skáčou, to je normální. Ale jinak se doba změnila, ti sedící si nás točí na mobily. Viděl jsem koncert Metallicy v hale, tam to měli podobný. Fanoušci si domů nesli zážitek natočený na telefonech…

Před turné jste musel posilovat, aby se vám vrátila fyzička. Kolik tak člověk shodí?
Já už byl na sto deseti kilech, takže když jsme hráli dva festivaly na Slovensku, už jsem jen sípal. Tam jsem se zalekl, přeci jen už mi není dvacet. Změnil jsem trochu jídelníček a cvičil každý den asi dva měsíce. Shodil jsem třináct, patnáct kilo, byl to čistec. Jenže byl nutný, bál jsem se, že to se mnou někde švihne.

S albem Do pekla/Do nebe jste měli problém. Organizátoři cen Anděl neuznali Kabátu jeho prodeje. Proč?
IFPI nám je nechtěli uznat za prodeje v Tesku a jiných obchodech. Celkový prodej je ale doložitelný, eviduje ho OSA. Víme, že jsme prodali okolo 60 tisíc cédéček. A to je dnes, kdy se desky neprodávají, úplně šílený.

Která písnička z poslední desky je největší show?
Naše světelná show je hodně udělá podle toho, o čem písničky jsou. Hrajeme Valkýru i Western Boogie, mě zase kapela donutila zpívat Magický houby. Lidem se ta pecka líbí, takže se tam rozplývám u mikrofonu.

Jste skoro v půlce turné, už je čas hodnotit?
My jsme hlavně rádi, že scénu zvládáme rozbourat a zase postavit, protože hrajeme obden. To jsme nikdy nedělali, vždycky byly tři dny volna. Kluci z techniky, kteří jezdi dvěma autobusy, se moc nevyspí, ale zvládají to suverénně, klobouk dolů. Někdy nám dokonce lidi říkají: „To není možný, vy určitě máte dvě pódia!“
Ale nic se nezničilo, všechno funguje a show se zlepšuje koncert od koncertu. Jsme už víc sebejistí, všechno šlape. Zhruba do pátýho koncertu mi naše pódium přišlo obrovský, hrozivý; teď už je to dobrý.

Potřetí jste si na sebe ušili bič v podobě kulatého pódia uprostřed haly. Není to zvláštní?
Člověk je zvyklej, že dá prostor lidem a publikum v kotli skáče. Tohle ale není klasický koncert, je víc zaměřený na vizuál. Lidi tu mají všechno před sebou, kvalitní světla a kapelu uprostřed, dobře ji vidí. Chtěli jsme si to ještě jednou zkusit, protože už to příště asi nedáme, neuběháme. Už se zase radši zašijeme na klasický pódia.

Jak vnímáte fanoušky, kteří jdou třeba i na pět koncertů jednoho turné? To je dost velké nadšení…
To klobouk dolů před nimi. Jestli tohle někdo zvládá, tak to je fakt fanoušek. Vážíme si jich, obdivujeme je.

Koncerty jsou vyprodané, nechystá se Kabát někde přidávat show?
Nechystá a ani nemůže, pronájmy hal jsou daný. Vyzobali jsme volný dny stadionů, většinou byla rychle vyprodaná. A nejsme tak sebejistá kapela, abychom udělali dvoják třeba v 02 Areně v Praze.

K čemu Kabát využívá na koncertě silné výkonné motory?
Uprostřed pódia nad námi visí čtyři obrovský kruhy z ledkových panelů. Na nich jedou videa a různý efekty, pomocí motorů s nimi můžeme hýbat a motory si můžou dělat se světly, co chtějí.

Zkraje turné vám vyšel komplet čtyř starších CD z let 1997 až 2003. Jak je vnímáte?
Popravdě, my o tom už moc nerozhodujeme. Na ně má práva firma Monitor, takže si s nimi mohou dělat, co chtějí. Tam byla zásadní změna od alba Mega Hu, kde už byly pecky, který hrajeme dodnes. Ta deska nám přilákala zase úplně nový fanoušky, jinou sortu lidí, kteří nás začali poslouchat. Posunuli Kabát úplně jinam.