Pořadatelé tak už zvou na open air festival Rock For Churchill do Vroutku na pátek 26. a sobotu 27. srpna.

Za Mig 21 pro Deník odpovídal Tomáš Polák, kytarista, kapelník i autor hudby hitů. Textuje je herec, zpěvák i šoumen Jiří Macháček.

KONEČNĚ SI TO SEDLO

Kterou písničku si teď nejvíc na koncertech užíváte ze své poslední desky Album?
Mám rád skladbu „Štěstí hejbe planetou". Tam je takový těžký obrácený rytmus a po dlouhodobým hraní si to konečně sedlo, jak mělo.

A je podle vás některý z hitů Alba lehce kontroverzní? Třeba „Kalhotky si sundej"?"
No ona se snaží nebejt, ale možná že i je.

Je k vašemu seznámení s Jiřím Macháčkem i příběh?
Je to příběh dvou kluků, kteří se sešli v roce 1998 v pražské kavárně Konvikt a tam si řekli, že mají oba přání mít kapelu. On mi přinesl texty na papíře já mu tehdy dal kazety ještě s demo nahrávkami. Vyměnili jsme si to navzájem, byla to jakoby první přímá výměna. Pak už jsme to vždycky dělali buď metodou „horkej brambor" nebo „na míru".

Je pro vás dost jiná show v menším klubu než v letním kině či na festivalu?
Já se to pořád učím, jsem pódiovej introvert, pro mě tahle masa lidí není můj rybníček. Přes Jirku jsme se ale naučil, jak se na pódiu nebát, okoukal jsem tam jak se to má dělat. Ale mám pocit, že malá a velká pódia se od sebe zásadně neliší. Na velkém pódiu je kapela dál od sebe, výhodou je pohyb tanečníků Pavla a Jirky po delší dráze. Ale napojení na publikum je zase lepší v malém klubu.

POCTIVÁ RUČNÍ PRÁCE

Kdo vymyslel, že máte obal CD „Album" vyšívané? A je to opravdu výšivka, nebo jen nějaká „počítačový fígl"?
Je to skutečně vyšívané. Jirka někde viděl moderní výšivky, které jsou zase trend, a zaujaly ho. Takže jsme si obal nechali vyrobit od Radky Kalabisové, restaurátorky historických textilií. Podle fotografie nám ručně vyšila obal celého alba, trvalo jí to asi měsíc intenzivní ruční práce.

Výhradním autorem textů alba je Jiří Macháček, zpěvák a hlavní šoumen. Nenapadlo vás někdy mu ve slovech konkurovat? Vždyť on třeba i Jaroslav Uhlíř občas „dohodí" kolegovi-parťákovi Zdeňkovi Svěrákovi nějaký fórek nebo nápad či zážitek…
Já jsem zatím schopen dohodit mu jen téma nebo verš, text zatím ne. Nemám tu trpělivost text vysedět a přesně zformulovat emoci, kterou má naše písnička něco sdělovat.

Řídí kroky Migu 21 divadlo a filmy? Když třeba Richard Krajčo hraje či točí, kapela Kryštof odpočívá…
U nás ne, máme dobrou produkci a vždy se to dobře poskládá. Jirka je tolerantní a nemá výraznějších priorit, i filmaři se přizpůsobí.

AŤ MĚ TO ASPOŇ BAVÍ

Tomáši, vy sám jste výhradním autorem hudba kapely Mig 21. Jaké je to, skládat pro tuhle partu muziku? Podobná zábava a radost, jak pak baví publikum z pódia?
K našim písním paradoxně cítím velkou zodpovědnost. Říkám si totiž: „Když to pak kapela přijme, budeš tu písničku muset hrát pět let minimálně. Takže to napiš tak, ať tě to pak baví."