Netradiční dárek putoval na dětské psychiatrické oddělení od liberecké trashmetalové kapely V.A.R., která nedávno oslavila pětadvacet let existence.

„Náš technik pracuje v nemocnici. Bicí mi ležely ve zkušebně už dlouhou dobu, tak než bych je vyhodil nebo se tam dál válely, daroval jsem je, aby mohly sloužit dobré věci. Naše kapela už hraje 25 let a vždycky jsme rádi podporovali cokoliv, co má smysl. Tímto způsobem by se mohl mladý člověk přitáhnout ke kultuře," vysvětlil bubeník kapely V.A.R. Jeny Janota.

Rytmická dílna

Přestože byli v nemocnici tímto darem nejprve zaskočeni a v rozpacích, nakonec jsou za něj moc rádi.

„Když mě technik skupiny Miloslav Ondráček, sanitář gynekologicko-porodnického oddělení liberecké nemocnice, oslovil s touto neobvyklou nabídkou, tak jsem si nebyl zcela jistý, zda se takový dar povede smysluplně uplatnit," říká Tomáš Hendrych, koordinátor dobrovolníků. „Posléze jsem si uvědomil, že na dětské psychiatrii jsme s dobrovolníky svého času pořádali jakési rytmické dílny a začal jednat s personálem tohoto oddělení."

V pondělí 2. února proběhl transport soupravy a její kompletace v prostorách dětského psychiatrického oddělení na Králově Háji. Při této akci nechyběli samozřejmě ani členové kapely. Konkrétně se stěhováním a sestavováním jednotlivých komponent do funkčního celku pomáhali již zmiňovaný technik Miloslav Ondráček a kytarista Shoopy. Vozidlo pro přepravu bubnů a své řidičské dovednosti poskytl Josef Vig z Dobromysli.

Negativní emoce

„Bicí jsou další součástí nástrojů k muzikoterapii pro naše malé pacienty. Budou tedy sloužit nejen k hudebnímu projevu dítěte, ale především k odreagování negativních emocí, zbavení se napětí a vyjádření různých pocitů," řekla k tomuto dobročinnému počinu PhDr. Jitka Havlová z dětské psychiatrie a dodala, že na oddělení už mají zapůjčené africké bubny, se kterými občas pracují dobrovolníci, kteří vytvářejí skupinová sezení s využitím společných rytmů.

Muzikoterapie

„Bicí budou určeny spíše pro individuální muzikoterapii pacientů. Počítáme samozřejmě také s využitím k různým hrátkám s hudbou, doprovodem písniček a podobně. Myslím, že opravdovou kompletní bicí soupravou se může pochlubit málokteré dětské psychiatrické zařízení a jsme za tento dar velmi vděční," dodala psycholožka.