V jeho botách běhala po Manhattanu novinářka Carrie Bradshawová z kultovního seriálu Sex ve městě. Výtvory módní ikony ozdobily také historický film Marie Antoinetta od Sofie Coppolové. Nyní se na dílo jednoho z nejoriginálnějších návrhářů uplynulých desetiletí budou moci podívat také návštěvníci Musea Kampa.

Topmodelka a herečka Cara Delevingne v nahém modelu značky Versace, který vznikl v Jablonci.
Jablonecká krása. Čeští skláři vytvořili model pro Versaceho

ČESKÉ KOŘENY

Na výsledné podobě instalace se hvězdný obuvník Manolo Blahnik osobně podílel. Ze tří tisíc návrhů vybral s kurátorkou výstavy 212 bot a 80 původních kreseb. Zítra výstavu The Art of Shoes tvůrce osobně zahájí.

„Těším na instalaci a práci s lidmi, kteří mají stejné kořeny jako já,“ uvedl Blahnik a dodal, že výstava v Praze je pro něj velmi osobní záležitost, protože jeho otec pocházel z Česka. Před druhou světovou válkou pracoval jako lékárník nedaleko pražské Kampy. Nebýt nástupu nacismu, možná by tu pracoval dál. Obuvnický kouzelník vyrostl na Kanárských ostrovech a dnes žije ve Velké Británii.

Módní přehlídka a vernisáž výstavy závěrečných semestrálních prací oboru Textilní a oděvní návrhářství, Bakalaueráty 2017, proběhla 31. května v prostorách Severočeského muzea v Liberci.
OBRAZEM: Návrháři se předvedli v libereckém muzeu

NADČASOVÁ KVALITA

Výběr návrhů zahrnuje jeho nejstarší tvůrčí období v sedmdesátých letech i nejnovější kousky. Expozice bude rozdělena do šesti tematických částí.

„Na jeho díle je možné dokumentovat, jak volné umění, abstrakce, dílo Mondrianovo, Kupkovo nebo malířský rukopis Velasquezův či Viscontiho aristokratická tvůrčí posedlost přímo vstupují do tvůrčí složky čehosi jen zdánlivě přízemního, dámských bot,“ rozvášnili se kurátoři pražské výstavy.

Liberecká slonice Rání v roce 1982.
Zoo hledá historické fotky se slony

Na výslednou podobu i tvar jeho bot měly vliv mnohé obrazy a symboly ženské krásy, jako byla císařovna Alžběta. Manola Blahnika lze také vnímat jako velkého propagátora ženské emancipace. Díky němu na scénu už od sedmdesátých let vstupuje moderní žena, která je zároveň profesionálně schopná i krásná. Nadále spolupracuje s předními celebritami jako Naomi Campbellovou nebo Victorií Beckhamovou.