Liberecký Louskáček není klasika, i proto má v podtitulu Sen dítěte našeho věku. Baletní soubor Divadla F. X. Šaldy se nemůže honosit nespočetným sborem, nedozírným koncem jeviště, ani mnoha sólisty pro každou roli, jak by si Louskáček zasluhoval.

Šouhli Louskáčka do současnosti

„Museli jsme se z toho trošku vylhat. Louskáčka jsme šoupli do současnosti. Doufám, že nepřišel o poetiku Vánoc a toho, o čem je," vysvětlila Alena Pešková, šéfka libereckého baletu a režisérka.

Divadlo F. X. Šaldy uvede premiéru Louskáčka v pátek 19. října od 19 hodin. Druhou premiéru diváci uvidí v sobotu 27. října.

V hlavních rolích se představí Marie Gornalová jako Klára a Alexey Yurakov v roli Louskáčka.

Čajkovského hudba zůstává původní, nepozměněná. „Museli jsme upravit choreografii, abychom se nahrávce přizpůsobili. Když se hraje Louskáček naživo, orchestry zpomalují. To ale baletu ubírá na kvalitě," vysvětlila režisérka Alena Pešková. V rodinném představení nechybí ani mluvené slovo, klavírní koncert i zpěv. Na pódiu se prolíná současnost i videoprojekce.

Klára má radost z dřevěné loutky

„Klára je sice současné dítě, ale je trošku jiná, takový snílek. Ostatní děti se radují z MP3 přehrávačů a notebooků, tak ona má radost z dřevěné loutky," charakterizovala hlavní postavu Alena Pešková.

Společně s baletním souborem se ve hře představí i činoherec Tomáš Dianiška, který s tanečníky spolupracoval už ve hře Posedlost baletem. V této hře měl ještě s kolegy Jakubem Albrechtem nebo Tomášem Váhalou samostatné scénky, ve kterých diváky bavil. Teď se do hry ponoří naplno. „V Posedlosti baletem jsme na zkouškách s baleťáky nepřišli moc do kontaktu. Louskáčka zkoušíme společně. Překvapilo mě, že tanečníci mají vše naposlouchané a naučené na hudbu. V činohře je to úplně jiné," řekl Tomáš Dianiška.