Do neznámých, byť trochu temných vod se pouští ve své nové premiéře operní soubor libereckého Šaldova divadla. Pod vedením režisérky Lindy Keprtové nastudoval dvě jednoaktové opery Sergeje Rachmaninova Francesca da Rimini a Lakomý rytíř. Toho i přes popularitu jejího autora dosud žádné české divadlo neuvádělo. Premiéra se odehraje dnes večer.

Nová inscenace Mikve má premiéru v libereckém Malém divadle 7. prosince.
FOTO: Nová inscenace hry Mikve představí rituální lázeň v Malém divadle

Autoři nezastírají, že obě opery patří k náročnějším kusům. A to nejen po stránce interpretační, ale i tematické. „Žádná postava není pozitivní. Všechny lavírují na hraně propasti, neštítí se zahodit svoje svědomí,“ vysvětlila režisérka. Lakomý rytíř vznikl na motivy stejnojmenného dramatu A. S. Puškina, Francescu da Rimini zase inspirovalo Danteho Peklo. Obě jednoaktovky vznikly poté, co Rachmaninov prodělal vleklou duševní krizi a společně byly uvedeny pouze při premiéře v roce 1906 a nedočkaly se jednoznačného přijetí.

Autoři libereckého nastudování se přesto rozhodli unikátní projekt uvést. „Není obvyklé, aby se během jednoho večera hrály dvě jednoaktovky stejného autora. Přemýšleli jsme i o jiné kombinaci, ale nakonec jsme se rozhodli k Rytíři zařadit v Čechách hranější Francescu da Rimini,“ sdělil dirigent Martin Doubravský, který vyzvedl hudební kvality obou děl. „Obě opery jsou výjimečné, ale je s podivem, že byl Lakomý rytíř více než 120 let opomíjený,“ dodal. Jeho slova doplnila i režisérka. „Vždy jsem říkala, že mojí nejoblíbenější operou je Její pastorkyňa. Teď i Lakomý rytíř.“

Baletní představení Vánoční koleda poprvé uvidí diváci v pátek 16. listopadu.
FOTO: Duchové Vánoc tančí v libereckém divadle

Podle autorů liberecké inscenace kladou obě opery mimořádné nároky na zpěváky. Představitelka Franscesky Lívia Obručnik Vénosová si však pochvalovala, že po sérii kladných hrdinek má možnost si zahrát obyčejnou ženu, jež má své chyby. V hlavních rolích se dále objeví Csaba Kotlár, Dušan Růžička, Josef Moravec, Sergey Kostov či hostující posila, barytonista Pavel Kubáň, který se libereckému publiku představí poprvé.

SLAVÍ ÚSPĚCHY

Soubor uvedením těchto oper navazuje na dlouhodobý projekt inscenování méně známých děl, která jsou neprávem či z banálních důvodů opomíjena. Velký úspěch slavil třeba s operou Thaïs Julesa Masseneta, jež získala v roce 2017 na festivalu Opera Cenu kritiků za nejlepší inscenaci a Lívii Obručnik Vénosové věnovalo publikum Cenu diváků. Kromě dnešní premiéry bude Francesca da Rimini a Lakomý rytíř k vidění v neděli 16. prosince.

LUBOŠ BERÁNEK. Frontman kapely Těla a výhradní autor textů a hudby.
FOTO, VIDEO: Fotr Beránek není lotr! A Těla o tom hrají už 25 let