„Máme ustálený počet zhruba 150 lidí, tolik jich přijede i letos. Hlásí se nám sice i další zájemci, musíme je už ale odmítat," uvedl Benda.

Týdenní workshop jazzu se ve Frýdlantu koná pravidelně od roku 1984. Jedinou výjimkou byl rok 2010, kdy ho kvůli ničivým povodním pořadatelé přesunuli do Přerova. Začínající i pokročilé jazzmany na letní dílně láká to, že mohou získat zkušenosti od špičkových umělců. „S malými obměnami je lektorský sbor posledních 15 let stálý. Je to výjimečná záležitost, kdy jazzová elita může být týden spolu," uvedl Benda.

Letos je v lektorském sboru více než 15 umělců, mezi nimi například kytarista Luboš Andršt, kontrabasista Josef Fečo, saxofonista Rostislav Fraš, trumpetista Jaromír Hnilička a flétnista Jiří Stivín. Z USA přijedou vokalisté Lee Andrew Davison a Skip Wilkins, saxofonista Neil Wetzel i hráč na bicí nástroje Gary Rissmiller.

Neodmyslitelnou součástí dílny jsou koncerty. Na jednom z nich vystoupí všichni lektoři v sestavách, které je možné slyšet jenom jednou za rok na nádvoří frýdlantského zámku. Mimořádný koncert české jazzové špičky a zahraničních hostů začíná ve středu 22. srpna v 18:00. V případě nepříznivého počasí se uskuteční v kině.

Letošní Letní jazzová dílna Karla Velebného se koná od 18. do 25. srpna. Poslední dva večery budou patřit účastníkům kurzů. Na veřejných koncertech v sále restaurace Beseda předvedou, co během týdne ve Frýdlantu pochytili.