Bezkonkurenční návštěvnost koncertu měl hitmaker Michal David, který do Liberce zavítal v polovině dubna. Na jeho show přišlo neuvěřitelných sedm a půl tisíce fanoušků.

NÁVŠTĚVNOST HUDEBNÍCH AKCÍ V ROCE 2012

Koncerty a festivaly

Glenn Miller Orchestra v Domě kultury: cca 1000 návštěvníků

Michal David v Tipsport areně: cca 7.500 návštěvníků

Elán v Tipsport areně: cca 3.000 návštěvníků

Benátská noc ve Vesci čtvrtek: cca 9.000 návštěvníků

Benátská noc ve Vesci pátek: cca 19.000 návštěvníků

Benátská noc ve Vesci sobota: cca 23.500 návštěvníků

Benátská noc ve Vesci neděle: cca 18.500 návštěvníků

Karel Gott v Tipsport areně: cca 4000 návštěvníků

Wohnout a Tři sestry v Eurocentru: cca 900 návštěvníků

David Koller v Tipsport areně: 1300 návštěvníků

Často se vyskytují názory, že muzika Michala Davida je kýč a že kazí hudební vkus našeho národa. I to, že ČILICHILI.cz a blog Hudební masakry podle jeho příjmení pojmenovaly antisoutěž Zlatý David, která oceňuje největší hudební paskvily, jež se objevily na českém internetu, vypovídá o tom, že má mnoho odpůrců. Na druhou stranu: na čí koncert přijde tolik lidí? Myslím, že to vypovídá více o vkusu Čechů, než o čemkoliv jiném.

Největší hudební události roku 2012.

Měl levnější lístek

Karel Gott je jako zpěvák uznávanější, ale na jeho vystoupení v Tipsport areně přišly sotva čtyři tisíce posluchačů. Nutno dodat, že lístek na Davida stál pouhých 350 Kč. Bývalý zlatý slavík zpíval déle než tři hodiny. Z významných interpretů, kteří vystoupili v Libereckém kraji, je sice nejstarší, ale vystupovat vydrží nejdéle.

NÁZOR HANY LANGROVÉ

Nejvíce jsem si užila swing, Káju a Benátskou

V hudbě mám raději komornější akce. Koncerty v klubech, menších sálech… Přesto rok 2012 přinesl několik zajímavých mega událostí, ze kterých mě nejvíce potěšil hned lednový koncert amerického swingového orchestru Glenn Miller Orchestra. Elegantní gentlemani mě dostali svou kultivovaností, sehraností a noblesností. V neposlední řadě to byli také fešáci, takže bylo i na co koukat. Další zahraniční lahůdkou byl Bryan Adams, který se stal headlinerem Benátské noci. S jubilejním ročníkem se změnilo i místo konání. Kanadský kytarista a zpěvák se na Benátské nesetkal s tolika fanoušky jako třeba Kabáti, Landa nebo Nohavica. Návštěvníci festivalu se na něj přišli podívat spíše ze zvědavosti. Neznali příliš texty, jen nezainteresovaně sledovali vystoupení známé tváře. Náladu vystihl smskový komentář nad stagí: „Bryan je dobrý, ale Jarek je Jarek." Přesto pro mě byl koncert Adamse jednou z letošních nejzajímavějších hudebních událostí v kraji. Na jeho sólové vystoupení bych se asi nevydala, koncert v rámci festivalu byl ideální. Třetí topkou v roce 2012 byl pro mě Božský Kája v Tipsport areně začátkem listopadu. Jeho sladký tenor mě k slzám nedojímá, jeho písně nejsou můj šálek čaje, ale „živák" mě doslova dostal. V třiasedmdesáti letech zpívat tři hodiny naplno, občas si trošku trsnout a ještě trefně vtipkovat, sypat hlášky z rukávu a glosovat gratulace od fanynek, které se k pódiu trousily celý večer, to zvládne asi jen Karel Gott. Obří charisma. Bohužel letošní rok 2013 ani zdaleka nevypadá tak hudebně zajímavý jako ten předešlý. Doufejme jen, že si pořadatelé zatím největší pecky nechávají pro sebe a zanedlouho nás překvapí.

V našem kraji se v předešlém roce předvedla čtyři významná zahraniční tělesa: Glenn Miller Orchestra, Yamato, Alexandrovci a Bryan Adams.

Swingoví elegáni dokázali vyprodat Dům kultury a bavili nejenom hudbou, ale i vtípky a pohybovými kreacemi. Yamato představili energickou show a přesný rytmus. Alexandrovcům se podařilo vyprodat dokonce Tipsport arenu a předvedli výdrž, sehraný tanec i zpěv, slovanský patos a nakonec zahráli i Lady Karneval, od Karla Gotta, čímž publikum dojali.

Orchestry a bandy

Častým opakujícím se jevem v roce 2012 byly koncerty se symfonickými orchestry či big bandy, s většími hudebními tělesy si zazpívali například Jan Kříž, Vojtěch Dyk, David Koller nebo Olympici.

Benátskou noc v sobotu navštívilo i přes průtrž mračen 23 a půl tisíce návštěvníků. Kabáti prostě táhnout. Na Bryana Adamse v pátek dorazilo devatenáct tisíc zvědavců, kteří ale očividně nebyli skalní fanoušci, protože neznali texty a se zpěvákem příliš nespolupracovali.

Na tomto festivalu také posluchači měli naposledy možnost vidět Daniela Landu na obřím pódiu, protože potom již vystupoval jen unplugged a změnil se v kouzelníka Žita 44.

NEJVĚTŠÍ HUDEBNÍ AKCE ROKU 2012

23. ledna, Dům kultury, Liberec - Glenn Miller Orchestra

(REPORT: Swing žije! Elegantní orchestr vyprodal kulturák)

5. března, Dům kultury Liberec - Yamato

(FOTOGALERIE: Šílení Japonci Liberec nadchli)

11. dubna, Tipsport arena, Liberec - Michal David

(REPORT: Cola, disko a Céčka. Jak málo stačí k radosti)

14. května, Tipsport arena, Liberec - Alexandrovci

(REPORT: Alexandrovci dojali vyprodanou arenu Lady Karneval)

24. května, Tipsport arena, Liberec - Elán

(REPORT: Eláni hráli hlavně pro skalní fandy. Hity šetřili)

26. - 29. července, Areál Vesec - Benátská noc

(REPORT: Nejromantičtější požádání o ruku? Na Benátské)

(REPORT: Češi hrdinové! Kabáty si užili i v bahně a promoklí)

(REPORT: Neckáře z publika zdravili naklonovaní Vaškové)

(REPORT: Landa zdravil z fronty a tančil valčík)

18. října, Dům kultury, Liberec - Marta Kubišová

(REPORT: Marta Kubišová zpívala S nebývalou ochotou)

3. listopadu, Tipsport arena, Liberec - Karel Gott

(REPORT: Gott zpíval v dresu od Lafaty Kávu si osladím)

13. listopadu, Eurocentrum, Jablonec nad Nisou - Happening Báry Špotákové s Třemi sestrami a Wohnouty

(REPORT: Na happeningu pro Báru pařili politici i rockeři)

20. listopadu, Tipsport arena, Liberec - Olympic

(REPORT: Olympic si užily hlavně dámy, řádily v uličkách)

26. listopadu, Dům kultury, Liberec - Tomáš Klus

29. prosince, Tipsport arena, Liberec - David Koller vs. Agon Orchestra

(REPORT: Kollerovy fanoušky rozehřály hity od Lucie)