Ani ne rok trvalo fotografovi Romanu Dobešovi, aby vznikla kniha o undergroundové odnoži Šaldova divadla Divadle F. X. Kalby.

Křest knihy proběhne ve čtvrtek 5. prosince v ateliéru Mjölk architekti. „Původně jsem chtěl vydat knihu, která by zaznamenala vznik jedné divadelní hry LSDown. Pak jsem si ale uvědomil, že tím otevřu téma Divadla F. X. Kalby, které je mnohem širší, a proto jsem se rozhodl vydat knihu, která se pokusí zmapovat celou jejich dosavadní existenci a doposud šest autorských her Tomáše Dianišky," vysvětlil svůj záměr bývalý redaktor Libereckého deníku Roman Dobeš, který nevylučuje, že by v budoucnu napsal další knihu, kterou by rozpracoval poctivěji pouze o jedné hře. Například k LSDown má mnoho materiálu.

Ke knize i video

„Je to vtipné, pět let spolu tvoříme a už o nás vyjde kniha. Nevím, zdali si to vůbec zasloužíme," smála se herečka Karolína Baranová.

Bezmála dvousetstránková publikace obsahuje fotografie jednotlivých inscenací a to i ze zákulisí, kompletní texty šesti divadelních her, které originálním způsobem svými poznámkami a kresbičkami ručně dotvořili členové Divadla F. X. Kalby.

Kniha vychází v nákladu 500 kusů, prvních sto bude číslovaných a signovaných s bonusovým záznamem divadelních inscenací, cena bude 250 Kč za nečíslovaný výtisk a 350 Kč za signovaný exemplář.

„Bonusový výtisk si mohou lidé koupit na křtu. Někteří si ji u mě už objednali," řekl Dobeš.

Kromě zmíněného titulu v knize najdete scénáře her Googling and Fucking, Pipinky z plakátu, Mickey Mouse je mrtvý, Přísně tajné: Hrubá nemravnost a bonusově i hry Cela.

„Je až neuvěřitelné, že se to povedlo. Když mi to Roman před rokem navrhoval, považoval jsem to za šílený nápad. Těším se, že knižně vyjdou texty, na kterých jsem pracoval a věřím, že tato pestrá publikace bude ideálním vánočním dárkem," dodal autor her a herec Tomáš Dianiška.

Život Divadla F. X. Kalby knihou zdaleka nekončí. Již 12. prosince má v Malém divadle premiéru nová hra Logo.