Hudebník na konci dubna oslavil 90. narozeniny. I k tomuto se koná jeho liberecký koncert. Jiří Jirmal vystoupí v pátek 15. května od 18 hodin v Krajské vědecké knihovně.

Nejúspěšnější pedagog

„Jiří Jirmal je pro mě extra třída. Představuje výjimku i ve světovém měřítku. Je jednou z nejvýraznějších osobností mezi našimi kytaristy a jako pedagog pak patří ke světové špičce, co do počtu a úspěšnosti svých žáků je dokonce nejúspěšnější. Je prostě skvělý a neuvěřitelný," řekl pedagog a hudební publicista Jan Prchal a dodává, že v první polovině večera vystoupí studenti kytarového oddělení Konzervatoře Jaroslava Ježka Praha.

Na slavnostním koncertu v knihovně představí kytarista průřez svou interpretační i skladatelskou tvorbou a dokáže svou schopnost pohybovat se s obdivuhodnou lehkostí napříč různými žánry.

Konzervatoř

S pražskou konzervatoří spolupracuje hudební Základní škola Jabloňová již přes dva roky. „Se studenty této školy jsme již pro žáky i rodiče uspořádali několik pořadů u nás ve škole a potvrdilo se nám, že propojení klasického přístupu s jazzem a populární hudbou obecně je nejefektivnější cestou, kterou lze nenásilně přivést mladého posluchače k náročnější hudbě," vysvětlil Jan Prchal.

JIŘÍ JIRMAL a studenti kytarového oddělení Konzervatoře Jaroslava Ježka Praha, koncert
Kdy: pátek 15. května od 18 hodin
Kde: Krajská vědecká knihovna,
Liberec, velký sál, 2. patro
Vstupné: dobrovolné

S tímto dlouhodobým projektem by Prchal rád seznámil i libereckou veřejnost.

Jiří Jirmala byl v padesátých a šedesátých letech vyhledávaný kytarista. Spolupracoval například s Orchestrem Karla Vlacha, orchestrem Karla Krautgartnera, klarinetistou Ferdinandem Havlíkem, kontrabasistou Antonínem Gondolánem, vystoupil s Janem Werichem a s dalšími umělci a hudebními tělesy.

Je dodnes oceňován jakožto skvělý improvizátor a interpret vážné, jazzové i taneční hudby, přestože musel kvůli úrazu ruky při autonehodě koncertní činnost na čas přerušit a věnovat se především pedagogické, publicistické a skladatelské činnosti. Od roku 2005 opět koncertuje.

Jiří Jirmal

Je přední český kytarista, hudební skladatel, publicista a pedagog. Ve své praxi se hodně věnoval jak jazzové hudbě, tak i interpretaci vážné hudby. Absolvoval státní konzervatoř, kde studoval u profesora Štěpána Urbana. Je mezinárodně uznávaný pedagog.

Je autorem nejpopulárnější kytarové školy a řady hudebně-odborných publikací. Je též úspěšným skladatelem. Jeho díla jsou vydávána v nakladatelství EDITIO BARENREITER PRAHA a EDITIO HENRY LEMOINE PARIS a nahrávána u nás i v zahraničí.

Pro všechny skladby i nahrávky Jiřího Jirmala je charakteristický tvůrčí invenční přístup a kontinuita jeho autorského a interpretačního pojetí, tedy spojení jazzových i klasických prvků.