Těsně předvánoční novinkou rockového Kabátu, který vznikl v roce 1983 v Teplicích, je kolekce „Kabát 2013 2015" (2016): tři koncertní DVD (turné s big bandem 2013 + Vypich 2014) a řadové CD „Do pekla/Do nebe" (2015). Též o něm byla řeč v povídání Deníku s Pepou Vojtkem.

Která z písniček z poslední desky „Do pekla/Do nebe" je největší pecka na pódiu?

Asi největší záběr má Valkýra, lidi ji berou, i když je temná. A pak i Western Boogie a samozřejmě zabírá vtipnej Mysliveckej ples. My vždycky nějakou legraci na desce máme.

VALKÝRA NA „ZELENÉ"

Jaký byl zážitek točit videoklip na Valkýru?

Určitě to bylo zajímavý pro nás, protože jsme točili poprvé před zeleným pozadím jako trikovej film, a za druhé jsme tam šermovali natvrdo s chlapama z historickýho šermu, kteří to uměj. To nás tam připravovali jeden den a pak jsme to natáčeli, takže to určitě bylo zajímavější, než se dělá klip jako že hrajem, jedem třeba na koni v Coloradu.

Odnesli jste si někdo z toho i nějaký šrám?

Naštěstí ne, ono toho tam naštěstí nebylo tolik. Bylo to docela v pohodě, ti kluci šermovat uměli.

Dá se srovnat tento klip s nějakým klipem zvenku?

Já na to moc nekoukám, televizi používám jako kulisu, a už vůbec neposlouchám hudbu z televize. Mám jí tolik za den, za měsíc, že mě to nebaví.

Klip jsme zadali firmě, ta udělala scénář a nám pustila ukázky videí ze světa, abysme viděli ten trend, šli s dobou. Protože my jsme všichni zamrzli v rokenrolu.

Je některá písnička z alba, která má skrytý potenciál a ještě ho podpoří klip?

My jsme se zatím o dalším klipu nebavili, ale určitě nějakej bude na podzim před turné, co pojedeme. Asi bude nějaká valná hromada a tam to rozsekneme.

KLIP? RADŠI ŽIVÝ HRANÍ

A asi by to ale chtělo také klip i k novému DVD, ne?

To se prodává dobře i bez klipu. Můj osobní názor je, že nákladnej videoklip dnes jsou vyhozený peníze. Lepší je živý hraní, protože v televizi a na YouTube je těch klipů tolik… Já bych ty peníze investoval do něčeho jinýho než do klipu, kdybych nějaký měl…

Lze odhadnout, jestli bude další Vypich? Ten zatím poslední byl tak velký, že jste ho museli dát na nový DVD komplet hned na dvě DVD…

Bude za pět let od toho posledního z roku 2014. Pokud se všichni dožijeme, bude to tak nějak přijatelný, a pokud to půjde na tom Vypichu vůbec ještě udělat. My bysme jako kapela rádi, samozřejmě.

BIG BAND JAKO KOŘENÍ

Když se ohlédneme za koncerty, které jsou zaznamenané na aktuálním DVD kompletu „Kabát 2013 2015", který pro vás byl čím zajímavý? A jak hodně vás osobně bavilo hrát s big bandem? To musela být velká paráda, ne?

Vy jste si teď sám odpověděl, protože to bylo možná to nejzajímavější na celý naší kariéře, tohle spojení. Protože naše koncertní videa jsou pokaždý jenom koncert kapely a my jsme tohle okořenili o big band. Jen tam nejsou všechny ty písničky, i na turné s náma hrál big band jen půlku. Takže jsme i tohle ořezali, je jich tam asi pět nebo šest, nevím to teď z hlavy.

ORCHESTR MÁ KAŽDEJ

Publikum si to užilo. I když já stál na stadionu FK Teplice dost bokem a big band ani vaše tanečnice moc neviděl. I díky tomu je pro mě nové DVD cenné, fakt velká radost.

Tam to možná bylo pro ty fanoušky zajímavý spojení, my jsme nechtěli symfonickej orchestr. To v tý době bylo už tak profláklý, že jsme si říkali: „Má ho dneska fakt každej!" Začala to Metallica venku, přidali se Kiss a pak se toho chytli všichni. Taky u nás každej najednou musel mít orchestr. Takže jsme si řekli: „To ne, tudy cesta nevede" a udělali jsme to s big bandem. Ten je možná i ke Kabátu bližší, že některý ty písničky za naší éry bez big bandu už tak zní. Třeba Lady Lane nebo i to Colorado (to ovšem na koncertním DVD z koncertu s big bandem z 02 Areny ze 14. května 2013 na rozdíl od Mravenců, Bum bum tequila či Raků v práci není poznámka autora). A myslím si, že se to i povedlo, že to bylo zajímavý jak vizuálně, tak pak i na tý zvukový stopě.

Přesto byl to svým způsobem úlet, ke kterému se už nikdy ani třeba ve studiu nevrátíte?

Nevím, jestli se k tomu budeme někdy vracet, ale nikdy se nebráníme nějakýmu novátorství. Uvidíme, třeba se ještě někdy nějaká písnička bude hodit na takovej sound, big bandovej, třeba něco uděláme. Ono to z tý kapely vypadne a pak to tam buď je anebo není.

Prozradíte, jaké budou vaše Vánoce? Jaké si dáte jídlo, kdo bude vařit…?

Manželka, já vařit neumím. Průběh vánočních svátku je každej rok stejnej, u mě a u nás se nic nemění. Stromeček máme, křesťanský svátky dodržujeme, jen nezpíváme koledy. Já nikoho nenutím… Občas si něco pustíme, ale spíš jen jako pro atmosféru. Dárky si rozdáváme normálně čtyřiadvacátého večer, pak jsme u rodičů Jovanky, tam je takový volný pokračování, tam se sejdeme všichni, co bydlíme v Praze. Rodina, můj syn, kterej tam je nejstarší, bydlí na Chodově ode mě kousek, takže taky přijde. A dvacátýho pátýho mám druhý Vánoce, na ty beru všechny svoje děti který mám, pět jich je dohromady, a uděláme si takovej druhej Štědrej den. Protože samozřejmě ten první, dvacátýho čtvrtýho, jsou doma s maminkama.

S DÁRKY JE POTÍŽ

Co dárky? Je to pro vás těžké?

Je to rok od roku těžší, protože se samozřejmě snažím dětem dávat dárky po celej rok, nenechávám to jenom na dvacátýho čtvrtýho prosince. Ale hlavně jim nedávám věci, který jsou běžný pro život. Nepovažuju za dárek ponožky, trenky… To si člověk kupuje normálně běžně po celej rok, takže je těžší vymejšlet furt nový a nový. Protože když jeden rok dostane něco, tak už to další rok nejde dát.

Já nerad chodím do nákupních center, takže to všechno kupuju přes internet. Vybírám tedy věci, u kterých se nemůžu splést ve velikosti. Nekupuju oblečení ani další věci, u kterých bych pak musel říkat „ježíš, to budu muset jít vyměnit". Takže jsou to takový univerzální dárky, buď hračky nebo elektronika.

Kdy je kupujete?

Už je mám nakoupený přes e-Bay. Nečekám na listopad nebo prosinec, kdy je pošta zaplavená mraky balíků a trvá to třikrát dýl. Mám skoro všechno, jen ještě čekám na drobnosti z USA a z Číny.

A co jídlo? Podléháte módám, dáte si třeba lososa?

To ne, červený rybí maso já vůbec nejím. Jen mořský ryby, a to ještě obyčejný, třesky nebo mořský štiky mi chutnají nejvíc. Kapra nemáme, ani nemůžu koukat, jak ho zabíjejí, na to nemám nervy. Máme vinný klobásy, vepřovej nebo kuřecí řízek a bramborovej salát. Sladkovodní rybu nemusím.

ŘVAL JSEM, ŽE JE VRAH

Máte to tak už z dětství?

To jo. Děda vždycky zabíjel kapra, kterýho jsme měli ve vaně. A já na něj řval, že je vrah. Děda chudák to odnesl, protože byl jedinej, kterej se obětoval a kapra usmrtil. Ale já to takhle nikdy neměl rád.