Dvoukročák, třasák, krajcpolka, řezanka či šotyš to jsou jen některé názvy lidových tanců, která má soubor Jizera ve svém repertoáru. Bohatou škálu tanců, říkadel i zvyků předvede teď Jizera na svém výročním koncertě, který se koná v sobotu 6. června od 18 hodin v Naivním divadle v Liberci. „Divákům se představíme premiérovým pásmem Anna, Anka, Anička," říká vedoucí taneční sekce Helena Janoušková. „Představí se při něm všechna naše oddělení, od těch nejmenších čtyřletých dětí až po nás dospělé. Spojujícím tématem bude právě Anička. Předvedeme různé lidové zvyky a tradice, které takovou Aničku provázely od jejího narození až do svatby. Aničku opustíme ve chvíli, kdy už bude dospělá, zamilovaná do svého hocha a opustíme ji před svatbou," říká Janoušková. Téma svatby už totiž Jizera nastudovala před lety v pásmu „Lidová svatba v hospodě aneb když si náš Jeníček Andulku bral".

S JIZEROU se můžete setkat při nejrůznějších vystoupeních po celém kraji. Na programu mají tematická pásma i jednotlivé tance a sólové ukázky. Tanečníky provází podještědská muzika.Specifický kraj

Při výběru tanců se Jizera orientuje na severovýchodní Čechy, od Ještědu po Sněžku. „Pro tuto oblast je typický párový tanec, kdy je chlapec čelem do kruhu a dívka začíná tak, že prvním krokem couvá. Je to jinak než všude jinde, kde začínají tance bokem. Když jsme tenhle tanec učili tanečníky odjinud, tak s tím měli docela problém," směje se Janoušková. Další specifika má i zdejší složení muziky. „Pro Podještědí je například typický lesní roh nebo lidová háčková harfa, které se také jinde po Čechách tolik nevyskytují," vysvětluje kapelník Dalibor Tuž. „Dalším typickým prvkem je pro zdejší kraj mateník. Tedy tanec, při kterém se střídají různé rytmy, ten tu byl velmi oblíben."

Náměty pro svá vystoupení čerpá Jizera z nejrůznější lidových sbírek, především ze sbírky Pavla Krejčího a řídícího učitele Václava Havla z Českého Dubu. „Stále je co nacházet a objevovat. I naše nové pásmo je z 80% z nových písniček ," říká Tuž. Další vystoupení má Jizera 12. 6. na Mezinárodním folklórním festivalu v Jablonci n. N.

S JIZEROU se můžete setkat při nejrůznějších vystoupeních po celém kraji. Na programu mají tematická pásma i jednotlivé tance a sólové ukázky. Tanečníky provází podještědská muzika.