„Zaujala mě forma vyprávění, odjakživa jsem realizačně tíhl spíše k vážnějším tématům," říká mladý režisér Matěj Chlupáček. Začínal v rodném Liberci, kde natočil videoklip například pro rapera Lipa. Nyní do kin míří jeho drama Bez doteku, ve kterém si zahraje Hana Vagnerová, Kryštof Hádek nebo Marian Roden.

Snímek má premiéru 28. března v multikině Cinestar. Více v rozhovoru.

Pravděpodobně jste nejmladším českým režisérem, kdy jste začal s filmem?

Nejmladším režisérem nejsem jen pravděpodobně, ale prokazatelně. Distributor by Vás dokonce zřejmě poupravil, že i nejmladší v Evropě. Tohle kategorizování ale nemám moc v oblibě, ač je na tom logicky postavena celá propagace. S natáčením jsem začal zhruba v deseti, možná jedenácti letech. S filmem až před dvěma lety, s Bez doteku.

Co považujete za svůj první počin, na který jste hrdý?

Jako snad každý začínající režisér, který je schopen svou práci nějak reflektovat, pochopitelně žádný. (Smích)

Film Bez doteku je váš debut? Jaké projekty jste dělal před ním?

Před Bez doteku jsem se věnoval natáčení krátkých propagačních spotů a menších videoklipů.

Film Bez doteku nabízí otázky než odpovědi

Celovečerní debut nejmladšího českého režiséra osmnáctiletého Matěje Chlupáčka, vypráví příběh dospívající dívky Jolany, která je předmětem sexuální touhy svého nevlastního otce. Problémy v rodině nedokáže řešit, ztrácí schopnost komunikace i se svými kamarády a stále více se propadá do uzavřeného světa svých představ. Čerstvost pohledu začínajícího filmaře, který nepracuje v zaběhnutých vzorcích, se ve filmu Bez doteku kloubí se zkušeností již protřelých profesionálů štábu. Výsledkem je snímek s ojedinělými režijními prvky, který se nebojí nabízet divákům spíše otázky než odpovědi. Zároveň disponuje přesnou výtvarně dokonalou kamerou Alexandra Šurkala a uvěřitelnými hereckými výkony Terezy Vítů, Mariana Rodena, Petry Lustigové, Kryštofa Hádka, Adriana Jastrabana a Ondřeje Malého, které filmu dodávají až mrazivou věrohodnost. V kinech od 28. března.

Společně s vámi při natáčení spolupracoval další odborník, o co šlo?

Film obsahuje funkci nazvanou „herecký supervizor", kterou měl na starosti naprosto vynikající a profesionální Michal Samir z Londýna, kde vystudoval prestižní školu Drama Center. Na place měl za úkol konzultovat se mnou herecké výkony, a jakožto herecky rozhodně zkušenější na ně i dohlížet. Měli jsme naprosto sladěnou vizi, proto mohl s herci diskutovat i v momentě, kdy já jsem, jako každý režisér, byl například u kamery. Tuším, že něco podobného měl i Tmavomodrý svět Jana Svěráka.

Bez doteku bude mít uzavřenou předpremiéru již 27. března v kině Lucerna, bude i nějaká předpremiéra v Liberci? A kdy film vstoupí do kin?

Ve středu 27. března se koná slavnostní premiéra se všemi tvůrci, takové se Liberec bohužel nedočká. Do Liberce se ale přesto rozhodně chystám společně s několika herci, a to v den premiéry 28. března, tedy hned den poté. Od toho dne pak bude možnost film zhlédnout každý den v kině Cinestar.

Zdroj: Youtube

Na jaké herce se mohou diváci těšit? Hrají ve filmu i známější jména?

Diváci se mohou těšit především na zcela neznámou herečku Terezu Vítů, která se ve filmu zhostila hlavní role dívky Jolany. Z těch známějších je to pak skvělá Hana Vagnerová, Kryštof Hádek, Ondra Malý, Marian Roden nebo Adrian Jastraban.

O čem je celovečerní film Bez doteku? Co je jeho poselstvím?

Film je o dospívající dívce Jolaně, která nejdříve propadne submisivním sexuálním touhám svého nevlastního otce a později i okolí. Těžko se film definuje jednoduchou synopsí, v případě Bez doteku nejde konkrétně o to, „co je vyprávěno", ale především „jak". Nedávno jsem to definoval tím, že snímek působí, jako by divákovi hned na začátku protekl mezi prsty a on sledoval jen různé fragmenty, které si Jolana zpětně vybavuje. Přišlo mi působivé film tak odvyprávět.

Drama BEZ DOTEKU (2013)

Multikino Cinestar, OC Nisa,Liberec

čtvrtek 28. března

premiéra za účasti tvůrců a herců

Drama. Česko, 2013, 72 minut

Celovečerní debut nejmladšího českého režiséra Matěje Chlupáčka vypráví příběh dospívající dívky Jolany, která je předmětem sexuální touhy svého nevlastního otce. Problémy v rodině nedokáže řešit, ztrácí schopnost komunikace i se svými kamarády a stále více se propadá do uzavřeného světa svých představ. Doma hru na šťastnou rodinu hrát nedokáže, svět venku ji vysává, má strach, ale submisivní erotické hry zároveň neodmítá. Neúnosnost situace a řada dramatických okolností doženou hlavní hrdinku až do nevěstince, kde se její postavení dále vyhrocuje. Ale je otázka, co Jolana vlastně chce? Není útěk do snů lepší než drsná okolní realita…

Začal jste poměrně závažným tématem, proč jste se tak rozhodl?

Zaujala mě forma vyprávění, odjakživa jsem realizačně tíhl spíše k vážnějším tématům. Odlehčenější věci, převážně komedie, je přeci jen jeden ze zcela nejtěžších filmových útvarů. Cit pro timing je třeba si budovat dlouhou dobu, rozhodně proto nevylučuji, že bych v budoucnu neinklinoval i k tomuto žánru.

Co od tohoto filmu očekáváte, je to snímek, který zaujme běžného diváka, nebo je to spíš festivalový kus?

V rámci diváckého zařazení jde rozhodně o festivalový kus, pokud se to tak dá říct. Čekám od něj především vzbuzení určité diskuze ohledně vyprávění tuzemských filmů.

Nějakou dobu jste tajil svůj věk.. Bál jste se, že by vás ostatní nebrali dost vážně?Proč už to teď není tajné? Prasklo to, změnil jste názor?

Svůj věk jsem nikdy netajil, jen jsem jej v době preprodukce každému neříkal na potkání. Z takové věci se totiž snadno stane stěžejní téma debaty, mnohdy je pak bohužel silnější než dílo samotné.

Jste rodilý Liberečan, jaký máte vztah ke svému rodnému městu?

Rád se do Liberce vracím, město je to například architektonicky krásné. Se správným vedením by však mohlo být samozřejmě i mnohem lepší, to je ale na samostatný rozhovor. (Smích.) Mrzí mě, že v Liberci absolutně skomírá kultura.

Vytvořil jste v Liberci nějaké nahrávky, klipy?

V Liberci jsem vytvořil pár menších videoklipů, z těch známějších jsou to především Otroci svobody pro lokálního rapera Lipa z BPM.

Zdroj: Youtube

Jakou studujete školu a co plánujete po dostudování?

Školu nestuduji žádnou a studovat ani nehodlám. Momentálně se věnuji přípravám dalších filmových projektů.

Chcete být režisér na plný úvazek nebo se chcete věnovat i něčemu jinému?

Má vize je prozatím jasná; režisérem na plný úvazek. (Smích.)

Co děláte, když zrovna netočíte a nezabýváte se věcmi kolem filmování?

To, co každý. Věnuji se rodině a přátelům, nic jiného ani dělat nechci. Rád si taky zajdu alespoň jednou týdně do kina, kulturně se vzdělat a vypnout.

Proč by diváci měli přijít na váš film Bez doteku?

Protože jim snad mezi momentální tuzemskou kinematografií nabídne určitou alternativu.