„Cením si hitu Toulavá, i další písničky z mojí první desky jsou pro mě důležité,“ tvrdí. „Hlavní pro mě ale je, že jsem dokázal udělat celé album. Že jeden hit nebyl jen náhoda,“ říká v rozhovoru pro Deník Sebastian. Jeho fanoušci ho uvidí v Teplicích zdarma, anebo na velkém festivalu Benátská! v sobotu 29. července ve Vesci v Liberci.

Sebastiane, párkrát jsem byl u toho, když si dívky kupovaly vaše CD Hvězdy. Pokaždé to byly pěkné slečny, jaké to je mít takové fanynky?
Někdy to je až na obtíž (smích), ale mně jde spíš o to, aby si moje album koupil někdo, kdo má zájem o moje sdělení. Já nejsem takový fanynkář, idol hezkých holek. Naopak, můj cíl je teď spíš posunout svou hudbu mezi starší. V mých písničkách je spousta zážitků a prožitků, který vůbec nejsou spojený s dětským světem.

Dobře, ale jak zájem mladých dívek o vás vnímá vaše slečna, přítelkyně?
Lidi, kteří říkají, že mají hodně složitý vztah, nezažili vztah, který mám já. Všechny věci, který si člověk umí představit, se už v tom vztahu staly. A tohle, tedy pohled na moje fanynky, řekl bych, už je taková malá věc, že se tím ani nikdo nezaobírá. My spíš bojujeme s celou existencí vztahu, jestli bude nebo nebude. Jestli to je správný, a tak.

Jak se vám do hitu Toulavá, který na videokanálu YouTube vidělo již přes přes 20 milionů lidí, dostala rocková kytara a hlavně banjo? Bez nich by to byla úplně jiná písnička.
Jestli je něco, za co může stoprocentně kolega Ondra Fiedler, tak je to banjo v Toulavé. On ho tam vymyslel. Ondra je kytarista Lenky Filipové, se kterým jsem měl hrát. Ale tenkrát kvůli Toulavé vznikly problémy, ta skvělá písnička nás rozdělila. Kvůli ní jsem přišel o kamaráda, dodnes je to pro mě nepříjemný téma, nerad bych to rozváděl. On si ji původně zaregistroval na OSE jako vlastní věc, a to nás dost rozdělilo… Ale zahráli jsme si ji už i spolu na Slavíkách jako symbol toho, že jsme na písničce spolu pracovali. Jen to dnes už není mezi námi jako dřív.

Zdroj: Youtube


Během pár měsíců vystoupíte v jednom regionu potřetí. Tuto sobotu to bude v Teplicích podruhé a předtím ještě v Duchcově. Jak to vnímáte?
Kdybyste mi to neřekl, tak o tom ani nevím. Může za to můj booking manažer, se kterým už jsme tyto situace hodněkrát řešili. Ale někdy to nestačí říct ani pětkrát…

Koncert v Teplicích (Teplice free LIVE) má vstup zdarma. Je to pro vás obvyklé, hrát na takových akcích?
Já myslím, že je to skvělá příležitost jak pro publikum, tak pro umělce. Prostě si ho přijdou poslechnout lidi, kteří by si ho třeba ani jinak poslechnout nepřišli. A že jich bude daleko víc.

Jste „Liberečák“, ale narodil jste se v německém Mnichově. Váže se k tomu nějaký pěkný příběh?
Moc pěkný právě že ne. Můj otec mé mamce den nebo dva před porodem řekl, že má jinou přítelkyni, a nechal ji tam. A pak jí přivezl kočárek bez koleček. Já tam žil opravdu jen tři roky, moc si toho z Mnichova nepamatuji. Jen pár takových obrázků.

Takže vrátit se tam asi nechcete, že?
Podívám se tam rád, je to tam hezké, ale žádný vztah k tomu městu nemám. Vrátím se tam jen na výlet.

Kdo je Sebastian Navrátil Pop zpěvák, kytarista a textař Sebastian Navrátil se narodil 29. listopadu 1991 v Mnichově, odkud se z rodinných důvodů přestěhoval do Liberce. V tomto severočeském městě vystudoval Střední školu průmyslovou textilní, obor Podnikání a textilní výroba. Zúčastnil se talentové soutěže Česko Slovensko má talent, poté se svojí kapelou JUST TRY vydali velice úspěšný cover písničky Žijeme len raz. Na jaře roku 2014 společně se skupinou ATMO music nazpíval píseň Polety. O rok později vydal první singl s názvem Toulavá.

Co pro vás znamená, že jste Liberečan?
Hodně. Měl jsem už spoustu nabídek, abych se přestěhoval do Prahy, ale díky tomu, že mám k Liberci tak velkou vazbu, odmítl jsem. Mám tu rodinu, hodně kamarádů a známých, dost jsem tu toho zažil, proto z Liberce určitě jít nechci. Mám to tu rád.

A co říkáte na to, že je vaše jméno je na bilboardech festivalu Benátská! téměř stejně velké jako jména zahraničních hvězd?
Myslím si, že to tak je správný. (smích) Je to super, ale já měl v Liberci návštěvnost vždycky velkou. Na druhou stranu minulý rok jsem tam snad ani napsaný nebyl a v tomhle je to takové ošemetné. Jsem tedy rád, že jsem tam tak napsaný, ale být tam menším písmem, nic se neděje.

FESTIVAL BENÁTSKÁ 2016. Tom Jones.
Nejvýznamnější festival v Libereckém kraji? No přeci Benátská!

A co pro vás přesně znamená hrát na takovém obřím festivalu, a ještě k tomu doma?
To se teprve uvidí, jestli si lidi vzpomenou, že jsem tu byl i loni a někdo na mě přijde. Tehdy přišli, bylo to fajn, i když jsme ještě neměli hotovou desku. A letos chci lidem ukázat, že jsem se zase trochu posunul, moje hudba že zase vypadá trošku jinak. Jsem zase o kus lepším zpěvákem.

Jak důležitá je pro vás vaše první deska Hvězdy (Warner Music, 2017)?
To je moje splněné přání, splněný sen. Není pro mě důležitý úspěch, to je pro mě jen hezký bonus. Ale dokázal jsem si, že desku udělat umím a jsem za ni strašně rád.

Měl byste ji rád i jako vinyl?
Proč ne? Sám doma ale žádné nemám, koupil jsem si totiž gramofon, ale zklamal mě, nefungoval. Vinyly spíš kupuji jako dárky. Sám žádné nemám, ale kdybych nějaký vlastnil a byla to moje první deska, tak je to můj první vinyl.

Která z písniček alba Hvězdy má ten nejaktuálnější zvuk, jak byste chtěl znít na svém druhém albu?
To je zásadní otázka. Ten zvuk, který se dnes dělá ve světě, je jiný, než jaký mám na CD Hvězdy. Tak je to záměrně, protože si myslím, že českým skladbám nesluší hrát si na světovost. Takže bych byl rád, kdyby i moje další deska byla česká. Ač jsem sklidil reakce od různých médií, že jsou moje písničky „starý“, vím, že se to tak našim posluchačům líbí a nemá cenu hrát si na nějakou zahraniční hvězdu.

Kde můžete na severu Sebastiana vidět koncertovat?
Akce: Teplice free LIVE II
Kdy: sobota 15. července, festival začíná v 16.00, Sebastian hraje od 18.15
Kde: náměstí Svobody
Za kolik: vstup je zdarma
Akce: Rumburské léto
Kdy: pátek 21. července, Sebastian od 19 hodin
Kde: areál parku u Domu kultury Střelnice
Za kolik: 200 a 240 Kč
Akce: Benátská noc
Kdy: sobota 29. července, od 18.55
Kde: Vesec (Liberec)
Za kolik: 1 050 Kč v předprodeji jen na sobotu

Zajímavých mladých písničkářů se poslední roky v Česku vyrojilo víc, například Voxel, Pokáč, Thom Artway, Pavel Callta nebo David Stypka. Ke kterému z kolegů máte nejblíž?
Nevím, všechny znám a jsou zajímaví. Pokáč mi přijde, že je něco podobného, jako dřív byli bratři Nedvědi, má své kouzlo. Thom je umělec, který podle mě nehledí tolik na mainstream jako já. Ze jmenovaných mi nikdo blíž není, spíše to jsou kluci z kapely Mirai a Nebe. Já osobně bych chtěl být jednou jako Chinaski nebo Kryštof.

Máte, tak jako Lipo kontroverzní song Pozdravy z Liberce, písničku pro svůj Liberec a o něm?
Zatím nemám. Ale až budu hrát déle a vydám další dvě desky, jednou bych chtěl napsat písničku o životě, co jsem tu zažil, než jsem začal hrát. Jak jsem tu měl kamarády a tak. Promítnu do ní své pocity, bude víc nostalgická. Mám většinou problém napsat celou písničku, často jí udělám jen půlku. Ale když už ji napíšu celou, bude o tom, co jsem zažil. Nejsilnější jsou ty písničky, které člověk prožije. Pocitovky, které se dobře poslouchají. Na mojí první desce jsou to třeba písničky Hvězdy, Zázrak, Kazety a Vesmírná. Ta tedy spíš okrajově, ale je.

Léto na ulici u Hraničáře pobavilo duo The Divadlo.
Festival pro celou rodinu po dva týdny láká na jídla, hudbu, tanec i filmy