Hudební festival s kvalitní muzikou, poutí a jarmarkem, to vše nabídnou dvoudenní Hejnické slavnosti. Konají se v sobotu 5. a v neděli 6. července. Druhý den je dokonce vstup zdarma.

Na pódiu se v průběhu obou víkendových dnů vystřídá celá plejáda známých i méně známých umělců: Wohnout, Kamil Střihavka, Marek Ztracený, Kristina, Zrní, The Backwards Beatles revival, Voxel, Paulie Garand, Fuera Fondo, Pískomil se vrací a další.

Tyto slavnosti navazují na tradiční Hejnickou pouť, která se slaví u příležitosti vysvěcení baziliky Navštívení Panny Marie v tomto městě. I v letošním roce se uskuteční veliká kulturní akce spojená s nabitým kulturním programem.

„Chceme opět připravit návštěvníkům různé nabídky, které by je mohly oslovit, a nechat je prožít tak v Hejnicích krásné chvíle, díky kterým se sem budou i nadále vracet. Postupem jednotlivých ročníků se tato akce změnila v městské pouťové slavnosti spojené s hudebním festivalem, který v tomto malebném podhůří Jizerských hor má jistě neopakovatelnou atmosféru," slibují pořadatelé.

Zlevněné kino

Do 29. června jsou vstupenky za 180 Kč. Poté za 220 Kč. Vstupenka je pouze na sobotní program, v neděli je vstup volný. Návštěvníci Hejnických slavností také mají zvýhodněné vstupné do Kina Hejnice. Představení Světlo za horami je zdarma a na čtvrté Transformers a druhý díl Jak vycvičit draka se návštěvníci mohou podívat za pouhých 50 Kč.

Velkolepý ohňostroj

Sobotní noční oblohu pak opět ozáří velkolepý ohňostroj, který budou dodávat stejní ohněstrůjci jako na Valdštejnských slavnostech ve Frýdlantě. Letošní téma bude znovu výpravné a můžeme prozradit, že se bude jednat o legendu o historii Frýdlantska a okolí. Od lunaparku na parkovišti vedle základní školy se až k bazilice potáhne přes celou ulici stánkový prodej všeho druhu tak, jak to na správné pouti má být. Každý si tu tak může najít toho či onoho svého prodejce, který ho oblaží nějakým tím dárkem z „pouti".

Součástí slavnostního víkendu bude i sobotní možnost využít vyjížďky historickým motorovým vlakem M 131.1, který je znám pod názvem Hurvínek.
Výletní jízdy na trase Hejnice – Bílý Potok – Hejnice a Hejnice – Lužec – Hejnice budou jistě zpestřením prvního dne víkendu. Navíc pro zájemce je možné využít cesty tohoto vlaku, který brázdil okolní tratě v šedesátých letech minulého století, již v dopoledních hodinách z Frýdlantu do Hejnic nebo večerní zpáteční cesty do Frýdlantu.

Hejnické slavnosti
PROGRAM

Sobota 5. července
10.30 Pískomil se vrací
12.00 Paulie Garand
13.30 Voxel
15.00 The Backwards – Beatles revival
16.30 Marek Ztracený
18.30 Kamil Střihavka a Leaders
20.30 Wohnout
22.00 Vichr z hor
Vstupné: 180 Kč, 220 Kč

Kino Hejnice
12.00 Světlo za horami (zdarma)
14.00 Jak vycvičit draka 2
17.00 Transformers 4
Vstupné: 50 Kč

Neděle 6. července
10.30 Exots
12:00 Michal Horák
13.00 Fuera Fondo
15.00 Zrní
16.30 Kristína
Vstupné: zdarma

Kino Hejnice:
12.00 Světlo za horami (zdarma)
13.00 Jak vycvičit draka 2
15.00 Transformers 4
Vstupné: 50 Kč