Některé zcela výjimečně a ty, které jsou otevřeny návštěvníkům běžně, nabídnou tento víkend něco navíc.

Jednou z mnoha institucí je i státní hrad Grabštejn, který si pro tuto příležitost připravil rozšířené prohlídky do jinak nepřístupných prostor.

„ Jedná se především o prostory s krovy, půdy a východního křídlo hradu Grabštejn včetně technického zázemí," přiblížil grabštejnský kastelán Jan Sedlák .

V rámci Dne evropského dědictví tu proběhne také několik seminářů s odbornými přednáškami o stavební, kulturní a vývojové historii hradu Grabštejn.

„O grabštejnských dávných postavách, jak o majitelích, tak i o novodobých grabštejnských osobnostech z obrazů, bude přednášet student historie a archivnictví Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jan Matoušek," zve kastelán.

V rámci Dnů evropského dědictví se představí také členové dobrovolnického hnutí na Grabštejně a podíl mladých lidí na záchraně a provozování této rozsahem i způsobem ojediněle restaurované památky.

„Vedle několika českých občanských sdružení bude prezentován i dlouholetý podíl mezinárodních táborů INEX na záchraně hradu," upozornil.

Kořeny projektu Dny evropského dědictví jsou ve Francii v roce 1984. V roce 1985 francouzský ministr kultury navrhl, aby se tato akce stala mezinárodní a roku 1991 se k projektu EHD připojila i Česká republika.