Otvírací večírek pro nedočkavé nabídl víc, než roky předchozí. A naštěstí se nedržel jen tématu „slovenský večer“. Byl více pestrý, na radosti publiku neubral ani ještě před půlnocí silný déšť. Start na hvězdách nešetřil, k těm nejzábavnějším patřil bratrský Wohnout či domácí jistota Těla. 

JSOU PROSTĚ DOBŘÍ

Zahájení patřilo slovenské skate pop rockové kapele Zoči Voči, se čtyřkou mladíků se pak fanynky i fanoušci fotili. „Jsou prostě dobří, baví mě,“ smála se přespolní Markéta, když jí Voči akusticky zahráli hit Nad Prahou. A v další písni zpívali „Je krásně opilá“. „S koncertem Petera Nagye s Indigem jsem spokojená. Nemrzí mě, že nepřidával, kapela na takové akci musí dodržovat časový harmonogram,“ věděla Jana z Liberce. „Koncert jsem si užila celý, nevnímala jsem jednotlivé písničky. Ale když se ptáte, tak třeba Korálky od Natálky. A vlastně teď ani nevím, jestli zpíval svůj největší hit Kristínku,“ nebyla si jistá dáma. Zpěvák, který v 80. letech sesadil ze slavičího trůnu i Karla Gotta, nezapomněl na své hity o Marcelovi, Chráň si bláznovství, So mnou nezostárněš či Profesor Indigo. „Teď si ale Vaša Patejdla užívat nebudu, jdu na Wohnouty,“ dodala.

Benátská! 2015
Navštivte naši relax zónu s Deníkem

FILMOVÝ HIT I BABIŠ

Vaša, hitmakera a člena skupiny Elán, si ale užili jiní. Začal hitem Kamarádka Nádej a pak tvrdil, že „Dotyky lásky, maskujů vrásky.“ Jeho testem následně prošlo i vnímavé publikum, když za něj odzpívalo část filmového hitu Ak nie si moja, song z filmu Fontána pro Zuzanu. A diváci ocenili i hit Elánu, Kaskadéra. „Co ten tu dělá? Teda, že tady potkám Babiše, to bych nečekala,“ divila se divačka s kelímkem piva v ruce. „Moc ho nemusím, ale selfie jsem si s ním udělala. To bude vzpomínka,“ tvrdila. „Jo, a potkala jsem tu i Zaorálka,“ dodala překvapeně.

WOHNOUTI, DÍKY MOC

„Od Wohnoutů mám moc ráda písničku Díky moc. A tu mi zahráli, takže jsme maximálně spokojená,“ řekla po koncertě kapely Wohnout Míša Kočová z Liberce. Jen se divila, proč tuto populární kapelu pořadatelé dali do stanu Rádia Impuls, kde na ně nebylo moc místa. Ale pobavili tu hity Sejkonopí, Barbíno, Záchytka či finálním Svazem českých bohémů. Bylo s nimi dobře. „Pátek je tu pro mě nezajímavej, ale v sobotu se těším na britské Status Quo, legendu džínového rocku. A pak samozřejmě na liberecké kapely typu Sebík, tedy Sebastian. On je takovej hezoučkej. A pak taky na Hrůzu,“  tvrdila Míša. „No jo, ale Michal Hrůza s kapelou Hrůzy je tu už v pátek. A taky je dobrý, že je letošní Benátská! s bezbariérovým přístupem. Potkala jsem tu spoustu lidí na vozejčku a užívali si to,“ dodala Liberečanka. Slušný rozjezd nabídli ještě před Wohnouty příbramští punkoví E!E. Dali své velké hity Míša je náš kamarád, Pelikáni, Pogo, byla v tom spousta vzdoru a energie. Bavili stejně dobře jako loni v Ústí na Útulek Festu na hradě Střekov.

Členové skupiny Wohnout po ošetření.
Kapela Wohnout havarovala cestou z Benátské!

STYPKA JE DALŠÍ OBJEV

Stihnout všechno na jakémkoli festivalu je dost těžké. Vlastně nemožné. Ve čtvrtek mi tedy bohužel utekl nový písničkář Tomáš Boček na scéně mezi kapelami dělajícími busking, tedy hrajícími na ulici.  Tak snad alespoň v pátek na Benátské nepropásnu od 16.40 ve stanu Rádia Impuls charismatického Davida Stypku and Bandjeez, další z velkých nadějí české hudební scény. Jeho první album s pár podmanivými hity doporučuji, dost se mu povedlo. Na koncert se těším, tak uvidíme. Další jistotou akce, slovenského startovacího čtvrtka, byli rebelové Horkýže Slýže. Už zdálky nás vítali hitem Horí ti maštaľ, a pak už to byla tradiční jízda. Rokenrol, Silný refrén či písnička pro slečnu, která profetovala Ferrari. Právě jsme se vrátili z Johannesburgu. „Je tam bezpečno, stejně jako tady,“ tvrdili Slíže. Ale už byl čas „prchat“ z nich na domácí jistotu.

TĚLA: RADOST NEJEN DOMÁCÍCH

Starší cédéčko Těl mám doma už dlouho, ale přiznávám, moc je neposlouchám. Ovšem po koncertě na Benátské! zas budu. Jejich koncert byl strhující. Dechy i frontman Luboš Beránek, zpěvák a hráč na klávesy, bavili skvěle. Kytarová sóla zněla. Luboš nezapomněl na ploužáček, složený pro svou manželku, zpíval „Ani náhodou, to se nám nemůže stát“ nebo „Ten čas je příteli náš“. Zkrátka na Benátské! jsem i letos „učinil objev“, a to hned první den. Co nás asi čeká dál?