Jestli jsou superlativy, kterými kritici na celém světě na adresu hry nešetří, oprávněné, mohou v pátek večer poprvé zjistit i diváci Divadla F. X. Šaldy. Premiéra inscenace začíná v 19 hodin.

„I když se lidé většinou dramaturgů na jejich vysněnou hru neptají, musím říct, že u mě to je od té doby, co jsem jej poprvé četl, právě Srpen v zemi indiánů,“ přiznal se dramaturg libereckého nastudování Jiří Janků. Podle něj má jen málo her tak výborně propracované postavy jako právě Lettsův text.

Ilustrační foto
TIP NA VÍKEND: Liberecká zoo oslaví Den Země

S tím podle něj souvisí i nadstandardní herecké výkony, které v tíživém rodinném dramatu odvedli herci Šaldova divadla. Zřejmě jednu z nejtěžších rolí měla Markéta Tallerová v roli matky, kterou sama herečka popsala jako „pekelnou babu“. „Být dva měsíce stará a shrbená je nic moc. Naštěstí vím, že ty dva měsíce pominou,“ svěřila se herečka s tím, jak pro ni bylo během zkoušek sžívání s rolí náročné.

Podle režiséra inscenace Šimona Dominika si jen málo divadel může právě kvůli nárokům na herecké obsazení Lettsovu hru dovolit uvést. „Není to dramaturgická bomba ve smyslu novinky, ale je to text, jehož kvality jsou tak nesporné, že pokud na něj má člověk vhodné obsazení, nemělo by se s jeho nasazením váhat,“ dodal režisér, podle kterého Šaldovo divadlo už dlouho uvažovalo nad zařazením nějaké americké hry. „Tennessee Williams se nám ale zdál přece jen už trochu zastaralý,“ poznamenal.

Krajská vědecká knihovna v Liberci
Knihovna na tři měsíce zavře, čtenářům prodlouží průkazky

V dalších rolích se v nové inscenaci předvedou Ladislav Dušek, Veronika Korytářová, Karolína Baranová, Barbora Bezáková, Martin Stránský, Michaela Foitová nebo Jana Hejret Vojtková. Kdo nestihne dnešní premiéru, může se na do Šaldova divadla vypravit v neděli. Srpen v zemi indiánů je poslední činoherní premiérou před prodlouženými divadelními prázdninami, které letos začnou kvůli plánované rekonstrukci už v červnu.